Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtuaali­todellisuus kehittyy nopeasti – suomalaista rahoitusta kerännyt firma vie Mount Everestille

Talous
 
Rio Gandara / HS
Kjartan Pierre Emilsson islantilaisesta pelifirma Sólfarista, joka pyrkii olemaan virtuaalitodellisuuspelien ja -kokemuksien kärkinimi, kun ala lyö läpi.
Kjartan Pierre Emilsson islantilaisesta pelifirma Sólfarista, joka pyrkii olemaan virtuaalitodellisuuspelien ja -kokemuksien kärkinimi, kun ala lyö läpi. Kuva: Rio Gandara / HS

Huimauksen tunne Mount Everestillä on aito. Islantilaisen Sólfarin virtuaalinen Everest VR -seikkailu saa minut epäröimään sekunniksi, uskallanko lähteä tikkaita pitkin rotkon yli.

Todellisuudessa olen lasit silmilläni ja peliohjaimet käsissäni Holiday Inn -hotellin sviitissä, jonne islantilainen peliyhtiö Sólfar on rakentanut testistudion tuotteelleen. Hotellin vieressä on Messukeskus, jossa järjestetään parhaillaan yrittäjien ja sijoittajien Slush-tapahtuma.

Ympäröivän vuoristomaailman hienoinen rakeisuus muistuttaa siitä, että kyseessä on vain peliin verrattavissa oleva kokemus. Välillä maailma myös pätkii.

”Se johtuu varmaan siitä, että olet niin pitkä”, sanoo Sólfarin toimitusjohtaja Kjartan Pierre Emilsson. Koestudion seinustan laitteet eivät ehkä lue kunnolla päässäni olevien lasien liikkeitä.

Virtuaalitodellisuus on yksi tämänvuotisen Slushin puheenaiheista.

Sólfar pyrkii olemaan virtuaalitodellisuuspelien ja -kokemuksien kärkinimi, kun ala lyö läpi. Slushissa osa alan tuntijoista arveli, että virtuaalitodellisuutta esittävät laitteet halpenevat parin vuoden sisällä. Sitten on kaupallisen menestyksen aika – niille, jotka ovat parhaissa asemissa.

Virtuaalitodellisuuden mahdollistavia laitteita tekeviä yhtiöitä ovat Oculus, Sony ja Valve. Sólfar tekee ohjelmiaan kaikille näille, koska vielä ei tiedä, mikä niistä nousee suosituimmaksi.

Sólfar kertoi Slushissa keränneensä kahden miljoonan euron alkuvaiheen rahoituksen Pohjoismaista ja Aasiasta. Suomalaista alan sijoitusyhtiöistä rahojaan Sólfariin laittoivat Reaktor Ventures ja Inventure.

Yhtiöt kertoivat olevansa vakuuttuneita muun muassa Sólfarin johtohenkilöiden pitkästä kokemuksesta pelialalla.

“Uskomme virtuaalitodellisuuden olevan todella mullistavaa teknologiaa”, sanoo Reaktor Venturesin johtava osakas Oskari Kettunen.

Sólfarilla on tekeillä ensi vuodeksi kaksi tuotetta. Slushissa esitelty Everest-seikkailu on niistä toinen. Ensimmäinen on enemmän peliä muistuttava Godling. Siinä pelaaja pystyy kokemaan maailman pikkuruisen ötökän näkökulmasta.

”Pyrimme viemään ihmiset tilanteisiin, joissa he eivät voi olla tavallisesti”, Emilsson sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat