Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myyttinen Mårten Mickos majoittaa suomalaisia startup-yrittäjiä San Franciscossa kotisohvalleen

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
It-alan yrittäjä Mårten Mickos Slushissa torstaina.
It-alan yrittäjä Mårten Mickos Slushissa torstaina. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Mårten Mickosin San Fransiscon talosta on tullut väliaikainen majatalo suomalaisille Piilaaksoon tuleville startup-yrittäjille.

”Se on totta. Meillä on vierashuone, jossa joskus nukkuu yksi toimitusjohtaja, joskus neljä, kun muuta majoitusta ei ole löytynyt”, Mickos sanoi torstaina Slushissa HSTV:n haastattelussa.

Mickos kertoo saaneensa itse niin paljon apua kokeneilta yrittäjiltä, että hän ”voi vähän auttaa muita”.

Mickos on vaatimaton. Hän on suomalaisissa startup-piireissä lähes myyttinen hahmo. Mickos oli ensimmäinen suomalainen menestyjä Yhdysvaltojen startup- ja teknologiakeskuksessa, Kalifornian Piilaaksossa.

MySQL-yrityksen toimitusjohtajana Mickos oli mukana kehittämässä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. MySQL myytiin Sun-ohjelmistoyhtiölle vuonna 2008 miljardilla dollarilla.

Kaupan mukana Mickos siirtyi Sunille, mutta viihtyi siellä vain vuoden verran. Sama kuvio toistui, kun HP osti hänen seuraavan startup-menestyksensä, pilvipalveluja tehneen Eucalyptuksen. Mickos istui HP:n johtoryhmässä vuoden ajan.

Eikö Mickos viihdy jättiyrityksissä?

”Kyse oli kahdesta ihan erilaisesta tilanteesta. Esimerkiksi Sunista lähdin, koska yhtiön johdossa ei ollut aitoa muutoshalua.”

Slushin päälavalla Nokian hallituksessakin istunut Mickos puhui johtajuudesta. Hän sanoi, että vanha fraasi ”johtajaksi synnytään” ei pidä paikkaansa.

”Ihmiset syntyvät vauvoiksi. Kenestä tahansa voi tulla hyvä johtaja. Ihmiset eivät vain pidä johtajuuden käsitettä omanaan. Ajatellaan, että minusta tulee vaikka insinööri. On unohdettu, että johtajuuskin vaatii opiskelua ja harjoittelua.”

Minkälainen johtaja Mickos on itse?

”Yritän olla energisoiva ja mukaansatempaava, avoin ja rehellinen. Kohtelen jokaista eri tavalla, mutta tasavertaisesti.”

Slush-esiintymisessään Mickos sanoi, että hyvä johtaja ei kerää seuraajia. Johtajan tehtävä on luoda uusia johtajia.

”Tajusin tämän, kun olin MySQL:n johtaja. Työntekijä tuli kiittämään minua ja sanoi, että olen idoli ja sankari. Sanoin, että tämä on vaarallista. Ei pidä kehittää kulttia, vaan kulttuuria. Haluan luoda yrityskulttuurin, jossa kaikki ovat johtajia.”

Mickosin mukaan johtajan lopullinen testi koittaa, kun hän poistuu.

”Jos organisaatio siinä vaiheessa nousee johtajan tilalle ja jatkaa voitokkaana, johtaja on ollut hyvä tehtävässään.”

Suomalaisten ajattelu yrittämisestä on Mickosin mielestä muuttunut 20 vuodessa.

”Koko työntekemisen laatu on muuttunut. Työsuhde ja työllistyminen ovat sanoina menettäneet merkitystään. Ei ole enää tehtaita, joihin mennään töihin ja ollaan siellä pitkään. Maailma on muuttunut ja nuoret vain reagoivat siihen. Se on loogista.”

Kokemuksensa perusteella Mickos sanoo, että kasvuyrityksistä puhuessa painotetaan liikaa rahaa. ”Minä en keskity rahaan, vaan autan johtamisessa ja annan uskoa menestykseen. Samalla ammun alas typeriä ideoita, joita kaikilla kuitenkin on.”

Johtamisen asiantuntija Mickos pääsee taas kerran käyttämään johtamis- ja startup-osaamistaan. Hänet nimitettiin juuri eilen Hacker One -nimisen kasvuyrityksen toimitusjohtajaksi.

”Hacker One tekee internetistä turvallisemman poistamalla bugeja järjestelmistä. Käytämme joukkoistamista, eli kutsumme asiantuntijoita ja hakkereita mukaan talkoisiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat