Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slush sai suuret tunteet ja rahat liikkeelle

Talous
 
Supersähköautojen valmistaja Toroidion ottaa jo tilauksia vastaan
Supersähköautojen valmistaja Toroidion ottaa jo tilauksia vastaan
Suomalaisen sähköautovalmistajan Toroidionin toimitusjohtaja Pasi Pennanen kertoo, että yhtiö on ottanut vastaan ensimmäiset tilaukset keväällä esitellystä sähköautosta. Perheautoihin yhtiön kehittämä tekniikka saattaa Pennasen mukaan tulla seuraavan kymmenen vuoden aikana. Toimittaja: Juhani Saarinen

Helsingin Messukeskuksen käytävillä kävi torstaina kova kuhina. Osastollaan aamusta asti päivystänyt brasilialainen pelisuunnittelija Orlando Fonseca Junior, 33, on yhtä hymyä.

Juniorin perustama Imgnation Studios kehittää virtuaalitodellisuuspelejä muun muassa Facebookin Oculus Rift -laitteelle. Yhtiö on myös tehnyt kaksi virtuaalitodellisuuskokemusta suomalaiselle Roviolle.

Artikkeliin liittyvät

Slushiin tulo kannatti.

”Me tavallaan löimme täällä juuri lukkoon aika ison diilin. Sijoittaja on myös Brasiliasta ja työskentelee Roviolle”, Junior myhäilee.

Sivummalla alkaa peliyrittäjien myyntipuhekilpailu. Ruudulla vilahtelee jättirobotteja, ydinohjuksia ja eeppisiä taisteluja maailmanhallinnasta.

Vietnamilainen Tuan Tu Dinh, 31, myy sijoittajille perustamansa Simple Connect Fun Gamesin lippulaivaa, Metal Marinesia. Ympärillä seisoo kymmenkunta ihmistä.

”En tiedä kuulivatko he mitään. Täällä on niin paljon hälyä, eikä ole mikkiä”, Dinh valittelee.

Muuten myyntipuhe eli pitchaus meni vietnamilaisyrittäjän mielestä hyvin. Dinh on ensimmäistä kertaa Suomessa eikä tunnelma ei voisi olla korkeammalla.

”Olen hieman typertynyt. Se ihmisten ja mahdollisuuksien määrä, johon Slushissa törmää, on todella huikea.”

Leeluu Labsin Heini Salovaaralle Slush on ollut yhtä juoksua oman osaston ja sijoittajatapaamisten välillä. Hyvin meni, Salovaara kertoo juuri päättyneestä neuvottelusta. Yritys hakee 100 000 euron rahoitusta.

”Täällä on ollut mielenkiintoisia keskusteluja, ja uskomme saavamme sijoituksen.”

Leeluu valmistaa pehmoleluyövaloa, jonka on tarkoitus auttaa lapsia voittamaan pimeän pelko ja vanhempia nukkumaan paremmin. Yhtiön ovat perustaneet neljä kolmekymppistä naista: Salovaara, Emmi Pouta, Lisa Gerkens ja Hanna Markgren.

”Tämä on erinomainen mahdollisuus tavata kansainvälisiä sijoittajia, joita ei Suomessa liikaa näy”, Salovaara kehuu.

Ruotsalainen Markgren uskoo Slushin vahvistavan Suomen brändiä teknologiamyönteisenä maana.

”Ruotsissa kaikki innostuivat, kun kuulivat minun tulevan tänne.”

Siihen Markgren ei halua ottaa kantaa, onko suureen suosioon noussut Slush tekemässä Suomesta pikku hiljaa ruotsalaisten kateuden kohdetta.

”Tuo on aika vaarallinen kysymys.”

Kasvuyritysten suurtapahtuma Slush keräsi Pasilaan kahden päivän aikana valtavasti yrittäjiä ja sijoittajia ympäri maailmaa.

Parikymppiset insinööriopiskelijat Georgios Karaiskos ja Eleni Michael ovat saapuneet paikalle Ateenasta. He edustavat Geomiso-yritystä, joka tarjoaa rakennushankkeille ohjelmistopalvelua.

”Olemme tavanneet joitain sijoittajia, ja joitain on tullut käymään pisteellämme”, Michael kertoo. Mitään diilejä ei ole vielä tehty, mutta käyntikortteja on vaihdettu.

Omia rahojaan sijoittava ohjelmistoalan yrittäjä Mikko Välimäki, 39, tutkailee kreikkalaisfirman tuotetta kiinnostuneena. Raha ei kuitenkaan vaihda omistajaa. Hyvä idea, Välimäki toteaa, mutta todella kesken.

Sijoittaja katselee ympärilleen ja hymyilee.

”Täällä on tosiaan pöhinää ja höyryä ilmassa. Kun kävin kolme vuotta sitten viimeksi, tapahtuma oli paljon pienempi. Nyt tämä on Euroopan mittakaavassakin se paikka, missä pitää olla.”

Hyviä sijoituskohteita ei tosin ole löytynyt.

”Olen konservatiivinen kaveri. En usko, että laitan rahaa mihinkään. Slush on hengennostatusta ja verkostoitumista. Aika harvoin tällaisessa tapahtumassa törmää johonkin oikeasti kiinnostavaan.”

Välimäki ei halua vähätellä Slushin merkitystä. Silmät kirkastuvat, kun mies alkaa kuvailla tapahtuman tärkeyttä kohtaamispaikkana. Tuolla on kymmenkunta korealaisyritystä, tuolla taas liuta italialaisia, sijoittaja selittää.

”Tapaamani venäläiset tulevat Moskovasta Helsinkiin nähdäkseen kansainvälisiä sijoittajia, joista yksikään ei ole suomalainen.”

”Kyllä se jostain kertoo. Tämä on kai se uusi Etyk.”

Juhani Niiranen / HS
Brasilialainen Orlando Fonseca Junior kuvailee Oculus Rift -virtuaalitodellisuuslasien kokoa. Fonsecan yritys tekee laitteelle pelejä.
Brasilialainen Orlando Fonseca Junior kuvailee Oculus Rift -virtuaalitodellisuuslasien kokoa. Fonsecan yritys tekee laitteelle pelejä.
Juhani Niiranen / HS
Loppuunmyyty Slush keräsi 15 000 osallistujaa.
Loppuunmyyty Slush keräsi 15 000 osallistujaa.
Juhani Niiranen / HS
Brasilialainen pelisuunnittelija Orlando Fonseca Junior onnistui haalimaan Slushista yritykselleen rahoittajan.
Brasilialainen pelisuunnittelija Orlando Fonseca Junior onnistui haalimaan Slushista yritykselleen rahoittajan.
Viestintäyrittäjä Christina Forsgård muistelee Slushin historiaa
Viestintäyrittäjä Christina Forsgård muistelee Slushin historiaa
Slushin kummitäti, viestintäyrittäjä Christina Forsgård on ollut startup-tapahtuman taustajoukoissa alusta lähtien eli vuodesta 2008 lähtien. Haastattelussa Forsgård kertoo tapahtuman menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat