Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puukartellin korvausoikeudenkäynti: Metsähallitus vaatii suuria korvauksia

Valtion liikelaitos ei kyennyt kilpailuttamaan kuitupuun ostajia.

Talous
 
Heikki Sarviaho
Merkattuja ja kaadettuja Metsähallituksen puita Hyrynsalmen Vuorisaaressa 2013.
Merkattuja ja kaadettuja Metsähallituksen puita Hyrynsalmen Vuorisaaressa 2013. Kuva: Heikki Sarviaho
Tästä on kyse

Kartellista tuomio vuonna 2009

 Markkinaoikeus tuomitsi 2009 Metsäliiton ja Stora Enson sakkoihin laittomasta hintayhteistyöstä. UPM:ää ei rangaistu, sillä se paljasti yhteistyön.

 Metsähallitus ja noin 1 700 yksityistä metsänomistajaa vaatii yhtiöiltä kartellikorvauksia.

 Korvauskanteiden mahdollinen vanhentuminen on yksi kiistan kohteista.

Valtion metsiä hallinnoivan Metsähallituksen mahdollisuudet kilpailuttaa suuria raakapuun ostajia olivat vähäiset. Tämä kävi ilmi Helsingin käräjäoikeudessa, joka käsittelee Metsähallituksen korvausvaatimusta ostokartellin mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

UPM:n, Stora Enson ja Metsäliiton välinen ostokartelli oli voimassa 1997–2004. Metsähallitus vaatii kolmelta puunostajalta korvauksia noin 160 miljoonaa euroa ja korot päälle.

Liikelaitoksen pitää todistaa, että kartelli osti valtion puita alihintaan verrattuna tilanteeseen, jossa hinnat olisivat määräytyneet aidosti.

Käräjäoikeudessa Metsähallituksen neuvottelutilanteesta kertoivat entinen metsätalousjohtaja Hannu Jokinen sekä myynti- ja markkinointipäällikkö Olli Puukko.

Metsähallitus myy vuosittain noin kuusi miljoonaa kuutiota raakapuuta puunjalostajille. Puusumasta kolmannes on sahateollisuuden tarvitsemaa tukkia ja loput paperi- ja selluteollisuuden.

Tukin markkinointi on helpompaa, sillä sitä ostavat myös yksityiset sahaajat. Kuiduilla on vain kolme ostajaa: Stora Enso, Metsäliitto ja UPM.

Vaikein pelitilanne oli Lapissa, jossa kuitupuulle ei ole muita ostajia kuin Stora Enso ja Metsäliitto.

Jokisen ja Puukon mukaan isojen ostajien kilpailuttaminen oli hankalaa siksi, että neljättä kuitupuun ostajaa ei ole. Puun myymättä jättäminen huonon hinnan takia oli mahdotonta, sillä valtio on asettanut liikelaitokselleen tuottotavoitteen. Jos kauppoja ei synny, omistajakaan ei saa rahaa.

Puun myymättä jättäminen oli mahdotonta myös yhteiskunnallisista syistä, sillä liikelaitos työllistää Pohjois- ja Itä-Suomessa urakoitsijoita ja metsureita. Heidän jättäminen tilapäisesti töitä vaille olisi aiheuttanut voimakkaita vastalauseita.

Metsähallituksen neuvotteluvoimasta oli eri mieltä todistajana kuultu UPM:n entinen metsäpäällikkö Hannu Vainio. Kartellivuosina yhtiö osti Metsähallitukselta kuusipaperipuuta Kajaanin-tehtaalleen, joka valmisti kuusesta painopaperia. Valtion puita meni Kajaaniin 250 000 kuutiota vuodessa.

Vainion mukaan valtion metsät olivat Kajaanille merkittävä raaka-ainelähde, ja sitä Metsähallituksen neuvottelijat käyttivät hyväkseen. UPM lopetti Kajaanin paperitehtaan vuonna 2008.

Metsähallituksen asianajaja Mikko Elonheimo kysyi Vainiolta, oliko Metsähallituksella Kajaanin seudulla muita merkittäviä kuitupuun ostajia. Vainio myönsi, että muita suuria ostajia ei ollut.

Oikeudessa Vainio tunnusti, että yhtiöiden metsäpäälliköt vaihtoivat keskenään Metsähallituksen puukauppaan liittyviä tietoja, vaikka he tiesivät rikkovansa lakia. Vainion mukaan tietoja kerrottiin Metsähallituksen vaatimista hintamuutoksista, mutta tarkkoja hintatietoja ei annettu.

Vainion mukaan tietojen vaihdolla haluttiin jouduttaa hintaneuvotteluja. Hän ei uskonut, että UPM olisi saanut edullisemmin puita, vaikka se olisi tiennyt naapuriyhtiöiden neuvottelemat hinnat.

Yhtiöiden mielestä Metsähallituksen korvausvaatimukset ovat perusteettomia. Ostajat tunnustavat kartellin, mutta niiden mielestä mitään vahinkoja ei syntynyt. Kartelli toimi huonosti.

Käräjäoikeus on varannut Metsähallituksen juttuun 33 työpäivää. Viimeinen istuntopäivä on tammikuun lopussa.

Oikaisu 13.11.2015 kello 13.10: Markkinaoikeus tuomitsi 2009 sakkoihin Metsäliiton ja Stora Enson, ei Metsäliittoa ja UPM:ää kuten jutun faktassa aiemmin väitettiin. Tieto on nyt korjattu tekstiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat