Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen talouskasvu hidastui – Suomi pohjalla, Kreikkakin edellä

Talous
 
Ralph Orlowski / Reuters
Euro-kyltti Euroopan keskuspankin pääkonttorin edustalla Frakfurtissa.
Euro-kyltti Euroopan keskuspankin pääkonttorin edustalla Frakfurtissa. Kuva: Ralph Orlowski / Reuters

Euroalueen kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote lisääntyi heinä–syyskuussa 0,3 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, ilmenee Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotiedoista. Suomessa bruttokansantuote supistui 0,6 prosenttia.

Yhdessäkään muussa eurovaltioissa bruttokansantuote ei supistunut heinä–syyskuussa yhtä paljon kuin Suomessa. Toiseksi eniten, 0,5 prosenttia, bruttokansantuote supistui ylivelkaantuneessa Kreikassa ja Virossa.

Suomi on ollut taantumassa neljättä vuotta ja ennusteita talouden kehittymisestä on muutettu monta kertaa huonommaksi. Kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa Suomen talous supistui Eurostatin mukaan 0,1 prosenttia, mutta toisella vuosineljänneksellä kokonaistuotanto kasvoi 0,2 prosenttia.

Heinä–syyskuun 0,6 prosentin romahdusta enemmän kokonaistuotanto on vähentynyt viimeksi loppuvuonna 2012. Silloin bruttokansantuote väheni 0,7 prosenttia.

”On se todella hurjaa, että Suomi on pahnanpohjimmainen, ja sitä se on vielä ensi vuonnakin. Valitettavasti Suomen talous ei juuri kasva ensi vuonnakaan”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Eniten kokonaistuotanto kasvoi Espanjassa, jossa lisäys oli 0,8 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Euroopan suurimman kansantalouden Saksan bruttokansantuote kasvoi 0,3 prosenttia.

Pitkittyneet ongelmat euroalueella eivät suinkaan rajoitu yksittäisiin valtiohin, sillä koko euroalueen bruttokansantuotteen kasvuvauhti hidastui heinä–syyskuussa. Edellisellä vuosineljänneksellä huhti–kesäkuussa kokonaistuotanto kasvoi 0,4 prosenttia ja alkuvuonna tammi–maaliskuussa 0,5 prosenttia.

Euroalueen suhdanteen huononeminen on yksi syy siihen, että Euroopan keskuspankki (EKP) on vihjannut lisäävänsä rahapoliittista elvytystä joulukuussa. EKP heikkensi syyskuun alussa ennustetaan euroalueen taloukasvusta.

Eurostatin perjantaina julkaisemista ennakkotiedoista puuttuu eurovaltioiden osalta tiedot Irlannista, Luxemburgista, Maltasta ja Sloveniasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat