Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa jahtaa talouden yksisarvisia – Slush yrittää avittaa miljardiyritysten syntyä

Talous
 
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
Helsingissä pidettävään Slush-yritystapahtumaan kokoontuu marraskuussa tuhansia yrityksiä ja sijoittajia. Startup-yrityksistä puhutaan paljon, mutta mitä sanalla oikein tarkoitetaan? Toimittaja: Juhani Saarinen, grafiikka: Boris Stefanov
Fakta

Yritykset ja sijoittajat kokoava tapahtuma

 Slush on tapahtuma, jonka tarkoituksena on tuoda yhteen startup- eli kasvuyritykset ja sijoittajat.

 Paikalla on 1 700 startupia, josta kolmannes tulee Suomesta. Yritykset hakevat sijoittajilta rahoitusta, jonka turvin yritykset voisivat kasvaa.

 Tapahtuma pidetään toista vuotta peräkkäin Helsingin Messukeskuksessa, jonne odotetaan noin 15 000:ta osallistujaa.

 Slush on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka taustalla on säätiö.

Kasvuyritysten välinen kilpailu on maailmanlaajuista, ja siinä kisassa Suomi sekä muu Eurooppa ovat häviöllä.

Näin voi tulkita selvitystä, jonka ovat tehneet tänään keskiviikkona alkava kasvuyritystapahtuma Slush ja eurooppalainen pääomasijoittaja Atomico.

”Euroopasta puuttuvat Facebookin, Amazonin ja Googlen kaltaiset oikeasti järkälemäiset menestykset, jotka toimivat ’keskushyökkääjinä’”, kuvailee Slushin toimitusjohtaja Riku Mäkelä.

Facebook ja muut suuret teknologiayritykset rahoittavat sekä ostavat pienempiä yrityksiä ja siten ruokkivat uusien kasvuyritysten syntyä. Tällaisia suuryrityksiä Euroopassa ei ainakaan vielä ole.

Eurooppa yrittää kiriä Yhdysvaltojen etumatkaa umpeen. Yksi kirimisen paikka on kasvuyritystapahtuma Slush, joka täyttää Helsingin Messukeskuksen kahdeksi päiväksi.

Slush tuo Helsinkiin ison joukon kansainvälisiä sijoittajia, jotka haluavat löytää seuraavat yksisarviset. Pörssiin listautumattomia yli miljardin arvoiseksi kasvaneita yrityksiä nimitetään yksisarvisiksi, koska ne ovat olleet ennen niin harvinaisia.

Digitalisaatio on antanut kasvuyrityksille uuden vaihteen, ja hyvin arvokkaiden yritysten määrä on lisääntynyt nopeasti. Yli miljardin dollarin arvoisia teknologiayrityksiä on syntynyt selvityksen mukaan vuoden 2003 jälkeen Yhdysvalloissa 125, Kiinassa 52 ja Euroopassa 35.

Yrityksistä vain yksi on Suomessa. Peliyritys Supercell arvostettiin lehtitietojen perusteella yli viiden miljardin euron arvoiseksi, kun japanilainen Softbank lisäsi omistusosuuttaan yhtiössä kesän alussa.

Muut suomalaiset yhtiöt ovat vielä kaukana miljardin rajasta, mutta Mäkelä nostaa esiin kaksi nuorta lupaavaa yritystä: jätteiden keräämistä tehostavan Enevon ja peliyhtiö Seriouslyn.

Yksisarvisten suuri määrä on herättänyt epäilyjä kuplasta eli siitä, että liiketoiminta ei enää oikeuta yhtiöiden hurjiksi noussutta arvoa.

Lisää katetta epäilyille toi veritestejä tekevä yhdysvaltalainen Theranos, jonka uskotaan antaneen liian ruusuisen kuvan yhtiön teknologian toimivuudesta. Lisäksi erilaiset sosiaalisen median yritykset, kuten Snapchat ja Pinterest, ovat kasvaneet erittäin arvokkaiksi, vaikka niiden todellinen liiketoiminta on vielä vähäistä.

Halukkaiden sijoittajien suuri määrä on Mäkelän mukaan Yhdysvalloissa löyhentänyt perusteita, joilla yritysten arvoja lasketaan. Euroopassa sen sijaan miljardiyritysten arvostusperusteet ovat pysyneet vakaammalla pohjalla.

Slush tuo Suomeen yrittäjiä eri puolilta maailmaa. Vietnamilainen Minh Nguyen, 26, odottaa tapahtumalta paljon.

”Slushissa näen yrittäjiä, jotka ovat omistautuneita asialleen ja haluavat muuttaa maailmaa. Sellaisessa ympäristössä on hyvä olla. Minulle tärkein asia täällä on se inspiraatio, jota saan muilta.”

Toki mielessä on myös raha. Suomessa asuva Nguyen hakee perustamalleen catering-palvelualustalle Deli Pisteelle 200 000 euron rahoitusta.

Tietohallintopalveluja myyvän Drivebackin perustaja, valkovenäläinen Constantine Yurevich, 28, taas päätyi Slushiin sattumalta.

”Saimme kutsun, ja päätimme tulla käymään. Yleensä olen tällaisia tapahtumia kohtaan skeptinen, mutta olen kuullut Slushin olevan hyvin suosittu startupien ja sijoittajien keskuudessa. Ehkä voin oppia täällä jotain.”

Oppimistarkoituksessa on paikalla myös hongkongilaisen, langatonta verkkopalvelua myyvän freewifi-yrityksen Laura Lehtonen, 19.

”Halusimme tulla paikalle luomaan verkostoja, jotka auttavat meitä laajentumaan Aasian ulkopuolelle. Meitä kiinnostaa, mitä muut yritykset puuhaavat.”

Katariina Rantasella, 37, on suuremmat suunnitelmat.

Rantasen kaksi vuotta sitten perustama CosmEthics on jo saanut Sokoksen asiakkaakseen. Rahoitusta on kerätty toistaiseksi 650 000 euroa. Slushista on tarkoitus saada lisää.

Yritys tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden nähdä kosmetiikkatuotteen koostumus viivakoodia skannaamalla.

Jos on esimerkiksi vegaani tai ei halua tuotteisiinsa mikromuovia, sovellus helpottaa tuotteen valitsemisessa.

”Tuotesisältöjen ymmärrys on käytännössä mahdotonta, ellet ole biokemisti. Halusin ravistella kosmetiikkateollisuutta, tuoda lisää läpinäkyvyyttä ja antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä terveellisempiä valintoja”, Rantanen sanoo.

”Slush on juuri se paikka, missä pitää olla. Tulemme tänne joka vuosi.”

Moni Slushiin tulija tuntee myös Yhdysvaltain startup-kuviot. Yurevich saapui Suomeen maanantaina New Yorkista, jossa hän tapasi sijoittajia. Pari vuotta sitten matka vei Piilaaksoon.

”Haluamme siirtää yrityksemme Moskovasta sinne. Yhdysvallat on kilpailullisempi markkina, mutta samaan aikaan rahaa on enemmän liikkeellä. Sijoittajat panostavat herkemmin myös hyvin riskialttiisiin yrityksiin.”

Aina ei kuitenkaan tarvitse mennä rapakon taakse, CosmEthicsin Rantanen muistuttaa.

”Slushissa on se upea asia, että tapahtuma houkuttelee tänne sekä amerikkalaiset toimittajat että suursijoittajat. Ei tarvitse matkustaa – kaikki, joilla on merkitystä, tulevat Helsinkiin.”

Jukka Grondahl / HS
Satoja Slushiin osallistuvia startup-yrittäjiä kokoontui tiistaina Sanomataloon Helsingin keskustaan. Laura Lehtonen (vas.), Katariina Rantanen, Minh Nguyen ja Constantine Yurevich ikuistivat hetken puhelimillaan.
Satoja Slushiin osallistuvia startup-yrittäjiä kokoontui tiistaina Sanomataloon Helsingin keskustaan. Laura Lehtonen (vas.), Katariina Rantanen, Minh Nguyen ja Constantine Yurevich ikuistivat hetken puhelimillaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat