Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS seurasi Slushia koko torstain – Slushin myyntipuhekilpailun voitti CareMonkey

Talous
 
Anna Bessonova: Startup-elämä ei ole pelkkää juhlaa
Anna Bessonova: Startup-elämä ei ole pelkkää juhlaa
Mediayhtiö Hyben vastaava tuottaja Anna Bessonovan mukaan työnteko startup-yrityksessä ei ole pelkkää juhlaa. Slush-tapahtumassa korostuu startuppien glamour, mutta Bessonovan mukaan arki yrityksissä on tavallista työntekoa. Hybe tuottaa televisiosarjaa startup-yhtiöiden elämästä ja -kulttuurista. Sarjaa tehdään englanniksi ja sitä tehdään kansainvälisille markkinoille. Suomessa ohjelma tulee MTV3-kanavalta.

Kello 18.25: Slush 2015 on päättynyt.

Vuoden 2015 Slush on päättynyt. Torstain kohokohtia olivat Slush 100 -kasvuyrityskilpailun voittajan julkistaminen, suomalaisten yrittäjien kansainväliset menestystarinat ja kasvuyrittäjien apu Välimeren pakolaiskriisin ja sen vaikutusten lievittämiseksi.

Lue päivän kohokohdat alla olevasta jutusta.

Helsingin Sanomien työryhmä Slushissa: Tuomas Niskakangas, Juhani Saarinen, Jussi Ahlroth, Paavo Teittinen, Marko Junkkari, Juhani Niiranen.

Kello 18.12: Australialainen CareMonkey voitti Slush 100 -myyntipuhekilpailun ja 650 000 euroa

Slush100 -myyntipuhekilpailun kasvuyrityksille voitti tänä vuonna australialainen CareMonkey.

Muihin finalisteihin verrattuna yrityksellä oli selkeä ja toimivaksi todistettu liiketoimintamalli.

CareMonkey on sovellus, johon voi koota terveystietonsa ja jonka kautta voi olla yhteydessä omaan lääkäriin tai muuhun hoitohenkilökuntaan. Hätätilanteessa tietoihin pääsee käsiksi myös ilman nettiyhteyttä.

Voittajayritys sai palkinnoksi 650 000 euroa.

Samuli Pulkkinen
Sanoman Slush-osasto.
Sanoman Slush-osasto.

Kello 17.40: Slushin kummitädin Christina Forsgårdin, Mehackit-yrityksen Henrietta Kekäläisen ja Hybe-yhtiön Anna Bessonovan videohaastattelut

Slushin kummitäti, viestintäyrittäjä Christina Forsgård on ollut startup-tapahtuman taustajoukoissa alusta lähtien eli vuodesta 2008 lähtien. Tässä videohaastattelussa Forsgård kertoo tapahtuman menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta.

Mehackit -yritys tarjoaa lukioihin paketteja, joiden avulla lukiolaiset oppivat koodaamaan ja valmistamaan robotin. Katso Henrietta Kekäläisen videohaastattelu täältä.

Mediayhtiö Hyben vastaava tuottaja Anna Bessonova kertoo tässä videohaastattelussa, kuinka työnteko startup-yrityksessä ei ole pelkkää juhlaa. Slush-tapahtumassa korostuu startuppien glamour, mutta Bessonovan mukaan arki yrityksissä on tavallista työntekoa. Hybe tuottaa televisiosarjaa startup-yhtiöiden elämästä ja -kulttuurista. Sarjaa tehdään englanniksi ja sitä tehdään kansainvälisille markkinoille. Suomessa ohjelma tulee MTV3-kanavalta.

Viestintäyrittäjä Christina Forsgård muistelee Slushin historiaa
Viestintäyrittäjä Christina Forsgård muistelee Slushin historiaa
Slushin kummitäti, viestintäyrittäjä Christina Forsgård on ollut startup-tapahtuman taustajoukoissa alusta lähtien eli vuodesta 2008 lähtien. Haastattelussa Forsgård kertoo tapahtuman menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta.

Kello 17.21: Norjasta ponnistaa oppimisteknologian yrityksiä

Norja niittää kansainvälistä mainetta oppimisteknologian tuottajamaana ja se näkyy myös Slushissa. Sen terävimpänä kärkenä maailmalla häärii pelillisiä ja viihdyttäviä visailuja tarjoava Kahoot.

Maaliskuussa 2013 lanseerattu Kahoot on reilussa kahdessa vuodessa kasvanut 75 miljoonan käyttäjän palveluksi, 180 maahan. Kysymyksiin, ”kahootteihin”, on vastattu jo yli kolme miljardia kertaa. Kahootia käytetään erityisesti luokkahuoneissa ja yhteisöllisesti, mutta sitä voi pelata myös muualla.

Kahoot on toistaiseksi keskittynyt viihdyttävän ja koukuttavan palvelunsa kehittelyyn käyttäjien, ei sijoittajien, ehdoilla. Tämä osaltaan selittää sen suurta suosiota. Toimitusjohtaja Johan Brand korosti Slushissa arvon tuottamista käyttäjille. Hän varoitti muitakin startup-yrittäjiä lankeamasta ”yksisarvis-ansaan”. Yksisarvisella viitataan startup-slangissa miljardin euron tai dollarin arvoiseen yritykseen.

Muita oppimisteknologian yrityksiä Norjasta löytyy useita. Matematiikkaa opettavia DragonBox-pelejä kehittänyt WeWantToKnow on kerännyt jo paljon kiitosta.

Matematiikan opettaja Jean-Baptiste Huynh perusti WeWantToKnow-yrityksensä 2012 ja julkisti ensimmäisen pelinsä, DragonBox Algebran. Nimensä mukaisesti peli opettaa algebraa, mutta tekee sen hyvin salakavalasti. Viisivuotias lapsi ottaa tabletti-laitteen käteensä, alkaa siirrellä erinäköisiä symboleja toistensa päälle ja viereen. Samalla hän tulee oppineeksi yhtälöiden perusperiaatteet kuin varkain.

Lisää aiheesta Santtu Toivosen oppimisaiheisessa blogissa.

Kello 16.50: Slushin pitchaus-kisan finaali on nyt käynnnissä.

Slushin pitchaus- eli myyntipuhe-kisan finaali on juuri käynnnissä.

Finaalissa ovat mukana startupit Astro Digital, CareMonkey, PlugSurfing ja Velmenni.

Voittaja julkistetaan klo 18 alkavassa tilaisuudessa.

Tässä lyhyet esittelyt yrityksistä.

Yhdysvaltalainen Astro Digital on tehnyt sovelluksen, joka välittää satelliittikuvia. Käyttäjä saa viestin, kun satelliitti kulkee hänen valitsemansa alueen yli. Muutaman minuutin kuluttua hän saa uusimman satelliittikuvan alueesta.

Australialainen CareMonkey on tehnyt sovelluksen, johon voi koota terveystietonsa ja jonka kautta voi olla yhteydessä omaan lääkäriin tai muuhun hoitohenkilökuntaan. Hätätilanteessa tietoihin pääsee käsiksi myös ilman nettiyhteyttä.

Saksalainen Plug Surfing on tehnyt kännykkäsovelluksen, jonka avulla sähköautojen kuljettajat voivat löytää latausasemia ja maksaa latauksesta.

Virolainen Velmenni suunnittelee lamppua, jonka avulla voi siirtää tietoa valon avulla radioaaltojen sijaan. Tuotteen kehitys on vielä kesken, mutta yrityksen mukaan sille on käyttöä ennen muuta teollisuudessa.

Kello 16.35: Suomalaisyritys aikoo laukaista tutkasatelliitteja avaruuteen ja sai suuren rahoituksen

Tutkasatelliittien laukaisua avaruuteen suunnitteleva suomalaisyritys Iceye on saanut suuren rahoituksen. Iceyen idea on laukaista avaruuteen pieniä satelliitteja, jotka kuvaavat maata tutkan avulla.

Sijoittajajoukkoa johtavaa True Venturesia edustava suomalaisyrittäjä Jyri Engeström kuvailee, että tavalliset satelliittien kamerat saavat kuvaa maasta vain silloin, kun pimeys tai pilvet eivät estä kuvaamista. Tutkaa pimeys tai pilvet eivät haittaa.

Lue täältä lisää Iceyestä.

Kello 16.22: Brasilialainen pelisuunnittelija on ”tavallaan lyönyt lukkoon aika ison diilin”

Brasilialainen pelisuunnittelija Orlando Fonseca Junior on yhtä hymyä.

Hän on juuri ”tavallaan lyönyt lukkoon aika ison diilin.”

Juniorin perustama Imgnation Studios kehittää virtuaalitodellisuuspelejä muun muassa Facebookin Oculus Rift -pelilaitteelle. Yhtiö on myös tehnyt kaksi virtuaalitodellisuuskokemusta suomalaiselle peliyhtiö Roviolle.

”Sijoittaja on kanssa Brasiliasta, ja työskentelee Roviolle.”

Tässä jutussa Slush-kokemuksistaan kertovat myös muun muassa vietnamilainen, kaksi kreikkalaista insinööriopiskelijaa ja omia rahojaan sijoittava suomalainen ohjelmistoyrittäjä.

Kello 15.19: Slush Impactissa haettiin ratkaisua paperittomien lääkäriklinikan ongelmaan

Slush Impact -ohjelma keskittyy yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, kuten kehitysyhteistyöhön ja kansalaisjärjestötoimintaan.

Martti Ahtisaaren keskiviikkona avaaman Impact-ohjelman osana erilaiset kolmannen sektorin toimijat saivat mahdollisuuden esitellä omaa toimintaansa koskevan ongelman, johon Slush-yhteisö sitten etsii ratkaisua.

Helsingissä toimiva paperittomien lääkäriklinikka Global Clinic toi Impact-lavalle oman ongelmansa.

”Kysyimme, miten tavoittaisimme ne paperittomat, jotka asuvat Suomessa, mutat joutuvat piileskelemään viranomaisilta ja mahdollisesti muiltakin tahoilta”, kertoi Global Clinicin Jemina Heinonen HSTV:n haastattelussa.

Valmista ratkaisua ei löytynyt ainakaan vielä.

”Varmasti slush-tyyppinen ratkaisu, kuten älypuhelinsovellus, vielä löytyy. Muutamien startup-yrittäjien kanssa olemme jo keskustelleet. Toivotaan, että löydämme keinon tavoittaa meidän potilaamme”, Heinonen sanoi.

Global Clinic toimii vapaaehtoisvoimin. Rahoitus tulee lahjoituksina yksityisiltä, yrityksiltä tai valtiovallalta Global Clinic ei ota vastaan rahaa.

Kello 14.55: Euroopan investointipankin varajohtaja Jan Vapaavuori: ”Emme tavoittele voittoa, joten annamme halvemmalla ja kivempia lainoja kuin muut pankit.”

Jan Vapaavuori on lyhyen Slush-vierailun aikana todennäköisesti hyvin suosittu henkilö.

Euroopan investointipankin varapääjohtajana hän edustaa maailman suurinta rahoituslaitosta. Slush on alun perin ollut nimenomaan tilaisuus, jossa yrittäjät ja sijoittajat kohtaavat.

”EU:n jäsenmaat omistavat EIP:n. Emme tavoittele voittoa, joten annamme halvemmalla ja kivempia lainoja kuin muut pankit”, Vapaavuori sanoi HSTV:n haastattelussa.

EIP ei sijoita rahaa suoraan yrityksiin, vaan rahastoihin, jotka vuorostaan sijoittavat yrityksiin. Lainoja EIP sen sijaan antaa suoraan yrityksille. Suomalaisista kasvuyrityksistä EIP on lainannut rahaa muun muassa Roviolle ja Kioskedille.

”Lainaa annetaan projektikohtaisesti. Esimerkiksi Roviolle annettiin lainaa yhtiön tutkimus- ja kehitystyöhön.”

Onko Slushin tapaisella startup-toiminnalla Vapaavuoren mielestä merkitystä Suomen kansantaloudelle?

”Suurin vaikutus on henkinen. Talouden historia on uudistumisen historiaa ja täällä huokuu uudistumisen henki. Täällä on ihmisiä, jotka ovat valmiita valloittamaan maailman ja se ei ole tyypillistä. Toinen asia on, että eivät nämä yritykset aina ole startuppeja. 10–20 vuoden päästä osa voi olla jo isoja yrityksiä.”

Pitäisikö valtiovallan auttaa startuppeja vai pysyä poissa tieltä?

”Kolme vuotta sitten Slushissa Rovion markkinajohtaja sanoi, että valtio auttaa startuppeja parhaiten pysymällä poissa tieltä. Kysyin häneltä jälkeenpäin, onko hän oikeasti tätä mieltä. Hän vakavoitui ja sanoi, että valtio on auttanut heitä paljon. Suomalainen peruskoulu- ja yliopistojärjestelmä ovat menestyksen perustana. Valtio auttaa parhaiten luomalla edellytyksiä, ei päsmäröimällä.”

Mitä mieltä entinen ministeri on, voiko valtion johtamiseen ottaa oppia startupeista?

”Jossain määrin. Mutta Juha Sipilä on nyt kokenut konkreettisesti ettei valtiota voi johtaa niin kuin yritystä. Julkisella puolella olisi paljon opittavaa yksityiseltä sektorilta, mutta ei toimintatapoja voi siirtää yksi yhteen.”

Rio Gandara / HS
Slush, Meeting Area.
Slush, Meeting Area.

Kello 14.10: Startup Refugees jalkautuu vastaanottokeskuksiin järjestämään töitä turvapaikanhakijoille

Docventures-tiimin Riku Rantala esitteli Slushissa torstaina Startup Refugees -projektia.

Lue lisää Startup Refugees -hankkeesta Nyt.fissä julkaistussa Riku Rantalan haastattelussa täällä.

Kello 13.32: Suomalainen superauto herättää kiinnostusta maailmalla

Suomalainen sähköautonvalmistaja Toroidion on ottanut vastaan ensimmäiset tilaukset asiakkailta. Toimitusjohtaja Pasi Pennanen kertoi HSTV:n haastattelussa Slush-tapahtumassa torstaina, että yhtiö pyrkii toimittamaan ensimmäiset autot asiakkaille syksyllä 2017.

Lue lisää Toroidionin autosta täältä.

Kello 12.25: Suomen ensimmäinen Piilaakson menestyjä Mårten Mickos majoittaa aloittelevia yrittäjiä kotiinsa ja jakaa osaamistaan johtamisessa

Juhani Niiranen / HS
It-alan yrittäjä Mårten Mickos Slushissa torstaina.
It-alan yrittäjä Mårten Mickos Slushissa torstaina.

Mårten Mickos on lähes myyttinen hahmo suomalaisella kasvuyrityskentällä. Hän oli ensimmäinen suomalainen kasvuyrittäjä, joka menestyi kunnolla Yhdysvaltain teknologia- ja startup-keskuksessa Piilaaksossa. Hän muun muassa majoittaa San Fransiscon kodissaan suomalaisia Piilaaksoon saapuneita startup-yrittäjiä.

Nokian hallituksessa istunut Mickos puhui Slushin päälavalla johtamisesta torstaina aamupäivällä. Hän sanoi, että vanha fraasi ”johtajaksi synnytään” ei pidä paikkaansa.

”Ihmiset syntyvät vauvoiksi. Kenestä tahansa voi tulla hyvä johtaja. Ihmiset eivät vain pidä johtajuuden käsitettä omanaan. Ajatellaan, että minusta tulee vaikka insinööri. On unohdettu, että johtajuuskin vaatii opiskelua ja harjoittelua.”

Mickosin koko haastattelu on luettavissa täällä.

Kello 12.10: Suomalainen Enevo optimoi jätteiden keräämisen, yrityksestä povataan kansainvälistä jättimenestystä

Suomalainen Enevo esitteli Slushissa kehittämäänsä laitetta ja järjestelmää, jonka avulla jätteet kerätään roskasäiliöistä aina oikeaan aikaan – juuri kun säiliö on täyttymässä.

Fredrik Kekäläisen johtama yritys on yksi niistä suomalaisista kasvuyrityksistä, joista povataan mahdollista kansainvälistä jättimenestystä.

”Se on tosi imartelevaa. On hienoa, että porukka uskoo ja kannustaa. Toisaalta se lisää paineita”, Kekäläinen sanoi HSTV:n haastattelussa.

Roskasäiliöt varustetaan mittauslaitteella, joka lähettää tiedot järjestelmään. Järjestelmä optimoi jäteautojen keräysaikataulut ja -reitit.

”Me yhdistetään fyysinen maailma ja digitaalinen maailma”, Kekäläinen tiivisti yhtiön strategian.

Enevolla on nyt maksavia asiakkaita 15 maassa. Kokeiluja ja projekteja on käynnissä jo useassa kymmenessä maassa. Yhtiö pyrkii pääsemään kiinni Yhdysvaltoihin ja Euroopan suuriin kaupunkeihin, joissa ihmisten ja jätteen määrä on valtava.

Lue HS:n aiemmin tänä vuonna julkaisemia juttuja Enevosta täältä ja täältä.

Tuomas Niskakangas HS

Kello 12.04: Oppiminen muuttuu pikkuhiljaa, mutta muuttuu kuitenkin

Slushissa esiteltiin torstaina oppimisteknologian uusia innovaatioita ja suuntia.

SCOOL-yrityksen Saku Tuominen muistutti oppimismarkkinoiden paikallisuudesta. Valtioilla on omat kielensä, kulttuurinsa, opetussuunnitelmansa ja viranomaisensa, jotka määrittelevät miten opetus järjestetään. Tämä tekee globaalista läpimurrosta vaikeaa tai ainakin hidasta.

Yliopistojen on muututtava maailman mukana, kertoi Minerva-projektin Marielle van der Meer. Hänen arvionsa mukaan jopa 65% parhaillaan yliopistossa opiskelevista päätyvät töihin ammatteihin, joita ei vielä olla keksitty.

Edtech Europen Charles McIntyre kävi läpi keskeisiä oppimista ja opettamista parhaillaan koskettavia teknologiatrendejä. Digitalisaatio ja siihen pohjautuvat uudet liiketoimintamallit muuttavat opettamista ja oppimista. Lopulta kehityksen vaikutukset näkyvät valtioiden bruttokansantuotteessa.

McIntyrekin kehottaa kärsivällisyyteen: oppiminen ei mullistu yhdessä yössä vaan pikkuhiljaa. Eräs tapa päästä nopeammin globaaleille markkinoille on tuottaa ratkaisuja koulujen sijaan kuluttajille. Näin toimii esimerkiksi vieraiden kielten oppimiseen sovelluksen luonut Babbel.

Santtu Toivonen, Sanoma Pro.

Kello 10.55: Idea uudenlaiseen kännykkälaturiin syntyi, kun Asmo Salorannan puolison lapsuudenkoti tuhoutui tulipalossa

Yksi Slushin sadan yrityksen myyntipuhekilpailuun osallistuneista oli oululainen Asmo Saloranta. Hän markkinoi kehittämäänsä Asmo-laturia, joka ei kuluta virtaa, kun laturia ei käytetä.

Saloranta kertoi HSTV:lle, että idea laturiin syntyi alun perin puolison lapsuudenkodin tulipalosta. Palo oli saanut alkunsa kännykän laturista.

Salorannan startup ei päässyt jatkoon, mutta Slush-reissu ei jäänyt turhaksi.

”Heti tultiin nykimään hihasta, että mennään juttelemaan isojen poikien bisneksestä.”

Helsingin Sanomat kertoi Salorannan yrittäjätarinan heinäkuussa.

Juhani Saarinen HS

Kello 10.32: Perussuomalaisten Sampo Terho: ”Slushista rautaisannos ideoita lainsäätäjälle”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on torstaina aamupäivän ajan käymässä Slushissa.

HSTV:n haastattelussa Terho kertoi kuunnelleensa mielenkiinnolla esityksiä uudesta opetusteknologiasta.

”Sain sieltä rautaisannoksen ideoita. Yksi mieleen jäänyt ajatus oli, että nyt peruskoulua käyvistä lapsista kaksi kolmasosaa työllistyy ammatteihin, joita ei vielä ole olemassa. Se on lainsäätäjälle aikamoinen ajatus.”

Kello 10.08: Slushin torstai käynnistyi Nasdaqin kellon soittamisella.

Torstain Slushin käynnisti Yhdysvaltojen teknologiapörssin Nasdaqin kellon soitto päälavalla. Kellon oli tuonut Nasdaqin listautumisesta vastaava johtaja Nelson Griggs.

New Yorkin pörssissä kaupankäynti alkaa ja päättyy perinteisesti joka päivä kellon soittamisella.

Kelloa soitetaan myös Nasdaqissa. Kelloa pääsevät soittamaan myös ulkopuoliset, kun juhlistetaan merkittäviä tapahtumia, kuten suuren yhtiön osakekaupan alkamista.

”Se on kunniatehtävä, ja kelloa soittamaan pyydetään toimitusjohtajia, näyttelijöitä ja julkkiksia”, sanoi Griggs HSTV:n haastattelussa.

Onko hän nähnyt Slushissa potentiaalisia pörssiin listautujia?

”En tietenkään voi mainita nimiä, mutta täällä on paljon kiinnostavia yrityksiä.”

Moni todella suuri nuori yritys on tehnyt päätöksen olla listautumatta pörssiin kovin varhaisessa vaiheessa. Yksi esimerkki on miljardiluokan arvoiseksi arvioitu Snapchat.

”Se on terve trendi, on hyvä että yritykset kasvavat rauhassa ja kypsyvät kunnolla ennen listautumista”, sanoit Griggs.

On käyty myös paljon keskustelua siitä, onko näiden listautumattomien miljardiyritysten hinta-arvioissa ilmaa niin paljon, että voitaisiin puhua jo uudesta, vuoden 2000-internetkuplan kaltaisesta kuplasta. Griggs ei usko tähän.

”Markkinat ovat paljon suuremmat kuin vuonna 2000, internetissä on valtavasti paljon suurempi joukko ihmisiä. Toiseksi, yritysten liikevaihto on kymmenenkertainen verrattuna yrityksiin 15 vuotta sitten.”

Kello 9.20: Venäläismiljardööri Viktor Vexelberg: Tulkaa Venäjälle

Moskovan lähellä sijaitseva startup-keskus Skolkovo järjesti torstaina Slushin toisen päivän aluksi aamupalatilaisuuden kutsuvieraille.

"Please, tulkaa Venäjälle ja katsokaa itse, mitä siellä tapahtuu", totesi avajaissanoissaan Skolkovon hallintoneuvoston puheenjohtaja Viktor Vexelberg. Viesti oli suunnattu salin sijoittajille ja startup-yrityksille.

Vexelberg on miljardööri ja talouslehti Forbesin mukaan yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Vexelberg on jo pitkään toiminut aktiivisesti startup-yhtiöiden parissa.

Aamupalaa isännöi Skolkovon neuvonantaja, yrittäjä ja sijoittaja Pekka Viljakainen.

Viljakainen arvioi, että aamupalalle osallistuneiden sijoittajien edustamien rahastojen arvo on yhteensä yli 200 miljardia. "Tämä on tosin savolaisen arvio", Viljakainen sanoi. Viljakainen on Joroisista.

Marko Junkkari HS

Kello 7.00: Torstain HSTV-haastatteluissa muun muassa pilvipalvelujen pioneeri, suomalainen sähköautoyrittäjä, Euroopan investointipankin varapääjohtaja ja Flickrin perustaja

Helsingin Sanomat esittää myös torstaina suoraa lähetystä Slushista aamusta iltaan. Lähetys alkaa kello 9.50 ja jatkuu noin kello 18:aan.

Torstaina HSTV:n haastattelussa nähdään muun muassa avoimen lähdekoodin ja pilvipalvelujen pioneeri Mårten Mickos, sähköautoyrittäjä Pasi Pennanen, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ja Flickr-kuvapalvelun perustaja Caterina Fake.

Haastattelujen välissä HSTV esittää Slushin päälavan eli Silver Stagen esiintymisiä. Lavalla nähdään muun muassa Slush 100 -yrityskilpailun finaali, johon pääsee neljä yritystä. Kilpailussa nuoret yritykset pitchaavat eli pitävät myyntipuheita liikeideastaan rahoituksen toivossa.

Koko HSTV:n torstain ohjelma löytyy täältä.

Slushin esitykset ja HSTV:n ulkomaisten vieraiden haastattelut tehdään englanniksi.

Täältä voit lukea koosteen kaikista HS:n uutisista ja haastatteluista Slushin ensimmäiseltä päivältä.

Slush – rahaa, pöhinää ja rekrytointeja

Mikä tuo 1 700 nuorta yhtiötä, 700 sijoittajaa ja tuhansia kiinnostuneita kahdeksi päiväksi Slush-tapahtumaan Helsingin Messukeskukseen?

Moni tulee paikalle vain saadakseen olla osa ”pöhinää”. Siis mitä? Lue tästä jutusta, mitä pöhinä ja muut startup-piirien sanat - kuten startup - tarkoittavat. Slushin puheohjelma on myös houkutteleva. Tänään äänessä ovat esimerkiksi Skypen perustaja Niklas Zennström, Zalandon perustaja Robert Gentz ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Kasvuyrityksille ja sijoittajille Slush on myös mahdollisuus tehdä bisnestä. Järjestäjien mukaan vajaan kahden vuoden aikana Slushin kautta sijoittajilta on kulkenut kasvuyrityksille melkein 350 miljoonaa euroa rahaa.

Tänä vuonna Slush panostaa myös rekrytointiin. Yritykset voivat värvätä työntekijöitä erityisellä rekryalueella.

Startuppien, suomeksi kasvuyritysten, merkityksestä Suomen taloudelle ollaan montaa mieltä. Kansantaloudellisesti niiden merkitys on edelleen pieni. Mutta ne tekevät innovaatioita, joita Suomessakin nyt kipeästi tarvitaan.

Tässä jutussa avataan perusteellisesti kasvuyritysten merkitystä ja startup-ilmiön mittakaavaa.

Sata kasvuyritystä on tänä vuonna mukana Slushin kilpailussa, jossa paras liikeidea saa ison kasan sijoitusrahaa. HS esittelee tässä jutussa lyhyesti kisassa mukana olevat 26 suomalaisyritystä. Viime vuonna palkintosijoitus oli puoli miljoonaa euroa.

Nyt.fin Slush-yritysten hakukone listaa kaikki mukana olevat 100 yritystä. Hakukoneessa on jokaisesta yrityksestä lyhyt, teknokielestä kieltäytyvä selkeä kuvaus siitä, minkälaista yritystoimintaa hienojen sloganien takaa löytyy.

Rio Gandara / HS
Slush, Black Stage keskiviikkona.
Slush, Black Stage keskiviikkona.
Juha Sipilä Slushissa: Sijoittajat, kuluttakaa täällä paljon
Juha Sipilä Slushissa: Sijoittajat, kuluttakaa täällä paljon
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti puheenvuoron tämänvuotisessa kasvuyritystapahtuma Slushissa. Hän sanoi, että osallistujat ovat tulleet ”oikeaan paikkaan oikeaan aikaan” ja kannusti sijoittajia laittamaan Slushissa rahaa likoon.
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
Helsingissä pidettävään Slush-yritystapahtumaan kokoontuu marraskuussa tuhansia yrityksiä ja sijoittajia. Startup-yrityksistä puhutaan paljon, mutta mitä sanalla oikein tarkoitetaan? Toimittaja: Juhani Saarinen, grafiikka: Boris Stefanov
Jorma Ollila kehuu Slushin kansainvälisyyttä ja laaja-alaisuutta
Jorma Ollila kehuu Slushin kansainvälisyyttä ja laaja-alaisuutta
Jorma Ollila kehuu HSTV:ssä Slushin kansainvälisyyttä. Ollilan mukaan Slushilla on merkitystä jo Suomen profiloinnissa maailmalla. Ollila myös vakuuttaa uskoaan siihen, että Suomen talous lähtee nousuun: ”Startup-yritysten halu ja voima tulevat olemaan olennainen tekijä tässä”, Ollila sanoo.
Supersähköautojen valmistaja Toroidion ottaa jo tilauksia vastaan
Supersähköautojen valmistaja Toroidion ottaa jo tilauksia vastaan
Suomalaisen sähköautovalmistajan Toroidionin toimitusjohtaja Pasi Pennanen kertoo, että yhtiö on ottanut vastaan ensimmäiset tilaukset keväällä esitellystä sähköautosta. Perheautoihin yhtiön kehittämä tekniikka saattaa Pennasen mukaan tulla seuraavan kymmenen vuoden aikana. Toimittaja: Juhani Saarinen
"Kaikki oppivat koodaamaan", Mehackitin Henrietta Kekäläinen lupaa.
"Kaikki oppivat koodaamaan", Mehackitin Henrietta Kekäläinen lupaa.
Mehackit -yhtiö tarjoaa lukioihin paketteja, joiden avulla lukiolaiset oppivat koodaamaan ja valmistamaan robotin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat