Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuudessa välähti toivon valo – ict-ala nostaa Suomea taantumasta

Talous
 

Suomen teollisuudessa välähti syyskuussa toivon valo.

Teollisuustuotanto lisääntyi Tilastokeskuksen mukaan 1,3 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta teollisuustuotanto supistui ennen syyskuuta yhtäjaksoisesti yli 30 kuukautta.

”Jos teollisuustuotanto olisi kasvanut kolme kuukautta peräjälkeen, voitaisiin jo puhua suhdanteen muuttumisesta. Iloista on se, että tuotanto kasvoi monilla toimialoilla. Elintarvike- ja juomateollisuudessa muutos oli yllättävän suuri”, sanoo yliaktuaari Kari Rautio Tilastokeskuksesta.

Eniten tuotanto lisääntyi kaivosteollisuudessa, johon lasketaan mukaan turpeen tuotanto. Kaivosteollisuuden tuotanto lisääntyi 19,5 prosenttia viime vuoden syyskuusta. Toiseksi eniten, 3,9 prosenttia, lisääntyi tuotanto elintarviketeollisuudessa.

Taloustieteen professori Matti Pohjola Aalto-yliopistosta korostaa, että pitkittyneen taantuman aikana tietoliikenteen ja tietotekniikan ala (ict) on jo alkanut kasvaa.

Koko kansantalouden kasvusta 40 prosenttia on tullut 2000-luvulla ict-alalla. Viime vuosina sen merkitys on taas alkanut kasvaa Nokian puhelinliiketoiminnan romahdukseen jälkeen.

Ict-alaan kuuluvat lukuisat pienet ohjelmistoyhtiöt, jotka ovat esillä keskiviikkona alkavassa Slush-tapahtumassa. Alan suurin yhtiö on Nokia, joka on onnistunut runsaan vuoden kuluessa vakauttamaan liiketoimintansa.

Tietoliikenteessä ja tietotekniikassa työn tuottavuus on verraten hyvä, mikä perustuu työtapojen tehostumiseen uutta tekniikkaa hyödyntämällä.

”Maailmantalouden nykyinen muutosvoima on digitalisaatio, joka tarkoittaa ict-alan laitteiden lisäksi yhä enemmän palveluita. Uusi tekniikka vaikuttaa laajasti eri toimialoilla aina koulutuksesta, palveluihin ja teollisuuteen.”

Pohjolan mukaan teollisuudessa tuotantokapasiteetin uudistaminen toteutetaan vastaisuudessa yhä enemmän digitaalisella tekniikalla kuin hankkimalla uusia laiteita.

Maailmantalouden kasvusta suuri osa muodostuu nykyisin kulutuksen lisääntymisestä. Suomen ongelmana on, että kulutushyödykkeitä ei suurissa määrin valmisteta vientiin.

Kulutuksen lisääntymisen vastakohtana on maailmantaloudessa pitkään kestänyt poikkeuksellisen matala investointiaste. Siitäkin huolimatta, että suuret keskuspankit ovat asettaneet ohjauskorkonsa nollaan ja pyrkineet lisäämään investointeja rahapoliittisella elvytyksellä.

”Suomen ongelmana on, että vienti painottuu voimakkaasti raaka-aineisiin, välituotteisiin ja investointihyödykkeiseen. Ongelmat ovat siis lähes kaikilla muilla toimialoilla kuin ict-alalla.”

Välituotteet ovat hyödykkeitä, joita käytetään tietyn lopputuotteen valmistamiseen.

Investointien vähäisyys ja Kiinan talouskasvun hidastuminen ovat aiheuttaneet raaka-aineiden laaja-alaisen halpenemisen.

Jos kasvu Suomen ict-alalla jatkuu tai voimistuu, alkaa se ajan mittaan väistämättä lisätä myös kotimaista kysyntää.

Suomen viennin arvo on pyöristäen 40 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Uutta tietoa suhdanteesta saadaan perjantaina, jolloin Tilastokeskus julkaisee ennakkotiedot heinä-syyskuun bruttokansantuotteen kehittymisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat