Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätteet ovat vähintään 150 vuoden projekti

Talous
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
Elinkeinoministeri Olli Rehn (vas.), teollisuusneuvos Herkko Plit ja Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (vas.), teollisuusneuvos Herkko Plit ja Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka. Kuva: Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
1977

Sähkön tuottaminen ydinvoimalla alkoi Imatran Voiman (IVO, nykyinen Fortum) voimalaitoksessa Loviisassa. IVO kuljetti käytetyn polttoaineen yli 15 vuotta Neuvostoliittoon ja Venäjälle.

1983

Valtioneuvosto linjasi, että ydinjätettä voitaisiin sijoittaa Suomen kallioperään. Tekniset selvitykset alkoivat ruotsalaisten kehittämän teknologian pohjalta.

1994

Tuli voimaan ydinenergialaki, jonka mukaan ydinjäte loppusijoitetaan Suomen omalle alueelle, eikä muiden maiden ydinjätettä saa tuoda Suomeen. IVO ja TVO perustivat Posivan huolehtimaan yhteensä neljän ydinvoimalansa jätteiden loppusijoituksen toteutuksesta.

2000

Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen, että TVO:n ja Fortumin ydinvoimaloiden käytetty polttoaine loppusijoitetaan Eurajoen Olkiluotoon.

Posiva aloitti pian koeonkalon louhimisen Olkiluodossa. Siitä tulee osa lopullista loppusijoitusluolastoa.

2012

Posiva jätti rakentamislupahakemuksen. 2014 laadittiin työ- ja elinkeinoministeriön johdolla vielä laaja selvitys loppusijoituksen riskeistä ja toteutuksesta.

2015

Posiva sai rakennusluvan luolastolle, johon voidaan sijoittaa nykyisten ja Olkiluoto 3:n käytetty polttoaine.

Fennovoiman ydinvoimalan rahoitus varmistui kesällä.

1970-luvun lopulla syntynyt polttoaine on vasta nyt jäähtynyt niin paljon, että se voitaisiin haudata. Jätettä koskevilla ratkaisuilla ei siis ole kovin kiire.

2020-luku

Käytetyn polttoaineen loppusijoittamisen on tarkoitus alkaa vuosikymmenen alkuvuosina. Luolaston louhiminen kuitenkin jatkuu siitä eteenpäinkin.

2060-luku

Ensimmäisiä Olkiluoto 3 -voimalan jätteitä voidaan alkaa loppusijoittaa. Jätteiden hautaaminen jatkuu vähintään sadan vuoden ajan. Voimaloiden käyttöikää on jatkettu useita kertoja, joten on mahdoton sanoa, milloin luolasto lopulta suljetaan.

Olkiluoto 3 –voimalan käyttöiäksi on ennakoitu 60 vuotta, mutta se voi olla enemmän tai vähemmän. Ydinvoimaloita voi tulla vielä lisää muitakin kuin Fennovoima. Koko operaation on arvioitu maksavan noin 3,5 miljardia euroa. Siitä on rahastoituna 2,4 miljardia.

250 000

Käytetyn polttoaineen säteilytaso palautuu luonnon uraanin tasolle noin 250 000 vuodessa.

Ydinreaktio eli radioaktiivisten aineiden hajoaminen jatkuu polttoaineessa pitkään, vaikka se on poistettu reaktorista. Polttoaine tuottaa runsaasti lämpöä ja radioaktiivista säteilyä.

40 vuotta jäähtyneen uraanipolttoaineen säteily on suojaamattomana yhä tappavaa. 2,5 tunnin oleilu jätteen läheisyydessä riittää kuolettavaan annokseen.

500 vuoden kuluttua jäte säteilee tunnissa saman annoksen kuin minkä suomalainen saa vuodessa luonnosta.

Loppusijoituksen kriitikot epäilevät, kestääkö peruskallio todella vaadittavan ajan, ja kaikki muutokset, joita ihmiskunta ja maapallo sinä aikana kokevat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat