Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP-ryhmä ja osuuskauppa kiinnostuivat julkisten terveyspalveluiden tuottamisesta

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Finanssikonserni OP:n Omasairaala Helsingissä.
Finanssikonserni OP:n Omasairaala Helsingissä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Hallituksen sote-sopu antaa uskoa terveyspalveluiden tehostumiseen Suomessa mutta myös tilaisuuden oman toiminnan laajentamiseen, uskovat sekä finanssiryhmä OP:n että osuuskauppa PKO:n terveysbisneksen edustajat.

Molemmat näkevät mahdollisena, että ne ryhtyvät tuottamaan perusterveydenhoidon palveluita myös julkiselle sektorille sote-uudistuksen avatessa kilpailua.

”Poliittinen sote-päätös on hieno asia, mutta kovin paljon tilanne ei tule muuttumaan, vaan julkisella sektorilla säilyy terveydenhoidossa johtava rooli ja yksityinen täydentää sitä, instrumentti vain muuttuu”, uskoo OP-ryhmän omistaman Omasairaalan toimitusjohtaja Harri Aho.

Lähes kolme vuotta toiminut Omasairaala sijaitsee Helsingin Huopalahdessa. Ensi vuonna Pohjola terveyspalvelut -ketju laajenee Tampereelle ja myöhemmin vielä Ouluun, Turkuun ja Kuopioon.

Samalla toiminta laajenee ortopediasta hammashoitoon, nenä-, korva- ja kurkkukirurgiaan, sisätauteihin, verisuonikirurgiaan sekä työterveyshuoltoon.

Omasairaalaan tullaan pääosin lakisääteisen tapaturmavakuutuksen ja liikennevakuutuksen asiakkaita. Joukossa on Ahon mukaan myös vapaaehtoisen vakuutuksen ottaneita , muiden vakuutusyhtiöiden asiakkaita ja myös itse maksavia potilaita.

Ahon mukaan vakuutusten suosiossa näkyy se, että kansalaisten usko terveydenhuollon palveluihin on horjunut.

Aho uskoo, että sote-uudistuksen jälkeenkin julkisella terveydenhoidolla on kädet täynnä töitä ja palveluiden kysyntä kasvaa, kun diagnoosit tarkentuvat ja ihmisillä on herkempi kynnys hakeutua hoitoon.

Ahon mukaan rakennemuutoksia tärkeämpää olisi uudistaa johtamismalleja ja tehostaa työtapoja. ”Terveydenhoidossa on vääriä mittareita, kuten kävijämäärät, kun pitäisi tukia asiakaskokemusta ja hoitoketjujen pituutta”, Aho sanoo ja kertoo esimerkkejä, kuinka esimerkiksi ortopedin päivittäinen asiakasmäärä kolminkertaistuu, kun hän tekee työtä urakkapalkalla.

Samalla Aho toivoo, ettei julkinen sektori ala kilpailemaan yksityisen kanssa pelkkä rahanhimo silmissä unohtaen perustehtävänsä. Silti siellä riittää tehostamista.

Myös Pohjois-Karjalassa tervehditään sote-sopua sopuisasti. ”Sote-ratkaisu tuo terveydenhuoltoon tehokuutta, vaihtoehtoja ja toivottavasti myös laatua ja vähentää jonoja”, sanoo Pohjois-Karjalan osuuskauppa PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

”Ilman muuta. Voisimme tuottaa joitain erikoispalveluita, siitä syntyisi tehokkuutta”, vastaa Kivelä kysymykseen, olisiko PKO valmis tuottamaan terveyspalveluita myös julkiselle puolelle.

Kolme vuotta sitten PKO pystytti työterveyshuollon omille työntekijöilleen. Sitten se alkoi myydä terveyspalveluita myös muille alueen yrittäjille.

Viime vuoden kesällä lääkäripalveluja alettiin tarjota myös yksittäisille kuluttaja-asiakkaille. Suomen ensimmäinen S-terveyskeskus toimii Joensuun Prismassa, jossa Kivelän mukaan työskentelee parikymmentä terveysalan ammattilaista erilaisin sopimuksin.

”Mehän olemme yksi markkinavoima, kuluttajaosuuskunta”, Kivelä kuvailee osuuskaupan roolia myös vaihtoehtona ulkomaisten pääomasijoittajien omistamille terveysjäteille.

Kivelä uskoo, että digitaalisten palvelujen kautta PKO pystyy tarjoamaan niitä taajamien ulkopuolellekin.

”Useampi kollega on kiinnostunut meidän pilottihankkeesta. Saa nähdä, kuinka moni lähtee liikkeelle ”, Kivelä vihjaa.

Itsenäisiä alueosuuskuntia on yhteensä 20.

Oikaisu 11.11. klo 11.30: Harri Ahon sukunimi oli ensin virheellisesti Aro.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat