Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarjouskilpailun hävinnyt yritys vie Apotti-järjestelmän kilpailutuksen taas oikeuteen

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sairaanhoitajat käyttävät tietokonetta lääkäriasemalla Helsingissä.
Sairaanhoitajat käyttävät tietokonetta lääkäriasemalla Helsingissä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Fakta

 Apotti on hanke, jossa Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi ja Kauniainen sekä 24 kunnalle erikoissairaanhoitoa tuottava HUS-kuntayhtymä kehittävät sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistä asiakas- ja tietojärjestelmää. Sen avulla pyritään parantamaan 1,5 miljoonaan asukkaan tietojärjestelmiä.

 Järjestelmällä on tarkoitus säästää tietokuluissa, jotka nousevat nykyisellään yli 45 miljoonaan euroon vuodessa.

 Tarjouskilpailun voittaneella Epic Systems Corporationilla ei ole Suomessa omaa toimipistettä. Sen alihankkijana toimii konsulttiyhtiö Accenture.

Asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin kehittäminen on keskeytynyt tarjouskilpailuun liittyvien oikeusprosessien takia.

Syynä on tarjouskilpailussa hävinneen CGI Suomen valitus markkinaoikeuteen. Siinä CGI Suomi väittää, että tarjouskilpailun järjestänyt Apotti-hanketoimisto olisi laiminlyönyt tiedotusvelvollisuuttaan.

CGI Suomi epäilee, että voittaneessa tarjouksessa oli rajauksia lisenssiasioissa, jotka ovat tarjouspyynnön pakollisten vaatimusten vastaisia.

Jos näin on, virheet voivat johtaa jopa uuteen tarjouskilpailuun.

CGI Suomi valitti keskiviikkona markkinaoikeuteen Apotti-hankkeen päätöksestä hankkia asiakas- ja potilastietojärjestelmä tarjouskilpailun voittaneelta yhdysvaltalaiselta Epic Systems Corporationilta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Tietoviikko.

Epic Systems voitti tarjouskilpailun noin 385 miljoonan euron tarjouksellaan. CGI Suomen 65 miljoonaa euroa halvempi tarjous jäi kakkoseksi.

Valinnassa laatukriteereillä oli 60 prosentin ja vertailuhinnalla 40 prosentin painoarvo. Sopimus on määrä kirjoittaa marraskuun aikana.

Apotti-hanke on hakenut markkinaoikeudelta lupaa saada jatkaa hanketta ja sopimuksen allekirjoittamista, vaikka oikeusprosessi on kesken.

Myös Korkein hallinto-oikeus (KHO) käsittelee toista CGI:n valitusta tarjouskilpailusta.

Tarjouskilpailun viimeisessä vaiheessa kisaa käytiin vain CGI Suomen ja Epic Systemsin kesken.

CGI Suomi katsoo valituksessaan, että Apotti-hanke on laiminlyönyt tiedotusvelvollisuutensa tarjouskilpailua edeltävänä aikana.

CGI oli pyytänyt tietoja Epic Systemsin kilpailevasta tarjouksesta suomeksi, mutta oli saanut tiedot vasta kuukautta myöhemmin karsittuna versiona – englanniksi.

CGI Suomen terveys- ja hyvinvointialueen liiketoimintajohtaja Matti S. Häkkisen mukaan uuden valituksen tarkoituksena on varmistaa, että hankintapäätöksessä tehtiin ”reilu ja rehti tarjousvertailu”.

Yhtiö pyysi elokuun lopulla, kolme päivää Epic Systemsin hyväksi tehdyn hankintapäätöksen jälkeen, että se saisi nähdä voittaneen tarjousversion, josta liikesalaisuudet on poistettu.

”Saimme 29. syyskuuta englanninkielisen lähinnä otsikkotasolla oleva version, josta ei yhtään pystynyt seuraamaan, miten asioita pisteytyksessä otetaan huomioon”, Häkkinen kertoo.

Häkkisen mielestä tarjousmateriaalin englanninkielisyys oli yllättävää, koska tarjousvaatimuksena oli ollut nimenomaan se, että tarjousmateriaali oli toimitettava kokonaan suomenkielisenä.

CGI Suomi sai asiakirjoja suomeksi pyydettyään niitä lokakuun lopulla, mutta tällöin tiedot annettiin yhä vain otsikkotasoisena, Häkkinen kertoo.

Viime viikon torstaina, päivää markkinaoikeuteen tehdyn valituksen jälkeen, yhtiö sai lisäinformaatiota.

”Siinä oli materiaalia, mutta ei oikeastaan mitään sellaista, joka selvittäisi miten pisteytys on tehty.”

Häkkisen mukaan CGI Suomella on saatavilla olevien dokumenttien valossa herännyt hyvin vahva epäilys siitä, että voittaneessa tarjouksessa on tarjouspyynnön pakollisten vaatimusten vastaisia rajauksia, jotka liittyvät ns. kolmannen osapuolten lisenssiehtoihin.

”Meillä on vahva epäilys siitä, että [tarjouksessa] on varaumia, jonka takia tarjous pitäisi hylätä. Vaikuttaa kummalliselta tämä materiaalin pimittäminen.”

Häkkinen arvioi, että markkinaoikeudelta voisi mennä kuukausi sen ratkaisemiseen, voiko Apotti-hanke jatkaa sopimuksen allekirjoittamista ja täytäntöönpanoa.

Epic Systems Corporationin alihankkijana Suomessa toimii konsulttiyhtiö Accenture. Sen Apotti-hankkeen johto ei katso olevansa oikea taho vastaamaan oikeudenkäyntiä koskeviin kysymyksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat