Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slummien kasvatti sai yrityksestään yli miljardin tarjouksen – ja sanoi sille ei

Talous
 
Blippar-yrityksen perustaja kieltäytyi miljarditarjouksesta
Blippar-yrityksen perustaja kieltäytyi miljarditarjouksesta
Täydennetty todellisuus eli augmented reality on seuraava läpimurtomedia, sanoo Blippar-yrityksen perustaja Ambarish Mitra, joka kuului Slushin pääpuhujiin keskiviikkona. Äskettäin Blipparista tehtiin 1,5 miljardin dollarin ostotarjous, mutta Mitra ja hänen kumppaninsa eivät halunneet myydä yritystään.
Kuka?

Ambarish Mitra

 Syntyi 3.3.1979 intialaisessa kaivoskaupungissa. Karkasi kotoa 16-vuotiaana ja päätyi elämään Delhin slummissa.

 Perusti yrityksen, joka tarjosi köyhille naisille ilmaista internet-pääsyä. Pörssilistauksen jälkeen muutti 20-vuotiaana Lontooseen.

 Vuonna 2011 Mitra perusti lisätyn todellisuuden palveluja tarjoavan Blipparin. Yhtiön nimi tulee äänestä, jota tutka pitää skannatessaan ympäristöä.

Kookas intialaismies kaivaa laukustaan kirkkaanvihreän omenan ja osoittaa sitä puhelimellaan. Muutaman sekunnin kuluttua ruutuun alkaa ilmestyä tietoa: reseptejä, symboliikkaa, historiaa.

Tätä on lisätty todellisuus, augmented reality, ja se tulee mullistamaan maailman. Ainakin jos Blippar-yhtiön perustajaa Ambarish Mitraa, 36, on uskominen.

”Tästä tulee jotain paljon suurempaa kuin internet”, startup-yritysten suurtapahtumaan Slushiin tiistaina saapunut Mitra kertoo.

Blippar tarjoaa ilmaiseksi sovellusta, joka tunnistaa asioita ja heijastaa niihin digitaalista sisältöä.

”Uskon, että kuuden kuukauden sisällä sokea ihminen voi teknologiamme avulla tietää kaiken ympäristöstään. Blippar tulee kirjaimellisesti puhumaan hänelle.”

Kuulostaa uskomattomalta. Toisaalta harva olisi vuonna 1995 uskonut, että Delhin slummissa asuvasta pojasta tulisi miljardiyhtiön perustaja.

Ambarish Mitra syntyi ja eli lapsuutensa Intian maaseudulla. Kun Mitra oli teini-iässä, keskiluokkainen perhe muutti Delhiin. Mitra ahmi kirjallisuutta internetistä ja ihaili Microsoftin perustajaa Bill Gatesia. Poika oli haaveilija. Vanhemmat halusivat lääkärin tai insinöörin.

”Minulla ei ollut siihen edellytyksiä. En ollut hyvä koulussa, keskittymiskykyni oli huono. Lopulta paineesta tuli liian kova ja karkasin kotoa 16-vuotiaana.”

Slummissa Mitra myi sanomalehtiä ja eli köyhyydessä. Osoite oli paikallisen vesitankin viereinen hökkeli. Eräänä päivänä silmiin osui sattumalta mainos yrityskilpailusta. Paras idea saisi rahoitusta. Mitran ajatus köyhille naisille ilmaista nettiyhteyttä tarjoavasta palvelusta voitti.

”Perustin maailman ensimmäisen yrityksen, joka edisti naisten oikeuksia digitaalisuuden avulla. Siitä tuli jättimenestys, ja menimme pörssiin vuonna 2000.”

Viidessätoista vuodessa on tapahtunut paljon. Mitra muutti Lontooseen, perusti kolme startupia ja epäonnistui jokaisen kanssa. Vuonna 2009 tilillä oli enää pari puntaa, joten hän meni töihin vakuutusalalle.

Hetkeä myöhemmin syntyi idea Blipparista. Sattumalta, oluen ääressä.

”Minä ja ystäväni Omar Tayeb elimme tylsää elämää. Meillä oli tapana käydä eräässä pubissa maaseudulla. Ja Omar ei edes juo – herralle kiitos, muuten emme olisi nyt tässä”, Mitra nauraa.

Odottaessaan tarjoilijaa Mitra vitsaili ajatuksella Englannin kuningattaresta hyppäämässä eloon kahdenkymmenen punnan setelistä. Ajatus jäi pyörimään Tayebin päähän. Kuukautta myöhemmin mies oli kehittänyt sovelluksen, joka heijasti Mitran naaman kuningattaren päälle.

Meni puoli vuotta ennen kuin Mitra ymmärsi, että ajatusta voisi soveltaa muuhunkin kuin ystäväporukan viihdyttämiseen. Oli vuoden 2011 maaliskuu.

”Se oli heureka-hetki: Miksi keskitymme johonkin seteliin? Kaikki, mitä näemme, on alusta, jolle voi luoda sisältöä. Kun sain ajatuksen päähäni, se oli menoa. Suostuttelin ystäväni ottamaan loparit ja perustamaan yrityksen kanssani.”

Nyt Blipparin arvo on yli miljardi dollaria. Se toimii lähes jokaisella aikavyöhykkeellä ja työllistää satoja. Maaliskuussa amerikkalainen pääomasijoittaja Qualcomm Ventures panosti yhtiöön 45 miljoonaa dollaria.

Slushiin Mitra on saapunut tavatakseen suomalaisia ja japanilaisia asiakkaita. Hän kertoo myös haluavansa osoittaa tukeaan ”loistavalle eurooppalaiselle teknologiatapahtumalle”, jossa syntyy paljon hyvä ideoita.

Blippar on jo monilla yrityksillä käytössä. Suomessa kuluttaja voi ilmaisen puhelinsovelluksen avulla kokea lisättyä todellisuutta Heinz-ketsuppipulloista ja Duracelin pattereista.

Koulutus, vähittäismyynti, ruoka ja terveys, Mitra luettelee. Lisätty todellisuus tulee mullistamaan teollisuudenaloja.

Mitran suunnitelmat ovat kuitenkin paljon suurempia. Hän haluaa tehdä Blipparista internetin kaltaisen alustan, jota miljardit ihmiset käyttävät ja jonne he syöttävät tietoa. Eräänlaisen Wikipedian, joka kulkee ihmisen mukana. Jotain suurta tähän liittyen on tarkoitus julkistaa alkuvuonna, Mitra paljastaa.

”Uskon, että kyseessä on seuraava joukkoviestinnän keino. Ensin tulivat kirjat, sitten radio ja televisio. Viime vuosia ovat hallinneet puhelin ja internet. Seuraava aikakausi kuuluu lisätylle todellisuudelle.”

Potentiaali on Mitran mukaan rajaton. Hän koputtaa puista pöytää edessään: Mistä puu tulee? Paljonko se maksaa? Pian puhelimeen tai esimerkiksi silmälaseihin asennettu sovellus kertoo. Kun kävelet puistossa, jokaisesta kukasta aukeaa valtavasti tietoa. Kun laitat ruoan uuniin, uuni kertoo parhaat reseptit.

”Keräämme internetiin tietoa kaikesta maapallolla. Tarvitsemme sillan, joka yhdistää tämän häikäisevän digitaalisen pilven siihen kauniiseen fyysiseen maailmaan, jossa elämme”, Mitra kertoo.

”Seuraava askel otetaan, kun fyysinen maailma puhuu ihmisille takaisin ja vastaa kysymyksiin. Se voi tapahtua lisätyn todellisuuden avulla.”

Mitra seisoo sanojensa takana. Viime vuonna suuri amerikkalaisyhtiö, jonka nimeä Mitra ei paljasta, halusi ostaa Blipparin 1,5 miljardilla dollarilla.

Vastaus oli nopea ei.

”Teknologiamme myyminen nyt olisi kuin internetin avainten myyminen vuonna 1995. Potentiaali on niin valtava.”

Lisätyn todellisuuden käyttäjiä on nyt noin 60 miljoonaa ja liikevaihto on maailmanlaajuisesti noin miljardi dollaria.

Kasvu on rajua. Analyytikkoyhtiö Digi-Capital arvioi, että liikevaihto nousee viidessä vuodessa 120 miljardiin dollariin.

Mitran mukaan häntä ei motivoi raha vaan suuri visio. Kaikki tulot lapioidaan heti takaisin yritykseen.

Ihmiskunta on nyt ottamassa historiallisia askeleita kohti uutta maailmaa, Mitra sanoo. Maailmaa, joka yhdistää saumattomasti digitaalisen ja fyysisen.

”Haluan nähdä tämän unelman toteutuvan elinaikanani, mitä tahansa se vaatiikaan.”

Rio Gandara / HS
Intialainen teknologiayrittäjä Ambarish Mitra vietti keskiviikon startup-suurtapahtuma Slushissa.
Intialainen teknologiayrittäjä Ambarish Mitra vietti keskiviikon startup-suurtapahtuma Slushissa.
Rio Gandara / HS
Slush tuo Messukeskukseen 1700 nuorta yhtiötä, 700 sijoittajaa ja tuhansia kiinnostuneita.
Slush tuo Messukeskukseen 1700 nuorta yhtiötä, 700 sijoittajaa ja tuhansia kiinnostuneita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat