Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keväällä luvassa jättiosingot - yritysten tulosparannus valuu omistajille

Talous
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Pörssiyhtiöistä on ensi keväänä luvassa isoja osinkoja.
Pörssiyhtiöistä on ensi keväänä luvassa isoja osinkoja. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Danske Bank ennustaa suomalaisten pörssiyhtiöiden ensi keväänä maksamien osinkojen kasvavan selvästi tähän vuoteen verrattuna. Danske Capitalin osakesijoittamisesta vastaava johtaja Rami Hakola uskoo keskimääräisen osinkotuoton ylittävän neljä prosenttia.

”Arvioimme Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden ensi keväänä jakaman osinkopotin yltävän hyvin lähelle kaikkien aikojen huippuvuotta 2007”, Hakola sanoo tiedotteessa.

Pörssiyhtiöiden tulokset ovat tänä vuonna parantuneet selvästi, vaikka niiden yhteenlaskettu liikevaihto on supistunut ja Suomi elää jo neljättä perättäistä taantumavuotta. Tuloksia on parannettu ennen kaikkea kustannussäästöillä. Danske Bankin ennusteen mukaan iso osa säästöillä saadusta parannuksesta jaetaan siis omistajille osinkoina.

Hakolan mukaan yli neljän prosentin osinkotuottotaso on eurooppalaisessa ja pohjoismaisessakin vertailussa hyvin korkea.

Hän arvioi, että osinkoaan parantavat muun muassa Nokia, Cargotec, Nordea, Nordeasta viidenneksen omistava Sampo ja Stora Enso. Pelkästään Nordea ja Sampo voivat Hakolan arvion mukaan maksaa osinkoja yhteensä lähes neljä miljardia euroa.

Osin korkeiden osinkojen takana on yritysten investointien vähäisyys. Tulos jaetaan omistajille, kun ei keksitä, mihin rahat voitaisiin tuottavasti sijoittaa.

Hakolan mukaan esimerkiksi Cargotecin ja Stora Enson investoinnit pienenevät noin neljänneksen tulevina vuosina. Tasaisen varmoja osingonmaksajia ovat yhä teleoperaattorit Telia Sonera ja Elisa sekä energiantuottaja Fortum.

Kaikilla pörssiyhtiöillä ei mene niin hyvin, että ne voisivat edes pitää osinkonsa ennallaan. Metson ja Helsingin Sanomiakin julkaisevan Sanoman Hakola uskoo pienentävän osinkoaan.

”Sanoman velkaisuus on menossa parempaan suuntaan ja laskeva tuloskehitys katkesi. Mediamarkkina on kuitenkin Suomessa edelleen varsin heikko.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat