Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinkkujen päivä nostaa Kiinan nettikaupan tänään hämmentäviin lukemiin

Talous
 
JASON LEE / Reuters
Pekingiläisen Zhontongin Express -lajittelukeskuksen työntekijöillä riitti hommia ennen sinkkujen päivän kulutusjuhlan alkua.
Pekingiläisen Zhontongin Express -lajittelukeskuksen työntekijöillä riitti hommia ennen sinkkujen päivän kulutusjuhlan alkua. Kuva: JASON LEE / Reuters

Peking

Vaikka Kiinan talouskasvu on hidastumaan päin, kiinalaisilla kuluttajilla riittää ostovoimaa. Siitä kertovat tänään keskiviikkona vietettävän niin sanotun sinkkujen päivän hurjat nettikaupan myyntiluvut.

Kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba kertoi blogissaan bruttomyyntinsä ylittäneen 50 miljadia yuania eli noin 7,3 miljardia euroa jo ennen puoltapäivää paikallista aikaa.

Yhden nettikauppayhtiön myynti puolessa vuorokaudessa on yli kaksi kertaa niin paljon kuin suomalaiset ostavat tavaraa netistä vuodessa.

Viime vuonna suomalaiset ostivat verkkokaupoista tavaraa yhteensä 3,6 miljardilla eurolla, ilmenee TNS Gallupin julkaisemasta tilastosta. Kun palvelut ja muu kauppa lasketaan mukaan, Suomen viime vuoden verkkokauppa nousi 10,4 miljardiin euroon. Puolen päivän luvun perusteella kiinalaisten yhden kampanjapäivän myynti saattaa ylittää tämänkin luvun.

Kiinassa 11. marraskuuta tunnetaan niin sanottuna sinkkujen eli yksin elävien päivänä, koska päivämäärä koostuu pelkistä ykkösistä. Päivän vieton on kerrottu saaneen alkunsa 1990-luvulla, kun joukko opiskelijoita päätti alkaa viettää sitä voidakseen ostaa itselleen lahjoja.

Viime vuosikymmenen lopulla Alibaba alkoi käyttää sinkkujen päivää markkinoinnissaan. Se teki päivästä nettikaupan alennusmyyntipäivän. Muut kiinalaiset verkkokauppayhtiöt ovat seuranneet esimerkkiä, ja 11. marraskuuta on nykyisin Kiinassa lähes kaikkien verkkokauppojen tarjouspäivä.

Sinkkujen päivänä Alibaban kanssa kilpailee esimerkiksi Kiinan toiseksi suurin verkkokauppayhtiö Jingdong eli JD.com.

Kiina on maailman suurin verkkokaupan markkina-alue. Jo viime vuonna sinkkujen päivä oli myyntimäärässä mitattuna paljon suurempi kulutusjuhla kuin yhdysvaltalainen vastineensa tarjouspäivä Cyber Monday eli kybermaanantai.

Sinkkujen päivän myynti lähti aamulla Kiinassa nopeasti käyntiin muun muassa, koska nettikaupat julkistivat heti vuorokauden vaihduttua erikoistarjouksia. Alibaban myynti ohitti viisi miljardia yuania eli noin 730 miljonaa euroa viidessä minuutissa ja 45 sekunnissa. Yhtiö yrittää pitää vauhtia yllä julkistamalla tunneittain uusia tarjouksia.

Viime aikoina Kiinassa on yleistynyt etenkin matkapuhelimen käyttö netistä osteluun. Alibaban mukaan keskiviikon ensimmäisen tunnin aikana sillä kävi 27 miljoonaa matkapuhelinasiakasta. Kiinassa matkapuhelimella voi myös maksaa nettitilauksia.

Kiinalaiset ostavat paljon verkosta myös muulloin kuin kampanjapäivinä. Yhtenä syynä verkkokaupan nopeaan yleistymiseen on pidetty sitä, että vähittäiskauppaverkosto ei ollut yhtä kattava kuin länsimaissa, kun verkkokauppa alkoi kehittyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat