Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS seurasi Slush-tapahtumaa läpi keskiviikon – Rovion Peter Vesterbacka: ”Suomen nuoriso pelastaa meidät”

Talous
 

Slushin ensimmäinen päivä on päättymässä. Päivän kiinnostavia puheenaiheita olivat muun muassa virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus sekä uudet pohjoismaiset kasvuyritykset. Lue päivän kohokohdat alla olevasta jutusta.

Helsingin Sanomien työryhmä jatkaa raportointia Slushista torstaina.

Työryhmä: Tuomas Niskakangas, Juhani Saarinen, Jussi Ahlroth, Paavo Teittinen, Jaakko Lyytinen, Marko Junkkari, Rio Gandara.

Kello 17.36: Virtuaalimatka Mount Everestille Slushissa

Virtuaalitodellisuutta kehittävä yhtiö Sólfar kertoi Slushissa keränneensä kahden miljoonan euron alkuvaiheen rahoituksen Pohjoismaista ja Aasiasta. Suomalaisista alan sijoitusyhtiöistä rahojaan Sólfariin laittoivat Reaktor Ventures ja Inventure.

Katso tästä jutusta, miten HS testasi Sólfarin virtuaalisen seikkailun maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille.

Kello 17.34: Ensimmäinen suomalainen lääkefirma listautuu Lontoon pörssiin

Lääkeyhtiö Faron listautuu ensimmäisenä suomalaisena lääkeyhtiönä Lontoon pörssiin. Ensimmäinen kaupankäyntipäivä Faronin osakkeella Lontoon pörssin kasvavien yritysten AIM-listalla on ensi tiistaina.

Faron haki pörssilistautumisella rahaa Traumakine-työnimellä kulkevan lääkkeensä kolmannen vaiheen testaukseen. Vaihe on viimeinen ennen luvan saamista lääkkeelle, ja siinä lääkettä kokeillaan 300 potilaalla seitsemässä maassa, kertoo yhtiön talousjohtaja Yrjö Wichmann.

Yhtiön lääke olisi ensimmäinen markkinoille tuleva lääke ARDS:n (aikuisten äkillinen hengitysvaikeusoireyhtymä) hoitoon. Tauti todetaan Euroopassa vuosittain 150 000-170 000 ihmisellä, Wichmann kertoo. Keuhkojen täyttyminen nesteellä aiheuttaa kuoleman noin kolmannekselle sairastuneista.

Kello 17.25: Intian slummeista ponnistanut Ambarish Mitra on kehittämässä seuraavaa isoa mediaa ja kieltäytyi 1,5 miljardin ostotarjouksesta yrityksestään Blipparista

”Tuntuu, kuin olisin maailman isoimmassa yökerhossa ja minä olen dj”, intialainen Ambarish Mitra kuvaili tuntemuksiaan Slushista HSTV:n haastattelussa.

Mitra myi teetä Delhin slummissa, kun hän päätti osallistua maanlaajuiseen liiketoimintasuunnitelmakisaan.

”Voitin kisan idealla, jossa rakennettiin ilmainen internet-palveluntarjoja intialaisille naisille.”

Yritys listautui pörssiin vuonna 2000 ja Mitra tienasi ison pääoman. Sen turvin hän muutti Britanniaan ja on perustanut sittemmin useita startup-yrityksiä.

Slushissa Mitra on esittelemässä uusimman yrityksensä, Britanniassa perustetun Blipparin tuotteita. Blippar tekee augmented reality -sovelluksia, suomeksi lisätyn todellisuuden sovelluksia.

”AR tarkoittaa, että katsot maailmaa tietokoneen tai puhelimen linssin kautta ja laite lisää näkemääsi informaatiota”, Mitra selittää.

Käytännössä esimerkiksi älypuhelin tunnistaa vaikka setelin muodon ja kuvan ja laukaisee sen perusteella ruudulle tietoa tai kuvia.

Mitran mukaan idea syntyi englantilaisessa pubissa.

”Laitoin 20 punnan setelin baaritiskille ja sanoin kaverilleni – ajattele, jos Englannin kuningattaren kuva nousisi tästä setelistä pyytämään vaihtorahaa.”

Noin kuukauden päästä samainen Mitran kaveri oli tehnyt ohjelman, joka laukaisi älypuhelimen ruudulle setelin perusteella Mitran kasvokuvan.

”Pian tajusimme, että miksi vain seteli – maailma on täynnä kuvia.”

Mitra ei kommentoi Blipparin tämänhetkistä arvoa, mutta yhtiön tiedetään hiljattain kieltäytyneen 1,5 miljardin dollarin ostotarjouksesta.

Miten tällainen arvo on mahdollinen?

”Tästä voi tulla seuraava iso media. Kirjat, tallennettu media, radio, tv, internet, mobiili ja seuraavaksi tulee lisätty todellisuus.”

Mitra visioi lisätyn todellisuuden leviävän moniin elämäntilanteisiin.

”Teknikko, joka korjaa sähkölaitetta, lapsi joka ei ymmärrä mitä kuvassa on, ihminen joka näkee veistoksen kadulla. Insinöörien koulutus, raskas teollisuus - mahdollisuuksia on paljon. Seuraavan 15 vuoden aikana siitä tulee iso osa elämäämme. Se vapauttaa kätemme, kun käytämme tietokonetta, koska tietokone on silmissämme.”

Ambarish Mitran haastattelu torstaina Helsingin Sanomissa.

Kello 16.55: Slushin myyntipuhekisassa oli mukana suomalainen taideteosten aitoutta selvittävä liikeidea

Yksi osa Slushia on sadan yrityksen pitchaus- eli myyntipuhekisa, johon osallistuvista yrityksistä joka neljäs tulee Suomesta.

Yksi osallistujista oli jyväskyläläinen Recenart, joka on erikoistunut taiteen analysointiin. Jyväskylän ylipiston 12-henkinen tutkijaryhmä pystyy selvittämään maalauksista ja muista esineistä esimerkiksi aitoutta ja ikää.

”Tutkimme taidetta tieteellisesti”, kertoo Recenartin Laura Aineslahti.

Lisäksi Recenart pystyy merkitsemään teoksia näkymättömällä nanoaineella, jonka avulla taideteoksen myöhempiä vaiheita voi seurata. Recenartin mukaan merkintätuotetta voisi käyttää myös luksustuotteissa, joita uhkaavat väärennökset.

Recenart ei ole vielä toimiva yritys vaan toistaiseksi yliopistotutkimukseen perustuva liikeidea.

Kello 15.55: Virtuaalitodellisuuteen laitetaan nyt miljardeja dollareita, mutta alan yrittäjän mukaan emme tunne sitä vielä kunnolla.

Virtuaalinen todellisuus on yksi Slushin kuumista aiheista. Alan jättiläisen Unityn perustaja David Helgason lupasi, että virtuaalinen todellisuus tulee vielä todella ”ravistelemaan maailmaa”.

Perusteena hän piti maailman kantokykyä. Mount Everest ei kestä sitä, että kaikki yrittäisivät kiivetä sen huipulle. Bensiini ei riitä siihen, että kaikki lentelevät maailman ympäri.

”Meidän täytyy viettää huomattavia aikoja VR:n [virtuaalitodellisuuden] sisällä, jos haluamme elää hyvää elämää”, Helgason sanoi.

Helgason piti virtuaalisen todellisuuden nykyistä tilannetta myös jännittävänä ja jopa pelottavana. ”Miljardeja dollareja siirtyy sellaisen asian tähden, jota emme vielä tunne kunnolla”, hän sanoi.

Useat laitekehittäjät rakentavat parhaillaan omia lasejaan, joilla kuluttajat voivat astua virtuaaliseen todellisuuteen.

Kello 15.45: Rovion Peter Vesterbacka: ”Suomen nuoriso pelastaa meidät.”

Yksi Slushin vakiokasvoista on punaiseen Angry Birds -huppariin aina pukeutuva Peter Vesterbacka Roviolta. Hän on ollut mukana järjestämässä tapahtumaa alusta lähtien.

Vesterbacka sanoo, että Slushiin osallistutaan ”rakkaudesta lajiin”.

”Suomen nuoriso pelastaa meidät”, hän kertoi HSTV:n haastattelussa.

Vesterbacka on auttanut myös tapahtuman levittämisessä Aasiaan. Tokiossa pidettyyn Slush Aasiaan osallistui keväällä yli 3 000 ihmistä.

Montako punaista hupparia omistat, Peter Vesterbacka?
Montako punaista hupparia omistat, Peter Vesterbacka?
Rovion Peter Vesterbacka on seurannut Slush-tapahtuman kehitystä alusta lähtien. Punaisesta Angry Birds -hupparistaan tunnettu Vesterbacka kertoi HSTV:lle Slushin laajenemisesta Aasiaan.

Kello 15.33: 16-vuotias startup-yrittäjä Tansaniasta teki sovelluksen, jolla voi ilmoittaa seksuaalisesta häirinnästä

Slushiin on saapunut kolmetoista startup-yrittäjää Tansaniasta. Suurin osa näistä startupeista on keskittynyt liiketoimintaan tai energiatalouteen.

16-vuotiaan koululaisen Modesta Josephin startupilla on hyvin erilainen tavoite.

Hän on kehittänyt sovelluksen nimeltään Our Cries, joka auttaa nuoria ilmoittamaan kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä.

”Innostuin ohjelmoimisesta, kun tansanialainen kansalaisjärjestö Apps and Girls tuli kouluumme vuonna 2014 opettamaan ohjelmointia”, Joseph sanoi HSTV:n haastattelussa.

Opettajat kehottivat oppilaita miettimään, minkä ongelman omassa yhteisössään he voisivat ohjelmoimalla ratkaista.

Modesta Josephin sovelluksen kautta voi tehdä ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä tekstiviestillä. Viestit välitetään viranomaisille.

”Tulin Slushiin, koska haluan kansainvälisiä kontakteja ja etenkin kumppanuuksia kansalaisjärjestöjen kanssa”, nuori startup-yrittäjä sanoi.

Kello 14.18: ”Suomalaisyrityksiltä uusia innovaatioita mobiilipelaamiseen – positiivisia videomainoksia ja pelejä älykelloihin”

Videomainonta on nopeimmin kasvava markkinoinnin muoto. Monissa mobiilipeleissä pelaajat voivat joko käyttää rahaa edetäkseen pelissä tai vaihtoehtoisesti katsoa mainoksia.

”Tällaiset videomainokset ovat kuin rangaistuksia pelaajalle”, sanoi Slushin Black Stagella yrityksensä liikeideaa esitellyt Jami Laes suomalaisesta Futureplay-yrityksestä.

Futureplay yrittää kääntää tämän mallin toisinpäin. Idea on, että pelaajalle näytetään positiivisia, pelin henkeen istuvia mainosvideoita. Esimerkiksi Futureplayn Farm Away -pelissä videon katsomisen jälkeen pelaaja saa tietyn aikaa kaksinkertaisen määrän pisteitä.

Laes uskoo, että tällä mallilla tehdään vielä rahaa. ”Videomainontaan käytettiin vuonna 2015 100 miljardia dollaria.”

Niin ikään suomalainen Everywear Games kehuu olevansa maailman ensimmäinen ”puettaviin peleihin” erikoistunut pelistudio. Yritys julkaisi viime vuonna Apple Watch -älykellolle Rune Blade -pelin.

Yrityksen toimitusjohtaja Aki Järvilehto esitteil peliä Slushissa ja kertoi käyttäjien palautteen olleen erittäin positiivista. Pelaajat pelaavat Järvilehdon mukaan peliä keskimäärin kuuden minuutin välein.

Everywear sai alkuvaiheen rahoitusta kaksi miljoonaa euroa. Tunnettu suomalainen pääomasijoittaja Petteri Koponen on yrityksen hallituksen puheenjohtaja.

Kello 14.02: Zalandon perustaja: ”Verkkokauppa ei syrjäytä kokonaan perinteisiä vaatekauppoja

Rio Gandara / HS
Robert Gentz Zalandosta keskiviikkona Slushissa.
Robert Gentz Zalandosta keskiviikkona Slushissa.

Zalando on yksi verkkokaupan suuria menestyjiä. Robert Gentz, yksi Zalandon perustajista, ei usko, että verkkokauppa kuitenkaan syrjäyttää perinteisiä vaatemyymälöitä kokonaan.

”Uskon, että molempia tarvitaan tulevaisuudessa, sillä kuluttajilla on erilaisia tarpeita.”

Gentz ei myöskään usko, että Zalando perustaisi omia kivijalkamyymälöitä.

”Olemme teknologiayritys ja meidän tehtävämme on miettiä, miten yhdistämme verkkokaupan perinteiseen myymäläkauppaan.”

Zalando on juuri avannut toimiston Helsingissä. Yritys panostaa mobiilikehitykseen.

”Uskomme mobiiliin. Verkon käyttö kasvaa eniten natiivisovelluksissa.”

Verkkojätti Zalando kehittää vaatekauppaa kännykkään Suomessa
Verkkojätti Zalando kehittää vaatekauppaa kännykkään Suomessa
Saksalainen verkkokauppa Zalando avasi teknologiaa kehittävän yksikön Suomeen aiemmin tänä vuonna. Toimitusjohtaja ja yhtiön yksi perustajista Robert Gentz kertoi HSTV:n haastattelussa, että Helsingissä kehitetään muun muassa ohjelmistoja älypuhelimiin. Toimittaja: Juhani Saarinen

Kello 13.53: Sinulle -yhtiön pikkuyrittäjä Hilla: Yrittäjät ovat hyviä ihmisiä

Pari vuotta toiminut Pikkuyrittäjät -järjestö tarjoaa 4. ja 5. luokkalaisille yrittäjyyskasvatusta. Yrittäjäleirillä pohditaan liikeideaa sekä opiskellaan mm. mainontaa, markkinointia ja pitchausta.

Koulutus on tuottanut tulosta, sillä HSTV:n haastattelemat Hilla ja Sanja pitivät huikeat markkinointipuheet yhtiöistään. Pienet yrittäjät myös myyvät tuotteitaan. Sanja myi yhtiönsä koruja Hakaniemen torilla ja sai 35 euroa. Hillan nettisivuilla on katsottavissa mm. iltasatuja. Ikuinen käyttöoikeus maksaa viisi euroa.

Sinulle -yhtiön Hilla: Yrittäjät ovat hyviä ihmisiä
Sinulle -yhtiön Hilla: Yrittäjät ovat hyviä ihmisiä
Pari vuotta toiminut Pikkuyrittäjät -järjestö tarjoaa 4. ja 5. luokkalaisille yrittäjyyskasvatusta. Yrittäjäleirillä pohditaan liikeideaa sekä opiskellaan mm. mainontaa, markkinointia ja pitchausta. Koulutus on tuottanut tulosta, sillä videolla Hilla ja Sanja pitävät huikeat markkinointipuheet yhtiöistään. Pienet yrittäjät myös myyvät tuotteitaan.

Kello 13.46: Delivery Heron perustaja: ”Uusien työntekijöiden tärkein ominaisuus on intohimo”

Delivery Hero -startupin verkostoon kuuluu yli 200 000 ravintolaa 34 maassa. Delivery Hero on arvioitu yli kolmen miljardin dollarin arvoiseksi. Yhtiön perustajiin kuuluva Niklas Östberg sanoi HSTV:n haastattelussa, että uusien työntekijöiden tärkein ominaisuus on intohimo – teknisten taitojen ja bisnesosaamisen ohella.

Kolmen miljardin mies: Työntekijän tärkein ominaisuus on intohimo
Kolmen miljardin mies: Työntekijän tärkein ominaisuus on intohimo
Delivery Hero -startupin verkostoon kuuluu yli 200 000 ravintolaa 34 maassa. Delivery Hero on arvioitu yli kolmen miljardin dollarin arvoiseksi. Yhtiön perustajiin kuuluvan Niklas Östbergin mukaan uusien työntekijöiden tärkein ominaisuus on intohimo - teknisten taitojen ja bisnesosaamisen ohella.

Kello 12.57: Maksupalveluyrityksen perustaja: ”On vaikea sanoa, mikä voisi olla vaihtoehto luottokorteille”

Erilaiset verkon kautta toimivat maksutavat kehittyvät kovaa vauhtia.”Kaikki uudet palvelut käyttävät kuitenkin edelleen luottokortteja”, sanoi Pieter van der Does HSTV:n haastattelussa.

Van der Does oli perustamassa Ayden-nimistä monikanavaista maksuyritystä vuonna 2007. Vuosi sitten se arvioitiin 1,5 miljardin euron arvoiseksi. Aydenin kautta kulkee muun muassa Spotifyn ja Uberin maksuliikennettä.

”On vaikea sanoa, mikä voisi olla vaihtoehto luottokorttimaksamiselle kymmenen vuoden kuluttua. Luottokorttien ympärille on rakennettu toimiva infrastruktuuri, jonka tarkoitus on suojella kuluttajia.”

Van der Does ei usko esimerkiksi digitaalisen valuutan Bitcoinin laajempaan menestykseen.

”Bitcoinia vaivaa muna ja kana -ongelma. Sitä käyttäviä kauppapaikkoja ja kuluttajia on liian vähän.”

Kello 12.36: Marcus Wallenberg: ”Ruotsin startup-menestyksen siemenet kylvettiin jo 1990-luvulla.

Ruotsista on tullut viime vuosina peräti viisi yli miljardin arvoista startup-yritystä eli niin sanottua yksisarvista. Menestyksen siemenet kylvettiin jo 1990-luvulla, sanoo Pohjoismaiden tunnetuimman rahasuvun edustaja Marcus Wallenberg, joka toimii muun muassa SEB:n, Saabin ja Electroluxin hallitusten puheenjohtajana.

Ruotsalaisen rahasuvun Marcus Wallenberg: Näin syntyi Ruotsin startup-menestys
Ruotsalaisen rahasuvun Marcus Wallenberg: Näin syntyi Ruotsin startup-menestys
Ruotsista on tullut viime vuosina peräti viisi yli miljardin arvoista startup-yritystä eli niin sanottua yksisarvista. Menestyksen siemenet kylvettiin jo 1990-luvulla, sanoo Pohjoismaiden tunnetuimman rahasuvun edustaja Marcus Wallenberg, joka toimii muun muassa SEB:n, Saabin ja Electroluxin hallitusten puheenjohtajana.

Kello 12.25: Skypen perustaja: Ruotsin startup-menestyksen takana on toimiva ekosysteemi

Ruotsiin on syntynyt moninkertainen määrä todella suuria teknologiayhtiöitä Suomeen verrattuna. Skypen perustajiin kuuluva ruotsalainen Niklas Zennström sanoi HSTV:n haastattelussa, että menestyksen takana on ekosysteemi, joka koostuu monesta tekijästä.

”Ruotsissa on syntynyt kriittinen massa. Skype ja Spotify menestyivät kansainvälisesti. Se antoi muille kasvuyrittäjille uskoa menestymisen mahdollisuuteen. Menestyneistä yrityksistä lähti työntekijöitä perustamaan omia yrityksiään. Sijoittajat uskoivat yrityksiin. Tästä kaikesta syntyi menestyksiä luova ja toimiva ekosysteemi.”

Miksi Ruotsi jyrää Suomen miljardiyhtiöiden määrässä, Niklas Zennström?
Miksi Ruotsi jyrää Suomen miljardiyhtiöiden määrässä, Niklas Zennström?
Ruotsiin on syntynyt moninkertainen määrä todella suuria teknologiayhtiöitä Suomeen verrattuna. Skypen perustajiin kuuluva ruotsalainen Niklas Zennström kertoi keskiviikkona Slush-tapahtumassa HSTV:lle, mikä on tehnyt Tukholmasta startup-keskuksen.

Kello 11.33: Esa Saarinen: Aristoteles olisi innostunut Slushista

Filosofi Esa Saarinen käväisi Slushissa HSTV:n haastattelussa.

Kysymykseen siitä, mitä Aristoteles olisi mieltä Slushista, Saarinen vastasi näin:

”Aristoteles olisi innostunut, koska käytännöllinen järki toteutuu yhteisöllisesti ylemmän asteisena. Syntyy kaupunkimainen innostusenergia.”

Kello 11.00: Nokian sisällä käynnistynyt Welmo keräsi miljoona euroa rahoitusta

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän älypuhelinsovelluksen kehittänyt Welmo kertoi tänään keränneensä miljoona euroa kasvurahoitusta. Terveysteknologiayhtiö sai alkunsa Nokian sisällä.

Tässä jutussa lisää Welmosta.

Kello 10.20: Pääministeri Sipilän viesti sijoittajille Slushin avajaisissa: Käyttäkää rohkeasti rahojanne”

Rio Gandara / HS
Pääministeri Juha Sipilä piti puheen avajaisissa.
Pääministeri Juha Sipilä piti puheen avajaisissa.

”Olen omistanut ja johtanut useita startuppeja ja työskennellyt suurimman osan elämästäni it-alalla”, pääministeri Juha Sipilä sanoi avajaispuheessaan.

”Olin mukana GSM:n kehityksessä. Se teknologia on nykyisin hieman vanhanaikaista. Teidän kaltaistenne ihmisten ansiosta teknologiabisnes on kehittynyt ja on mitä se tänään on”, Sipilä sanoi.

”Tässä salissa on paikalla pääomasijoittajien maailmanennätys. Paikalla ovat lähes kaikki eurooppalaiset ja suurin osa Eurooppaan sijoittavista amerikkalaisista. Käyttäkää rohkeasti rahojanne”, pääministeri kehoitti.

Juha Sipilä Slushissa: Sijoittajat, kuluttakaa täällä paljon
Juha Sipilä Slushissa: Sijoittajat, kuluttakaa täällä paljon
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti puheenvuoron tämänvuotisessa kasvuyritystapahtuma Slushissa. Hän sanoi, että osallistujat ovat tulleet ”oikeaan paikkaan oikeaan aikaan” ja kannusti sijoittajia laittamaan Slushissa rahaa likoon.

Kello 10.15: Jorma Ollila HSTV:n haastattelussa: ”Startupit olennaisia Suomen talouden nousulle”

Jorma Ollila kehui HSTV:n haastattelussa Slushin kansainvälisyyttä ja laaja-alaisuutta. Ollilan mukaan Slushilla on merkitystä jo Suomen profiloinnissa maailmalla. ”Slush alkaa olla hyvin tunnettu.”

Ollila vakuutti lähetyksessä uskoaan siihen, että Suomen talous lähtee nousuun. Mutta onko startupeilla talouden isolle kuvalle merkitystä? ”Startup-yritysten halu ja voima tulevat olemaan olennainen tekijä tässä”, Ollila sanoi.

Jorma Ollila kehuu Slushin kansainvälisyyttä ja laaja-alaisuutta
Jorma Ollila kehuu Slushin kansainvälisyyttä ja laaja-alaisuutta
Jorma Ollila kehuu HSTV:ssä Slushin kansainvälisyyttä. Ollilan mukaan Slushilla on merkitystä jo Suomen profiloinnissa maailmalla. Ollila myös vakuuttaa uskoaan siihen, että Suomen talous lähtee nousuun: ”Startup-yritysten halu ja voima tulevat olemaan olennainen tekijä tässä”, Ollila sanoo.

Kello 10.10: Slushin toimitusjohtaja: ”Innostamista tarvitaan”

Rio Gandara / HS
Ruotsin prinssi Daniel istui avajaisissa eturivissä.
Ruotsin prinssi Daniel istui avajaisissa eturivissä.

”Se on innostaminen, jota Pohjoismaissa ja muuallakin tarvitaan.” Näin määritteli Slush-pomo Riku Mäkelä tapahtuman päätarkoituksen HSTV:n haastattelussa. Jättitapahtumaksi paisuneen Slushin järjestelyt ovat Mäkelän mukaan sujuneet kuin juna raiteilla – pieniä yllätyksiä lukuun ottamatta. Myös pääpuhujien ja -vieraiden lista on säilynyt muuttumattomana.

Toimitusjohtaja Riku Mäkelä selittää Slushin idean pähkinänkuoressa
Toimitusjohtaja Riku Mäkelä selittää Slushin idean pähkinänkuoressa
HS:n Juhani Saarinen ja Jaakko Lyytinen haastattelivat Slushin toimitusjohtajan Rikun Mäkelän keskiviikkoaamuna hetkeä ennen Slush -kasvuyritystapahtuman alkua.

”Ruotsin prinssi Daniel saapui tuossa kello 8, oikein mukava tyyppi”, Mäkelä sanoi.

Kello 9.30: HST:n livelähetys Slushista käynnissä, ensimmäisenä haastateltavana Slushin toimitusjohtaja Riku Mäkelä

HSTV:n livelähetys Slush-tapahtumasta alkoi juuri Slushin toimitusjohtajan Riku Mäkelän haastattelulla.

Kello 9.45 haastateltavana ovat OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen ja Jorma Ollila.

Kello 9.05: Toimitusjohtajat oppivat Slushin pukukoodin

Hetki sitten käynnistyivät Slushin etkot eli startup-tapahtuman Executive Breakfast. Aamiaiselle osallistui iso joukko suomalaisyritysten ylintä johtoa. Aamiainen alkoi 7.30. Slushin viralliset avajaiset ovat tänään kello 10.

Aamiaisen osallistujalista oli kuin suomalaisen yrityselämän kuka on kukin -lista. Slushin Engine Roomin pitkissä pöydissä istui vieri vieressä vuorineuvoksia ja pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia.

Slushin johtaja Riku Mäkelä kertoi avajaispuheessaan, että idea toimitusjohtaja-aamiaisesta syntyi kaksi vuotta sitten Slushissa – tosin vasta päivää ennen tapahtuman alkua. Ensimmäisellä Executive Breakfastilla ei osallistujia kovin montaa ollutkaan.

Viime vuonna toimitusjohtaja-aamiaisella oli sitten jo pitkälle toistasataa johtajaa. Tuolloin oli hauska seurata, miten toimitusjohtajat vaivihkaa riisuivat aamiaisella kravattejaan. Rentoon startup-kulttuuriin eivät kravatit sovi.

Tänä vuonna toimitusjohtajilla oli dress-code hallussa: Yhtään kravattia ei aamiaisella näkynyt.

Sen sijaan toimitusjohtajilla oli kauluspaidan ylänappi rennosti auki.

Marko Junkkari HS

Kello 7.00: Yhdysvalloissa on syntynyt 125 miljardiyritystä, Euroopassa 35

Yhdysvallat johtaa Eurooppaa selvästi kisassa erittäin menestyksekkäistä startupeista.

Slush ja pääomasijoittaja Atomico ovat tehneet selvityksen, jonka mukaan Yhdysvalloilla on Eurooppaan nähden iso etumatka, kun puhutaan todella menestyneistä startupeista. Yli miljardin dollarin arvoisia teknologiayrityksiä on syntynyt selvityksen mukaan vuoden 2003 jälkeen Yhdysvalloissa 125, Kiinassa 52 ja Euroopassa 35.

Yrityksistä vain yksi on Suomessa. Peliyritys Supercell arvostettiin lehtitietojen perusteella yli viiden miljardin euron arvoiseksi, kun japanilainen Softbank lisäsi omistusosuuttaan yhtiössä kesän alussa.

Isoiksi kasvaneista teknologiayhtiöistä on hyötyä koko taloudelle, koska ne rahoittavat sekä ostavat pienempiä yrityksiä ja siten ruokkivat uusien kasvuyritysten syntyä.

Slush – rahaa, pöhinää ja rekrytointeja

Mikä tuo 1 700 nuorta yhtiötä, 700 sijoittajaa ja tuhansia kiinnostuneita kahdeksi päiväksi Slush-tapahtumaan Helsingin Messukeskukseen?

Moni tulee paikalle vain saadakseen olla osa ”pöhinää”. Siis mitä? Lue tästä jutusta, mitä pöhinä ja muut startup-piirien sanat - kuten startup - tarkoittavat. Slushin puheohjelma on myös houkutteleva. Tänään äänessä ovat esimerkiksi Skypen perustaja Niklas Zennström, Zalandon perustaja Robert Gentz ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Kasvuyrityksille ja sijoittajille Slush on myös mahdollisuus tehdä bisnestä. Järjestäjien mukaan vajaan kahden vuoden aikana Slushin kautta sijoittajilta on kulkenut kasvuyrityksille melkein 350 miljoonaa euroa rahaa.

Tänä vuonna Slush panostaa myös rekrytointiin. Yritykset voivat värvätä työntekijöitä erityisellä rekryalueella.

Startuppien, suomeksi kasvuyritysten, merkityksestä Suomen taloudelle ollaan montaa mieltä. Kansantaloudellisesti niiden merkitys on edelleen pieni. Mutta ne tekevät innovaatioita, joita Suomessakin nyt kipeästi tarvitaan.

Tässä jutussa avataan perusteellisesti kasvuyritysten merkitystä ja startup-ilmiön mittakaavaa.

Sata kasvuyritystä on tänä vuonna mukana Slushin kilpailussa, jossa paras liikeidea saa ison kasan sijoitusrahaa. HS esittelee tässä jutussa lyhyesti kisassa mukana olevat 26 suomalaisyritystä. Viime vuonna palkintosijoitus oli puoli miljoonaa euroa.

Nyt.fin Slush-yritysten hakukone listaa kaikki mukana olevat 100 yritystä. Hakukoneessa on jokaisesta yrityksestä lyhyt, teknokielestä kieltäytyvä selkeä kuvaus siitä, minkälaista yritystoimintaa hienojen sloganien takaa löytyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat