Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pudotuspeli öljymarkkinoilla jättää henkiin vain vahvimmat

Talous
 
Juha-Pekka Raeste Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Öljyn hinta on halventunut runsaan vuoden aikana puoleen. Syyt vaihtelevat talouskasvun hidastumisesta suurvaltapoliittisiin intresseihin.

Suurin yksittäinen tekijä on kuitenkin liuskeöljy- ja kaasuesiintymien löytyminen eri puolilta maailmaa, mikä on olennaisesti järkyttänyt maailman energiapolitiikan rakenteita.

Öljyn hinnan lasku on iskenyt kaikkien perinteisen öljyn tuottajamaiden tuloihin. Pohjoismaissa sellainen on Norja.

Jotta maailman energiamarkkinoita voi ymmärtää, on parasta ensin tietää, että maailman kolme tärkeintä kaasu- ja öljypeluria ovat Saudi-Arabia, Yhdysvallat ja Venäjä.

Kun Yhdysvalloista alkoi löytyä merkittäviä liuskekaasu- ja -öljyesiintymiä, maasta tuli energian suhteen periaatteessa omavarainen. Se pystyy halutessaan tulemaan toimeen ilman Lähi-idän öljyä.

Tämä tieto muutti Yhdysvaltain välttämätöntä tarvetta varmistaa energian saanti Lähi-idästä.

Öljyntuottajien kannalta liuskekaasuesiintymien hyödyntämistä voi hidastaa laskemalla öljyn hinnan niin alas, että liuske-esiintymien käyttöön tarvittavia investointeja ei ole mielekästä tehdä.

Öljyntuottajille vaikeuksia aiheuttaa sekin, että esimerkiksi uusiutuvaan energiaan kuten tuulivoimaan kohdistetut tuet vääristävät markkinahintoja.

Öljyn hinnan kehitystä pohtiessa tärkeä merkitys on myös valtapolitiikalla.

Venäjän vastaisissa talouspakotteissa Yhdysvaltojen intressissä voi olla se, että öljy- ja kaasutulojen varassa olevan Venäjän taloutta romutetaan pitämällä energian hinta alhaalla.

Saudi-Arabian kannalta voi olla mielekästä kurittaa vihamielisten naapurimaiden hallintoja halvalla öljyn hinnalla, jotta nämä eivät voi varustautua sotilaallisesti.

Näyttää siltä, että öljymarkkinoilla olisi käynnistynyt pudotuspeli, jossa vahvimmat ja halvimmalla energiaa tuottamaan pystyvät toimittajat selviävät.

Markkinaennustuksia sotkee myös kasvava kutina siitä, että teknologian kehitys voi laskea puhtaan energian hinnan 20 vuodessa lähelle nollaa.

Yhdysvaltalaisessa The Washington Post -lehdessä (19.10.) ennustettiin, että ennustettua nopeampi aurinkopaneelien kehitys ja hintojen aleneminen voi kiihtyä lähitulevaisuudessa.

Artikkelin mukaan aurinkoenergiasta saadaan nyt yksi prosentti maailman energiatarpeesta. Tulevaisuustutkija Ray Kurzweilin mukaan aurinkoenergian määrä on tuplaantunut joka vuosi 30 vuoden ajan.

Nyt ollaan enää kuuden tuplaantumisen päässä, tai alle 14 vuoden päässä siitä, että aurinkoenergia kattaisi sata prosenttia maailman nykyisestä energiantarpeesta.

Lehti kertoo juttunsa aluksi tarinan siitä, kuinka johtavat konsulttiyhtiöt epäilivät 1980-luvulla matkapuhelinten tulevaisuutta. Konsulttitoimisto McKinsey arvioi tuolloin, että matkapuhelimet olivat raskaita ja akut lyhytkestoisia ja että peitto oli huono ja käyttö kallista. Se ennusti, että 20 vuodessa kännyköitä olisi maailmassa noin 900 000.

”McKinsey oli väärässä, tietenkin”, The Washington Post kirjoitti.

Kännyköitä oli vuonna 2000 yli satamiljoonaa, ja nyt niitä on miljarditolkulla. Hinnat ovat laskeneet niin, että jopa köyhät ympäri maailman voivat ostaa matkapuhelimen.

Nyt asiantuntijat puhuvat samaa aurinkoenergiasta. Tulevaisuus, jossa käytössä olisi rajaton määrä ilmaista ja puhdasta energiaa, saattaa hyvin olla mahdollinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat