Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STTK:n Sund: ”Euroopan lyhyin työviikko on loistouutinen”

Talous
 
Martti Larikka / Lehtikuva
Kuvassa hitsaajia työssään Technip Offshore Finlandin Porin Mäntyluodon telakalla syyskuussa 2004.
Kuvassa hitsaajia työssään Technip Offshore Finlandin Porin Mäntyluodon telakalla syyskuussa 2004. Kuva: Martti Larikka / Lehtikuva

Työviikko Suomessa on Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) tiistaina julkistaman tutkimuksen Euroopan lyhin. EVAn mukaan kokoaikaista työtä tekevän suomalaisen todellinen työviikko on 38,5 tunnin pituinen.

”Loistava uutinen. Tämä on hieno uutinen. Sitähän on tavoiteltu, herra paratkoon, kynsin ja hampain, koko ajan”, kommentoi tutkimustulosta toimihenkilökeskusjärjestön STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

EVAn tilaisuudessa puhunut Sund muistutti, että lyhyt työaika on osa hyvinvointia.

”Vapaa-aika on luksushyödyke”, Sund painottaa.

EVAn mukaan viikkotyöaika Suomessa on kaksi tuntia alhaisempi kuin EU-maissa keskimäärin ja jopa kolme tuntia alhaisempi kuin Saksassa. Työviikot ovat lyhyitä niin miehillä kuin naisilla.

EVAn mukaan lomat, arkivapaat ja poissaolot lyhentävät suomalaisten työaikaa keskimäärin enemmän kuin muualla.

EVA laskee, että myös osa-aikaisten työllisten tekemä työviikko on Suomessa lyhyt eurooppalaisessa vertailussa. Kaikkien työllisten keskimääräinen tehty viikkotyöaika on noin tunnin EU-maiden keskiarvoa lyhyempi. Lomat, arkivapaat ja poissaolot lyhentävät työaikaa Suomessa keskimäärin enemmän kuin muualla.

”Lyhyt työaika haittaa maamme kilpailukykyä. Kokoaikaisten töissä tämä ilmenee kilpailukykyongelmana teollisuudelle. Osa-aikaisten lyhyt työaika haittaa taas palvelualoja”, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen.

Kauhanen on kirjoittanut Eva-analyysin Euroopan lyhyin viikko. Siinä on hyödynnetty Eurostatin työaikatilastoa. Eva julkisti tiistaina myös Eva-faktan, joka listaa tutkimustulokset suomalaisesta työpäivästä.

Eva-fakta antaa auvoisan kuvan suomalaisesta työelämästä; jopa kiire ja epätasa-arvo ovat vastaajien mielestä vähentyneet.

”Pätkätöiden määrä ei ole kasvanut, päinvastoin se on vähentynyt”, sanoo Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa. Hän on koonnut Eva-faktan yhdessä Kauhasen ja Tilastokeskuksen erikoistutkijan Hanna Sutelan kanssa.

Osa-aikatyö on yleistynyt, mutta sen osuus, 15 prosenttia, on silti edelleen selvästi EU-keskiarvoa vähemmän, Eva-fakta kertoo.

Uusia työsuhteita syntyy yrityksiin joka vuosi suunnilleen saman verran kuin päättyy. Toimenkuvaa noin neljännes työntekijöistä vaihtaa vuosittain.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat