Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä näyttää ydinjäteluolassa – puolet Olkiluodon luolasta on jo louhittu

Talous
 
Tältä näyttää ydinjäteluolassa
Tältä näyttää ydinjäteluolassa
Suomalaisten ydinvoimaloiden käyttämän polttoaineen varastointi Eurajoen Olkiluotoon alkanee 2020-luvun alussa. Uraanipolttoaineen säteilyn palaamiseen alkuperäiselle tasolle menee 250 000 vuotta. Toimittaja: Heidi Lämsä, grafiikka: Uolevi Holmberg

Suomi alkaa todennäköisesti jo runsaan viiden vuoden kuluttua haudata ydinvoimaloiden korkea-aktiivista jätettä Eurajoen Olkiluodon kallioperään. Ydinvoimayhtiöiden omistama Posiva sai luolastolle rakentamisluvan valtioneuvostolta maanantaina.

Tarkoitus on, ensimmäiset Olkiluodon voimaloissa 1980-luvun alussa käytetyt uraanisauvat pakattaisiin kuparikapseleihin 2020-luvun alussa.

Kapselit upotetaan kallion reikiin, jotka tiivistetään bentoniittisavella.

Posivan toimitusjohtajan Janne Mokan mukaan noin puolet ennen loppusijoitustoiminnan alkua tarvittavista louhinnoista on jo tehty kymmenen viime vuoden aikana. Posiva on louhinut ajotunnelin 450 metrin syvyyteen ja tehnyt sinne koeluolia, joissa sijoituslaitteistoa ja -tekniikkaa on tutkittu ja kehitetty.

Luvan myötä rakentamistahti kiihtyy.

”Seuraavan kymmenen vuoden aikana on tiedossa vajaan miljardin euron investoinnit, josta noin puolet on tutkimusta ja suunnittelua, puolet fyysistä tekemistä”, Mokka sanoo.

Ennen loppusijoituksen aloittamista Posiva joutuu vielä antamaan vastauksen moneen kysymykseen muun muassa ydinjätteen hautaamisen ympäristöriskeistä. Luolaston pitää kestää jääkausia ja ikiroutaa.

Jätteiden pitää myös olla palautettavissa maan pinnalle.

”Lähtökohta on, että ne ovat siellä pysyvästi. Mutta suunnittelussa otetaan huomioon, että jos niille joskus keksitään käyttötarkoitus, ne pystytään nostamaan takaisin”, Mokka sanoo.

Valtioneuvosto myös edellyttää, että käytetyn polttoaineen kuljettamiseen liittyvät riskit selvitetään huolella. Loviisan voimaloissa käytetty polttoaine joudutaan siirtämään Olkiluotoon tavalla tai toisella.

Ympäristöjärjestöt ovat olleet huolissaan kuljetusten riskeistä. Vaarallisen ydinjätteen kuljetus voisi olla otollinen kohde terroristeille. Kymmeniä vuosiakin jäähdytetyn polttoaineen säteily on yhä tappavaa.

Mokan mukaan kuljetusten osalta selvitetään yhä sekä maantie-, rautatie- että merikuljetuksen mahdollisuutta. Ruotsissa voimaloiden jätteet on siirrettu meriteitse voimayhtiöiden yhteiseen välivarastoon.

Posiva haki ja sai tällä erää rakentamisluvan omistajiensa eli Teollisuuden Voiman ja Fortumin neljän nykyisen ja yhden rakenteilla olevan voimalan jätteille. Olkiluoto 3 -voimala käynnistyy näillä näkymin vuonna 2018. Näiden voimaloiden odotetaan tuottavan yhteensä noin 6 500 tonnia käytettyä polttoainetta.

Alunperin luolastoon oli kaavailtu tilaa myös TVO:n neljännen voimalan jätteille, mutta voimayhtiö on vetäytynyt hankkeesta. Fortum puolestaan ei saanut toivomaansa periaatepäätöstä kolmannen voimalan rakentamiseksi. Senkin jätteille oli laskettu olevan tilaa Olkiluodon onkaloissa.

Tässä valossa luolastossa pitäisi olla tilaa myös Fennovoiman jätteille, vaikka Posiva on aiemmin väittänyt, ettei tilaa olisi.

Jäteongelmaa viime vuonna pohtinut työryhmä päätyi suosittelemaan, että kaikkien voimaloiden jätteiden sijoittamiseen voitaisiin käyttää Posivan osaamista.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kehotti keskiviikkona eduskunnassa ydinvoimayhtiöitä löytämään sovun jätteiden sijoittamisesta. Hän myös muistutti, että yhtiöt voidaan lain voimalla pakottaa yhteistyöhön.

”Posivan osaamisen hyödyntäminen olisi yhteiskunnan kokonaisedun mukaista”, Rehn sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa.

Mokan mukaan kysymys Fennovoiman jätteiden mahtumisesta on monelle tavalla hankala. ”Nykyiset omistajat ovat rahoittaneet pitkän kehitystyön. On myös mahdotonta sanoa, mitä voimaloita nykyiset omistajat vielä tulevaisuudessa rakentavat”, Mokka sanoi.

Luolaston lopullisesta kapasiteetistakaan ei ole tietoa. Se selviää vasta, kun käytäviä louhitaan vähitellen seuraavien sadan vuoden kuluessa. Kallion on oltava riittävän laadukasta.

Päätöksillä ei ole hoppua. Fennovoiman voimalan odotetaan valmistuvan vuonna 2024 ja polttoainetta pitää sen jälkeenkin vielä jäähdyttää kymmeniä vuosia ennen loppusijoitusta.

Pitkän aikajänteen takia ydinvoimayhtiöt joutuvat rahoittamaan jätteiden hoidon jo etukäteen.

Ne maksavat suhteessa tuotetun ydinsähkön määrään rahaa ydinjätehuoltorahastoon. Siellä oli viime vuoden lopussa 2,4 miljardia euroa rahaa. Nykyisten voimaloiden jätteistä huolehtimisen kustannukseksi on arvioitu 3,5 miljardia euroa.

Vähintään sadan vuoden päähän ulottuvan hankkeen kustannuksia on mahdotonta kovin tarkasti arvioida.

Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka alkaa haudata ydinjätteitä. Mokka uskoo, että Ruotsi seuraa pian perässä.

”Olemme tehneet teknologian kehittämisessä paljon yhteistyötä ruotsalaisten kanssa. Siellä on myös rakentamislupaprosessi meneillään, mutta rakentamista ei ole vielä aloitettu”, Mokka sanoo.

Ruotsissa kaikkien voimaloiden jätteet on tarkoitus haudata Forsmarkin ydinvoimalan lähelle Östhammariin.

”Seuraavaksi tulee todennäköisesti Ranska, jossa on päädytty toisenlaiseen saveen perustuvaan ratkaisuun. Siellä ei ole samanlaista peruskalliota kuin meillä.”

Jussi Nukari
Posiva on jo louhinut Olkiluotoon 450 metrin syvyisen onkalon ja ajotunnelit. Käytetyn ydinpolttoaineen hautaaminen luolastoon alkaa näillä näkymin 2020-luvun alkupuolella.
Posiva on jo louhinut Olkiluotoon 450 metrin syvyisen onkalon ja ajotunnelit. Käytetyn ydinpolttoaineen hautaaminen luolastoon alkaa näillä näkymin 2020-luvun alkupuolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat