Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n Draghi vihjasi taas uusista poikkeustoimista

Talous
 
ERIC VIDAL / REUTERS
Pääjohtaja Mario Draghi puhui torstaina Euroopan parlamentissa.
Pääjohtaja Mario Draghi puhui torstaina Euroopan parlamentissa. Kuva: ERIC VIDAL / REUTERS

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi vihjasi torstaina jo toisen kerran lyhyen ajan kuluessa valmiudesta lisätä rahapoliittista elvytystä.

”Merkit pysyvästä käänteestä pohjainflaatiossa ovat jonkin verran heikentyneet”, Draghi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan parlamentissa.

Pohjainflaatio tarkoittaa yleistä hintatason kohoamista, josta on poistettu energian ja elintarvikkeiden vaikutus.

Pääjohtaja Draghi vihjasi torstaina myös muiden kuin jo käytössä olevien keinojen mahdollisesta käyttöönotosta. Reutersin mukaan EKP harkitsee eurovaltioiden kuntien joukkolainojen ostamista markkinoilla. EKP ei halunnut kommentoida Reutersin tietoja.

Kolme viikkoa sitten EKP:n neuvoston kokouksen jälkeen Draghi vihjasi ensimmäisen kerran, että rahapoliittisen elvytyksen lisäämistä voidaan mahdollisesti harkita joulukuussa. Hän myös kertoi, että neuvostossa oli keskusteltu talletuskoron muuttamisesta yhä enemmän negatiiviseksi.

Maaliskuussa eurojärjestelmä alkoi ostaa eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita kuukausittain yhteensä 60 miljardin euron arvosta lisätäkseen rahan tarjontaa deflaatiovaaran torjumiseksi ja talouskasvun jouduttamiseksi. Osto-ohjelma kestää ainakin syyskuun 2016 loppuun saakka, jolloin rahapoliittisen elvytyksen yhteismäärä kasvaa 1 140 miljardiin euroon.

Reuters kertoi jo alkuviikolla nimettöminä esiintyviin EKP:n neuvoston jäseniin vedoten, että ylimmässä päättävässä elimessä oli syntymässä yhteisymmärrys liikepankkien talletuskoron asettamisesta yhä enemmän negatiiviseksi. Yhden Reutersin haastatteleman neuvoston jäsenen mukaan talletuskorko pitäisi asettaa jopa -0,70 prosenttiin.

Syyskuussa 2014 EKP asetti liikepankkien talletuskoron -0,20 prosenttiin kannustaakseen pankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, jotta ne voivat tehdä talouskasvulle elintärkeitä uusia investointeja.

Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa, että liikepankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin. EKP on ensimmäinen suuri keskuspankki, joka on kokeillut negatiivista talletuskorkoa.

Poikkeustoimet johtuvat siitä, että inflaatiovauhti euroalueella on ollut pian kaksi vuotta kaukana EKP:n tavoitteesta ja elpyminen taantumasta on sujunut ennakko-odotuksia hitaammin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat