Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VM:n työryhmä haluaa yhtiöiden suurimmat omistajat julki – tarkoitus torjua rahanpesua ja terrorismin rahoitusta

Talous
 
Helsingin Sanomat

Marjukka Liiten HS

Rahanpesua ja terrorismin rahoitusta pyritään torjumaan uudella rekisterillä, josta näkisi yritysten suurimmat omistajat. Rekisteri lisäisi myös yritysten omistuksen avoimuutta ja tietojen saatavuutta.

Uuden julkisen rekisterin perustamista Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kaupparekisterin yhteyteen ehdottaa valtiovarainministeriön työryhmä. Lakiesitys lähetettiin torstaina lausuntokierrokselle.

Tiedotteen mukaan uuteen rekisteriin koottaisiin tiedot omistajista, joilla on yli 25 prosentin omistus tai äänivalta yhtiössä.

Tietoja rekisteriin toimittaisivat yritykset, yhdistykset ja säätiöt, eikä yhteisömuoto vaikuttaisi asiaan.

Rekisterissä olisi tietoja paitsi omistajista myös tosiasiallisista edunsaajista eli henkilöistä, joilla on oikeus nimittää tai erottaa yhtiön ylin johto tai jotka muutoin käyttävät määräysvaltaa yhtiössä.

Julkisissa rekisteritiedoista kävisivät ilmi omistajan ja tosiasiallisen edunsaajan nimi, syntymäkuukausi ja -vuosi, kansalaisuus, asuinvaltio sekä tosiasiallisen edunsaajan aseman luonne ja laajuus. Viranomaiset näkisivät myös henkilötunnuksen ja kotiosoitteen.

Työryhmä ehdottaa, että valtioneuvosto laatii riskiarvion rahanpesusta ja terrorismin rahoittamisesta. Vastaava riskiarvio vaadittaisiin valvontaviranomaisilta ja ilmoitusvelvollisilta, kuten pankeilta ja sijoituspalveluyrityksiltä. Arviota täytyisi päivittää säännöllisesti.

Valvontaviranomaisilla olisi oikeus määrätä rikemaksu, julkisen varoitus tai seuraamusmaksu.

Uudella lainsäädännöllä on tarkoitus panna täytäntöön EU:n neljäs rahanpesudirektiivi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat