Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnantajien EVA väittää: Suomessa tehdään EU:n lyhyintä työviikkoa – SAK leimaa propagandaksi

Talous
 

Suomessa tehdään Euroopan lyhyintä työviikkoa, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) tiistaina julkistama työaikaselvitys.

EVAn tutkimuksen mukaan kokoaikatyötä tekevän suomalaisen todellinen työviikko on 38,5 tuntia.

Työviikko on EU-maiden lyhin, kaksi tuntia lyhyempi kuin EU-maissa keskimäärin ja jopa kolme tuntia lyhyempi kuin Saksassa. Työviikot ovat lyhyet niin miehillä kuin naisilla.

Osa-aikaisten tekemä työviikko Suomessa on myös lyhyt eurooppalaisessa vertailussa.

”Lyhyt työaika haittaa kilpailukykyä. Lyhyt työviikko on kilpailukykyongelma teollisuudelle, joka on ensisijaisesti kiinnostunut kokoaikaisista työntekijöistä”, sanoo tutkimuksen tekijä, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen.

Lomat, arkivapaat ja muut poissaolot lyhentävät EVAn selvityksen mukaan suomalaisten työaikaa keskimäärin enemmän kuin muissa EU-maissa.

Tutkimus käyttää vertailussa Euroopan tilastoviranomaisen (Eurostat) aineistoa.

”Tutkimus kiistatta todistaa, että työviikko on meillä EU-maiden lyhin. Annamme työajassa nyt paljon tasoitusta kilpailijamaillemme, vaikka pitäisi kerätä itse kaikki jyvät talteen”, sanoo EVAn johtaja Matti Apunen.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund pitää tutkimustulosta hienona asiana.

”Loistava uutinen. Tätähän on tavoiteltu, herra paratkoon, kynsin ja hampain, vuosikymmenet”, Sund iloitsi EVAn tilaisuudessa.

”Lyhyt työaika on hyvinvointia. Vapaa-aika on luksusta”, Sund lisää.

Sundin mukaan työajan pidennys vain pahentaisi työttömyyttä ainakin lyhyellä tähtäimellä: Töitä tekevien päivä pitenisi, eikä uusia työpaikkoja syntyisi.

Eläkejätti Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander muistuttaa, että tilastoja voi lukea eri tavoin. Kianderin mukaan EVAn vertailua vinouttaa se, että Suomessa työssäkäyvien naisten osuus on suuri.

”Suomessa naiset käyvät kokoaikatyössä enemmän kuin muualla. Naiset tekevät töitä usein palvelualoilla, joissa työviikko on 35 tuntia. Se vetää Suomen sijalukua alemmaksi”, Kiander huomauttaa.

Kianderin mukaan esimerkiksi OECD:n vertailu osoittaa, että Suomessa keskimääräinen vuosityöaika on pidempi kuin monissa läntisissä kilpailijamaissa.

”Jos haluaa vertailla, kuinka paljon kokoaikaiset tekevät työtä, EVAn vertailu on oikein. Jos haluaa vertailla, kuinka paljon koko kansantaloudessa tehdään työtä, OECD kertoo sen.”

”Eläkejärjestelmälle ratkaisevaa on, mikä on etuuden saajien ja maksajien lukumäärien välinen suhde. Ei se, kuinka monta tuntia he tekevät työtä vuodessa”, Kiander toteaa.

SAK antaa EVAn selvitykselle tylyn arvion.

”Luvut ovat kohdallaan, mutta EVAn tulkinta on villiä ja progandistisista. Se antaa väärän kuvan Suomen tilanteesta”, sanoo SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

”EVA esimerkiksi väittää, että lyhyt työaika haittaa kilpailukykyä teollisuudessa.”

”Silti tutkimuksessa on myös kuvio, joka kertoo, että meillä on pidempi työviikko kuin Ruotsissa ja vain hieman lyhyempi kuin Saksassa”, Antila huomauttaa.

”Sitä paitsi, EVAn tutkimus myös osoittaa, että siellä, missä on pitkä työaika, on myös köyhyyttä. Pitkän työajan maita ovat esimerkiksi Makedonia, Kreikka ja Bulgaria.”

Antilan mukaan Suomessa on myös arkipyhiä muita vähemmän.

”Jos tavoite on, että meillä olisi yhtä paljon arkipyhiä kuin tärkeimmissä kilpailijamaissa, niitä pitäisi olla nykyistä enemmän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat