Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slushin jättäneen Miki Kuusen ravintolasovellus Wolt hakee seuraavaksi kasvua Euroopasta

Talous
 
Kari Pullinen
Woltin tuotetiimin johtaja Elias Pietilä (oik.), toimitusjohtaja Miki Kuusi ja operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen sanovat, että Woltin käyttäjiksi on tulossa enemmän ravintoloita kuin ehditään kouluttaa. Asiakkuuksia hoitaa Nina Salovaara.
Woltin tuotetiimin johtaja Elias Pietilä (oik.), toimitusjohtaja Miki Kuusi ja operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen sanovat, että Woltin käyttäjiksi on tulossa enemmän ravintoloita kuin ehditään kouluttaa. Asiakkuuksia hoitaa Nina Salovaara. Kuva: Kari Pullinen
Tästä on kyse

Sijoittajat uskovat Woltiin

 Lokakuussa 2014 perustettu Wolt sai kerättyä 400 000 euroa riskirahaa muun muassa Risto Siilasmaalta, pääomasijoitusyhtiö Inventurelta sekä Supercellin Visa Forsténilta ja Lifeline Ventures -yhtiön kautta Ilkka Paanaselta. Woltin mukaan enkelirahoituskierros oli suomalaisen startup-historian suurimpia.

 Uutta kaksi miljoonaa euroa tuonutta rahoituskierrosta johti Paananen, jonka tämänkertainen sijoitus Woltiin oli hänen ensimmäinen suora sijoituksensa Suomeen Supercellin perustamisen jälkeen.

Kun koossa oleva kokonaisrahoitus on kolme miljoonaa euroa, voi kasvuyritys todennäköisesti iloita muustakin kuin sovelluksensa kasvavasta suosiosta.

Messukeskuksen kokoiseksi kasvaneen Slushin pääjärjestäjän Miki Kuusen jättäessä tapahtuman toimitusjohtajan tehtävät viime syksynä, häntä kuitenkin jännitti.

”Eihän sitä ikinä tiedä miten käy. Ei vuosi sitten voinut tietää, että kasvetaan näin”, Kuusi sanoo Woltin toimistolla Helsingin Ruoholahdessa.

Nyt toimitusjohtaja Kuusi voinee katsoa taaksepäin tyytyväisinä.

Woltiiin sijoittaneiden ihmisten joukko on nimekäs ja toisella sijoituskierroksella kerätty summa, kaksi miljoonaa euroa, on parikymmentä ihmistä suoraan työllistävälle kasvuyritykselle vähintäänkin kiitettävä.

Kuusi kuuluu yhä Slushin hallitukseen, mutta päätyönään hän johtaa Woltia.

Kuusi perusti Wolt-nimisen startupin viiden muun ihmisen kanssa lokakuussa 2014. Käyttöön Wolt avattiin tänä keväänä. Rekisteröityneitä käyttäjiä Woltilla on Helsingissä yli 25 000. Heistä kolmasosa käyttää Woltia säännöllisesti.

Mutta mikä Wolt on ja mitä se tekee?

Wolt on älypuhelinsovellus, joka perustajiensa mukaan mullistaa sen, miten ihmiset käyttävät ravintolapalveluita. Itseasiassa, Kuusi ja Woltin operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen ja tuotetiimiä johtava Elias Pietilä uskovat, että Wolt ja sen kaltaiset sovellukset muuttavat vielä senkin, miten ravintolat toimivat.

”Ravintolalla voisi esimerkiksi hyvin olla yksi keittiö, josta tehtäisiin vain Woltin kautta tilattavaa ruokaa”, Kuusi sanoo.

Käytännössä kyse on sovelluksesta, jonka kautta voi sekä tilata että maksaa ruokansa ja juomansa. Heinäkuusta lähtien Woltin kautta on voinut tilata ruokaa myös suoraan kotiin. Etenkin kotiinkuljetuksen kysyntä kasvaa, joten kuskeja tarvitaan koko ajan lisää.

Woltiin uskovien sijoittajien joukkoon kuuluu peliyhtiö Supercellin perustaja Ilkka Paananen, joka johti Woltin uuden sijoituskierroksen.

Kuusen mukaan Paananen on sovelluksen vakiokäyttäjä ja Wolt on Paanasen ensimmäinen suora sijoitus Suomeen Supercellin perustamisen jälkeen. Pääasiassa Paananen sijoittaa vain sijoitusrahastonsa Lifeline Venturesin kautta.

Paananen ei ole Woltin ainut nimekäs enkelisijoittaja. Hänen lisäkseen Woltiin uskovat Supercellin perustaja Visa Forstén, Chaim ”Poju” Zabludowicz, Risto Siilasmaa ja Pii Ketvel sekä sijoitusrahastot Inventure ja Lifeline Ventures.

Koska Woltin Helsingin valloitus on hyvässä vauhdissa, täytyy katse kääntää muualle.

Tammikuussa sovelluksen kautta voi tilata ruokansa kolmessa uudessa kaupungissa. Sitä, mitkä kaupungit ovat kyseessä, kolmikko ei vielä kerro.

”Alalla on muitakin toimijoita, emmekä kilpailutilanteen takia halua ennen julkaisua paljastaa, mitkä kaupungit ovat kyseessä”, Mykkänen sanoo.

Sen verran kuitenkin kerrotaan, että kaupungit sijaitsevat Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa ja niihin on palkattu ensimmäiset työntekijät.

Kevään aikana tavoitteena on lanseerata Wolt vähintään viidessä uudessa kaupungissa, jos kaikki sujuu hyvin, voi uusia kaupunkeja olla jopa kymmenen.

”On vaikea sanoa, missä ollaan vuoden päästä, saati sitten viiden vuoden päästä”, siniseen Wolt-paitaan pukeutunut Kuusi sanoo.

”Unelmana olisi viedä Wolt New Yorkiin. Yhdysvalloissa on toki kilpailua, mutta New York on niin valtava kaupunki, että potentiaalisia käyttäjiä on muutamissa kortteleissa äkkiä enemmän kuin koko Helsingissä ”, Pietilä sanoo Kuusen ja Mykkäsen nyökytellessä vieressä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat