Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet 20 euron setelit pian kuluttajille – uudistus vaatii tuhansia laitepäivityksiä

Talous
 
Suomen Pankki
Uusissa 20 euron seteleissä numero hohtaa vihreänä.
Uusissa 20 euron seteleissä numero hohtaa vihreänä. Kuva: Suomen Pankki
Fakta

Setelit uusitaan

 Euro on lähes 340 miljoonan ihmisen käytössä 19 maassa.

 Euroseteleitä on liikkeellä yhteensä 1 000 miljardin euron arvosta.

 Tulevina vuosina uusitaan myös 50, 100, 200 ja 500 euron setelit.

Uusia 20 euron seteleitä voi saada lompakkoonsa kahden viikon kuluttua.

Suomen Pankki laskee uudet setelit liikkeelle aamulla 25. marraskuuta. Suurin osa niistä päätyy kuluttajille käteisnostoautomaattien kautta. Lisäksi kaupat tilaavat seteleitä vaihtorahaksi.

Yrityksillä on ollut hyvin aikaa valmistautua uusien seteleiden käyttöönottoon. Esimerkiksi päivittäistavarakauppojen kassoilla on päivitetty tuhatmäärin setelien aitouden tarkistamiseen käytettäviä laitteita, arvioi maksuvälineistä ja turvallisuudesta Kaupan liitossa vastaava asiamies Matti Räisänen.

Valtaosa setelintarkistus- ja käsittelylaitteista on päivitetty, uskoo Suomen Pankin rahahuolto-osaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen.

Joillakin huoltoasemien tankkausautomaateilla seteliuudistus voi Heikkisen mukaan näkyä.

”Tankkausautomaateista pieni osa on sellaisia, joissa vanha viiden euron seteli ei välttämättä enää kelpaa sen jälkeen, kun automaatti on päivitetty tunnistamaan 20 euron setelit”, Heikkinen kertoo.

Toisaalta vanhoja vitosia on liikkeellä enää hyvin vähän, noin viisi prosenttia viiden euron seteleistä. Viiden euron uudistetut setelit otettiin käyttöön vuoden 2013 toukokuussa.

”Setelikanta vaihtuu pikkuhiljaa. Vitoset kestävät käytössä keskimäärin vuoden ja kaksikymppiset 2–3 vuotta ennen kuin ne päätyvät meille tuhottaviksi”, Heikkinen sanoo.

Noin puolet liikkeellä olevista seteleistä on Suomen Pankin jakoon lähettämiä, puolet taas hyväkuntoisia seteleitä, jotka kiertävät.

Viimeksi suomalaiset saivat käyttöönsä uusia seteleitä viime vuoden syyskuussa, kun 10 euron seteli uudistettiin. Kaksikymppisten jälkeen vuorossa ovat 50 euron setelit.

”Uudet viisikymppiset otetaan käyttöön runsaan vuoden kuluttua, ei kuitenkaan välttämättä vielä vuonna 2016”, osastopäällikkö Heikkinen arvelee.

Suomen Pankki jakaa käyttöön vielä tämän vuoden aikana noin 20 miljoonaa 20 euron seteliä. Niiden hologrammissa on uudenlainen turvatekijä, kasvokuvaikkuna. Koko maailmassa kaksikymppisiä kiertää Heikkisen mukaan kolmisen miljardia kappaletta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat