Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Applen ja McDonald’sin verosuunnittelulle stoppi – OECD yrittää tukkia suuryritysten verotuksen porsaanreikiä

Talous
 
Markus Jokela / HS
Teollisuusmaiden järjestön OECD:n yritysten siirtohinnoitteluyksikön johtaja Andrew Hickman oli Helsingissä kertomassa miten suuryritysten verotuksessa käyttämiä porsaanreikiä tukitaan.
Teollisuusmaiden järjestön OECD:n yritysten siirtohinnoitteluyksikön johtaja Andrew Hickman oli Helsingissä kertomassa miten suuryritysten verotuksessa käyttämiä porsaanreikiä tukitaan. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Veropohjan pelastushanke BEPS

 BEPS (base erosion and profit shifting) on OECD:n toimintasuunnitelma, jolla torjutaan kansainvälisten yritysten veropohjan murentamiseen tähtääviä voitonsiirtoja.

 Toimintasuunnitelmassa on 15 toimenpidettä, joilla veropohjan rapautumista pyritään torjumaan. Taustalla on OECD- ja G20-maiden poliittinen tahto turvata julkisen talouden rahoitus verotuloilla.

 Valtaosassa tapauksista verosuunnittelu on laillista eikä BEPS ole yksittäisten yritysten aiheuttama ongelma. Ongelmat aiheutuvat verolainsäädännöstä ja sopimuksista, ja niiden välimaastoon jäävistä tulkintatilanteista.

 Yritysten kannalta hankalia ovat tilanteet, jossa useampi maa vaatii oikeutta verottaa yhtiötä. Tällöin verot täytyy maksaa ensin molemmille, ja oikeusriidan ratkaisu vie vuosia. Pahimmissa tapauksissa yhtiö voi mennä tämän kaksinkertaisen verotuksen takia jopa konkurssiin.

Muutama vuosi sitten tunnettujen kansainvälisten suuryritysten, esimerkiksi Applen, McDonald’sin, Amazonin, Fiatin ja Starbucksin verosuunnittelu nousi etusivun uutiseksi.

Kävi ilmi, että nuo yhtiöt eivät maksa joko lainkaan tai vain minimaalisen vähän, muutamia tuhansia euroja, yhteisö- eli yritysveroja.

Syynä oli se, että lukuisiin eri maihin levittäytyneet yritysjätit pystyivät omissa sisäisissä hinnoittelujärjestelmissään käyttämään eri maiden verojärjestelmiä hyväkseen.

Tällöin eri maiden poikkeavia verolakeja pystyttiin laillisesti tulkitsemaan niin, että saatuja voittoja ei verotettu sen enempää emoyhtiöiden kuin tytäryhtiöidenkään kotimaissa.

Julkisuus, kansalaispaine ja verotuottojen nopea hupeneminen sai eri maiden valtiovarainministerit puuttumaan asiaan.

”Näytti siltä, että järjestelmä on rikki”, OECD:n verojensiirtohinnoittelujohtaja Andrew Hickman kuvaa parin vuoden takaista tilannetta HS:lle.

Kansainväliset suuryritykset pyrkivät minimoimaan verotustaan eri keinoin. Valtioiden oikeudenmukaisen ja tehokkaan yritysverotuksen varmistamiseksi verojärjestelmiä suunnitteleva kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD on hahmotellut oivan keinon verojen kiertämisen vaikeuttamiseksi.

Tuo oivallus on yksinkertainen. Tarkoitus on pyrkiä verottamaan yhtiötä siellä, missä yhtiö liiketoimellaan ottaa taloudellista riskiä. Näin pelkkä varojen tai omaisuuden makuuttaminen halvan verotuksen maassa ei riitä lailliseksi veronkiertoperusteeksi.

Tätä pyrkimystä OECD toteuttaa veropohjan rapautumiseen ja voittojen kotiuttamiseen liittyvän BEPS-hankkeen (Base Erosion and Profit Shifting) parissa.

Sen yksiselitteisenä tarkoituksena on tukkia porsaanreiät, jotka helpottavat veron kiertämistä.

Kun suuryritysten verosuunnittelu nousi uutiseksi, kansainvälisen verotuksen yhtenäistämisvastuu annettiin eri maiden ministerien tuella OECD:lle. Järjestö ryhtyi ripeästi valmistelemaan yhteisiä sääntöjä 40 jäsenmaalleen.

Samaan aikaan kehittyvissä maissa kannettiin huolta siitä, että suuryhtiöt näyttivät suosivan veronmaksuissaan kehittyviä maita, vaikka tuotanto ja raaka-aineet tulivat kehitysmaista, Hickman kertoo.

Siksi myös moni kehittyvä maa halusi mukaan OECD:n verosopimukseen.

Nyt yli 60 maata valmistautuu yhteensä 20 veroaloitteeseen, joista 15 kuuluu OECD:n BEPS-toimintasuunnitelmaan. Suunnitelman avulla torjutaan kansainvälisten yritysten veropohjan murentamiseen tähtääviä voitonsiirtoja.

Väljemmin arvioiden veroyhteistyössä on mukana on jo yli sata maata, Hickman arvioi.

”Pyrimme niin globaaliksi kuin mahdollista niin, että kaikki osuudenomistajat ovat mukana. Tarkoitus on raivata paikallisia esteitä, muuttaa lainsäädäntöä ja siirtyä yhdessä kohti yhteistä hyvää.”

Nykyisin esimerkiksi Uuden Seelannin veroviranomaisilla on se ongelma, että se ei tiedä mitä tietotekniikkajätti Apple tekee muissa maissa, Hickman selittää.

Siksi OECD alkaa kerätä yli 750 miljoonan euron liikevaihtoa tekevistä monikansallisista yhtiöistä tietoja vuoden 2016 tilivuoden alkamisesta lukien.

Tämän raakatiedon avulla pyritään selvittämään missä kaupankäynti oikeasti tapahtuu. Samalla määritellään se, missä yhtiön liiketoimien riskinotto oikeasti tapahtuu.

OECD:n näkemyksen mukaan riskinotto kuuluu olennaisena osana liiketoimintaan.

Tämän takia OECD:n siirtohinnoittelumääräysten kannalta tärkein yksittäinen tieto suuryhtiöiden sisäisessä kaupoissa on se, missä liiketoimien vaatima taloudellinen riski todella otetaan.

Jos todellista riskiä ei ole, halvan verotuksen maassa oleva tytäryhtiö ei myöskään saa veloittaa palveluistaan ylimääräistä, OECD päättelee. Toisin sanoen tytäryhtiöiden veloitusten täytyy aina olla suhteessa niiden ottamaan riskiin.

Ja näyttötaakka taloudellisen riskin olemassaolosta on yrityksillä, Hickman selitti eri riskianalyyseja esittelevällä luennollaan.

Lähtökohtana on, että suoritteet korvataan markkinaehtoisesti. Jos riskiä ei kontrolloi, on oikeutettu vain maltilliseen korvaukseen, Hickman tähdentää.

Hickmanin mukaan OECD-maiden veroviranomaiset näkevät ensi kerran vuonna 2018, mitä hyötyä suuryritysten ilmoitusvelvollisuudesta on.

OECD-maissa ja erityisesti EU- ja euromaissa yritysverokannat ovat 20 vuoden aikana olleet selkeässä laskusuunnassa.

Suomessa yhteisöverojen määrä on hiipunut noin viiteen miljardiin euroon, ja pääosa valtion ja kuntien tuloista kerätään kansalaisten tulo- ja kulutusveroina.

Hickmanin käsityksen mukaan yhteisö- eli yritysveroilla tulee olemaan tärkeä merkitys tulevaisuudessakin.

”Jos yhtiöt eivät maksa veroja, siitä välittyy viesti, että verotus ei ole oikeudenmukaista. Se syö verotuksen uskottavuutta”, Hickman sanoo.

Edes maiden välinen verokilpailu ei Hickmania huoleta.

Eikö tehokkaan kansainvälisen yritysverojärjestelmän ongelmana ole aina se, että aina löytyy jokin Jemenin, Singaporen tai Luxemburgin tapainen maa, joka haluaa hyötyä veroparatiisiasemastaan?

Hickman vastaa sanoen, että kukaan ei tiedä, millainen verotus maailmassa on 2025. ”Mutta yritysten monitorointi jatkuu.”

Kun kansainväliset järjestelmät on saatu valmiiksi ja erilaiset verojärjestelmien läpinäkyvyyttä korostavat vaatimukset menevät läpi, kansainvälisen verotuksen tulevaisuus voi olla valoisa, Hickman uskoo.

”Paras tapa suojata maan omaa veropohjaa on tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa eikä luoda ongelmia toisille”, Hickman sanoo.

”Mailla on monia erilaisia syitä olla mukana veroyhteistyössä. Kenenkään intressissä ei ole se, että ne ryöstävät varoja toisilta mailta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat