Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baltiassa palkat pysyvät tiukasti salaisina – käytäntö on tyystin erilainen kuin Suomessa

Talous
 

Tallinna

Latvialainen tuomioistuin määräsi viime viikolla tutkija Ilmars Poikansin tekemään sata tuntia yleishyödyllistä työtä. Poikansin rikos oli se, että hän vuoti nimimerkillä ”Neo” julkisuuteen palkkatuloja Latvian veroviraston tietojärjestelmän aukosta vuonna 2009.

Riiassa langetetun tuomion mukaan Poikans paljasti liikesalaisuuksia ja rikkoi ihmisten yksityisyyttä, latvialainen uutistoimisto Leta raportoi.

Poikansin saama tuomio osui samalle viikolle, kun Suomessa perinteisesti julkaistiin kaikkien verotettavat palkkatulot, ja suurituloisten palkat olivat pääuutisaihe.

Tuomio kertoo, kuinka eri lailla Baltiassa ja Pohjoismaissa suhtaudutaan palkkatietoihin.

Nykyään korkeiden virkamiesten palkat ovat Latviassa julkista tietoa ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden palkkatietoja on mahdollista saada.

Käytäntö on silti kaukana kaikkien verotettavien palkkatulojen julkaisusta.

Virossa on samantapainen malli kuin Latviassa. Yksityiset työnantajat varjelevat työntekijöidensä palkkatietoja kuin liikesalaisuutta.

”Yleinen tapa on kirjata työsopimukseen, ettei palkka ole julkista tietoa”, sanoo työmarkkina- ja sosiaalipolitiikan tutkija Märt Masso riippumattomasta Praxis-ajatushautomosta.

Kun virolaiset työnantajat värväävät suomalaisia tietoteniikan asiantuntijoita töihin, yritysesittely saattaa sisältää yksityiskohtaisia tietoja vuokran tai leivän hinnasta. Samalla ne vaikenevat palkkakysymyksessä.

Märt Masson analyysin mukaan työnantajat pelkäävät, että tulojen julkaisu voisi kiihdyttää palkkarallia. Hän ei pidä pelkoa perusteltuna.

”Meillä on markkinatalous, jonka mukaan tuotteiden ja palveluiden hinnat syntyvät avoimessa kilpailussa. Työmarkkinoiden toimimiseksi myös palkat voisivat olla julkisia”, sanoo Masso.

Työntekijät ovat sopeutuneet pitämään palkat salassa. Pienipalkkaisia saattaa hävettää palkan pienuus. Suurituloiset ehkä haluavat välttää kateutta.

Masso arvioi, että palkkojen salaamiseen liittyvät lieveilmiöt pikemmin haittaavat työmarkkinoiden toimimista.

Virossa esimerkiksi sukupuolten välinen palkkaero on EU:n suurimpia. Naisten palkat ovat kolmanneksen pienempiä kuin miesten.

”Jos palkat olisivat julkisia, perusteettomat erot työntekijöiden palkoissa voisivat kadota”, arvioi Masso.

Näin vaikutti myös verotulojen vuoto aikoinaan Latviassa.

Poikansin julkaisemista verotiedoista kävi ilmi, että jotkut korkeat virkamiehet nauttivat suhteettoman suuria palkkoja, kun opettajien, sairaanhoitajien ja muiden työntekijöiden pieniä palkkoja leikattiin kansallisten talkoiden nimissä.

Vuodon jälkeen käytäntö muuttui.

Poikansista tuli kansansankari, joka valittiin Latviassa 2010 vuoden eurooppalaiseksi. Tuomio on herättänyt kielteistä huomiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat