Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slush alkaa keskiviikkona – 26-vuotias Johanna Vierros haluaa mullistaa matkailun

Talous
 
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
Helsingissä pidettävään Slush-yritystapahtumaan kokoontuu marraskuussa tuhansia yrityksiä ja sijoittajia. Startup-yrityksistä puhutaan paljon, mutta mitä sanalla oikein tarkoitetaan? Toimittaja: Juhani Saarinen, grafiikka: Boris Stefanov

Keskiviikkona käynnistyvä startup-yritysten suurtapahtuma Slush kerää Helsingin Messukeskukseen tuhansia ihmisiä.

Moni paikalle saapuva yrittäjä tähtää omalla alallaan maailman huipulle. Näin tekee myös 26-vuotias Johanna Vierros.

”Haluamme mullistaa matkailun”, Vierros kertoo itsevarmasti Helsingin keskustassa sijaitsevassa Sanomatalossa, jonne sadat yrittäjät kokoontuivat tiistaina Slushin alla.

Jukka Gröndahl / HS
Johanna Vierros Duara Travels Oy:stä osallistui Slush-tapahtumaan.
Johanna Vierros Duara Travels Oy:stä osallistui Slush-tapahtumaan.

Työsarkaa riittää, sillä Vierroksen sekä Annika Järvelinin ja Elina Voipion perustama Duara Travels -yhtiö on vasta pari viikkoa vanha. Idea syntyi keväällä Aalto-yliopiston arvoyrittäjyyskisassa.

Duara Travelsin tarkoitus on yhdistää kehittyvien markkinoiden kyläyhteisöt matkailijoihin. Kun suuntaa esimerkiksi Tansaniaan, Indonesiaan tai Latinalaiseen Amerikkaan, voi Duaran kautta etsiä perheen tai yhteisön, jonka luona majoittua ja elää paikallista arkea.

Vierros painottaa, että Duaran taustalla on vahva pyrkimys sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.

”Haluamme ohjata matkailutuloja kehittyvissä maissa niille, jotka tuloja oikeasti tarvitsevat. Olemme huomanneet omilla reissuillamme, että tällä hetkellä turistien rahat ohjautuvat joko kansainvälisille ketjuille tai sitten jo valmiiksi aika varakkaille väestönosille.”

Samalla Vierros haluaa muuttaa yleistä kuvaa kasvuyrityksistä: ne eivät ole pelkkää high techiä ja peliteollisuutta.

”Olemme huomanneet, että seuraava iso juttu startup-toiminnassa voisi olla yhteiskunnallinen vaikuttaminen.”

Suurin haaste Duara Travelsin toiminnassa liittyy Vierroksen mukaan paikallisten yhteisöjen ajatusmaailman muuttamiseen.

”Tällä hetkellä moni on tottunut siihen, että rikas valkoinen mies tulee paikalle ja haluaa jonkun shown. Esimerkiksi Tansaniassa, joka on meidän pilottimaamme, ihmiset viedään ensin safarille katsomaan leijonia, sitten masai-kylään katsomaan heimotanssia ja lopuksi tyrkytetään matkamuistoja”, Vierros pohtii.

”Me haluamme näyttää näille ihan tavallista arkea eläville ihmisille, että se arki on arvokasta, ja matkailijat mielellään maksavat päästäkseen siitä osalliseksi.”

Vierros lisää, ettei halua romantisoida eri maissa elävien paikallisten arkea.

”Meidän ideologiamme on, että matkailijat haluavat vain sekoittua sinne yhteisön joukkoon. Niin, ettei ketään laiteta jollekin jalustalle.”

Tarkoitus on myös saavuttaa kehittyvissä maissa yhteisöjä, jotka eivät tällä hetkellä ole matkailun piirissä.

Slushista Duara Travels ei ole hakemassa rahaa, koska yritys on vasta alkutekijöissään.

”Me haemme ensimmäisiä kontakteja sijoittajiin, jotka voisivat olla kiinnostuneita tulevaisuudessa.”

Yhtiö etsii tällä hetkellä aktiivisesti pilottimatkaajia. Yksi on jo Tansaniassa ja kokemukset ovat kuulemma olleet hyviä. Liiketoiminnan on tarkoitus käynnistyä joskus ensi keväänä.

Entäs se Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitseva Piilaakso, startup-yrittäjien Mekka? Onko lentoliput jo varattu?

”Olen avoin sille, että mennään sinne joskus tulevaisuudessa. Mutta monet unohtavat, että mielenkiintoisia ympäristöjä löytyy ympäri maailman. Piilaakso ei todellakaan ole ainoa paikka”, Vierros kertoo.

”Esimerkiksi meille Itä-Afrikan startup-keskittymät voisivat olla paljon kiinnostavampia kuin Yhdysvaltain länsirannikko. Myös Aasiassa on nopeasti kasvava kasvuyrittäjyyskulttuuri.”

Vaikka Duara Travelsin tulevaisuus on täysin auki, on Vierros tällä hetkellä vain tyytyväinen saadessaan viedä yritystä eteenpäin.

Hän tunnustaa poteneensa pitkään ”idealistin tuskaa”.

”Etsin tosi pitkään omaa tapaani vaikuttaa asioihin. Viime vuosina olen löytänyt yrittäjyyden, nimenomaan startup-yrittäjyyden.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat