Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hammashoidon hinnoissa valtavat erot – palvelusetelillä tarkastus jopa nolla euroa

Talous
 
Fakta

Palveluseteli perustuu tarkkaan laskelmaan

 Palvelusetelin arvo perustuu kaupungin oman hammashoidon kustannuksiin.

 Kunkin toimenpiteen todellisista kustannuksista vähennetään asiakkaan maksama asiakasmaksu.

 Tästä summasta vähennetään vielä 20 prosenttia ja ensi vuonna 25 prosenttia. Näin saadaan palvelusetelin arvo.

 Arvo on määritetty erikseen jokaiselle toimenpiteelle puudutuksesta alkaen. Esimerkiksi juurihoitoon voi sisältyä kymmenkunta eri toimenpidettä.

Hampaiden tarkastus nolla euroa. Näin halvalla kuluttaja selviää monella hammaslääkäriasemalla, jos hoidon saa ostaa Helsingin kaupungin palvelusetelillä.

Hammashoidon hinnoissa on valtavia eroja. Kaupungin omassa hammashoitolassa hampaiden ja suun tarkastus maksaa asiakkaalle 53 euroa. Kalleimmilla yksityisillä hammaslääkäreillä asiakkaan maksettavaksi jää palvelusetelin jälkeenkin lähes 130 euroa.

HS vertaili yksityisten hammaslääkäreiden hintoja, kun maksamiseen käytetään kaupungin palveluseteliä. Lisäksi HS vertaili hammaslääkäriasemien normaaleja yksityisen hoidon hintoja. Tähän vertailuun valittiin palvelusetelihinnaston halvimmat ja kalleimmat asemat hampaan paikkauksen osalta. Plusterveys-ketjulta otettiin vain yksi hoitopaikka.

Molemmissa vertailuissa hintaerot olivat suuria. Monet hammaslääkäriasemat myös tarjoavat saman hoidon palveluseteliasiakkaille selvästi halvemmalla kuin tavallisille yksityisasiakkaille.

Palvelusetelivertailun halvimpiin kuuluvassa Attendo Tilkassa hampaan paikkaus puudutuksella maksaa 86 euroa, josta palveluseteli kattaa 46 euroa. Saman toimenpiteen listahinta käyntimaksun kera on 159 euroa. Siitä Kela korvaa 32 euroa.

Helsingin johtajahammaslääkäri Seija Hiekkanen selittää palvelusetelihintojen edullisuutta sillä, että hammaslääkärit tarjoavat kaupungille ylimääräistä kapasiteettia. Vapaita aikoja kannattaa tarjota halvalla mieluummin kuin pitää hoitohenkilökuntaa ja tiloja tyhjän panttina.

”Vapaata kapasiteettia tuntuu nyt riittävän. Useimpiin yksityisiin hoitoloihin pääsee hoitoon nopeasti”, Hiekkanen sanoo.

Hammaslääkärit voivat lopettaa palvelusetelipotilaiden vastaanottamisen halutessaan, jos tilauskirjat ovat muuten täynnä.

Palveluseteli ei ole asiakkaan oikeus, vaan kaupunki antaa sellaisen, jos sen omissa hoitopaikoissa ei ole tilaa ja jonot venyvät. Hiekkasen mukaan setelillä on järjestetty viime vuosina 3–6 prosenttia kaupungin hoidosta.

Setelin arvo perustuu kaupungin oman hammashoidon toimenpidekustannuksiin. Kunkin toimenpiteen todellisista kustannuksista vähennetään normaali asiakasmaksu ja sen lisäksi vielä 20 prosenttia.

Kaupunki siis maksaa hoidosta viidenneksen vähemmän kuin mitä hoito sen omissa hammashoitoloissa maksaa. Säästö valuu kuitenkin toistaiseksi järjestelmän byrokratiaan, eikä säästä kaupungille yhtään rahaa.

”Järjestelmä on hallinnollisesti hyvin työläs. Palvelusetelin tarjoaminen vaatii käsityötä. Annetusta hoidosta pitää myös syöttää kaikki tiedot käytettyjä täyte- ja puudutusaineita myöten käsin kaupungin potilastietojärjestelmään”, Hiekkanen sanoo.

Sekä palvelusetelivertailussa että listahinnoissa edullisimpien hoitopaikkojen joukossa on Hammaslääkäriasema Hammasvelho. Silläkin palvelusetelihinnat ovat selvästi listahintoja halvempia.

Hammasvelhon vastaavan hammaslääkärin Fuad Janein mukaan kilpailutilanteessa hoidon on oltava edullista, jos haluaa saada palvelusetelillä maksavia asiakkaita.

”Kaupunki on vetänyt palvelusetelien hinnat niin alas”, hän sanoo.

Janein mukaan Hammasvelhon potilaista noin kolmannes maksaa palvelusetelillä.

Palvelusetelivertailun kalleimmissa hoitopaikoissa, kuten Oralilla, asiakkaan omavastuu on palvelusetelin jälkeen selvästi kaupungin omia klinikoita kalliimpi. Oralin liiketoimintajohtajan Jarno Huurinaisen mukaan Oralissa hoidetaan silti myös palvelusetelipotilaita.

Oral on myös listahintojen vertailussa selkeästi kallein. Huurinainen perustelee korkeita hintoja henkilöstön koulutuksella, hyvillä tietojärjestelmillä ja panostamisella ennaltaehkäisevään hoitoon.

”Esimerkiksi hammastarkastus ei meillä ole pelkästään reikien etsimistä vaan tutkitaan limakalvot, ikenet, purenta ja annetaan hoitosuunnitelma. Olemme myös erityisen tarkkoja siinä, että laskutus vastaa tarkasti hoidon sisältöä”, Huurinainen sanoo.

Samoin tosin toimitaan esimerkiksi kaupungin hammashoidossa. Hiekkasen mukaan laatua valvotaan tarkoin niin oman kuin ostopalvelujen suhteen.

”Poikkeamiin puututaan heti. Kaikki hammaslääkärithän meillä on koulutettu samoissa paikoissa”, Hiekkanen sanoo.

Korjaus kello 17.07: Itse maksetun yksityisen hoidon taulukossa suluissa oleva luku on hinta kelakorvauksen jälkeen.

Hintoja voi vertailla osoitteessa http://www.hel.fi/wps/portal/palvelusetelilaskuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat