Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lidl nousi maineessa ruokaketjujen kärkeen

Talous
 
Laura Oja / HS
Lidlin myymälä Vantaan Kaivokselassa.
Lidlin myymälä Vantaan Kaivokselassa. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Kone on ykkönen

 Maineikkammat kymmenen yritystä: Kone, Ponsse, Pekkaniska, Supercell, Fazer, Google, Rovio, Alko, Valio ja Lidl.

 Huonomaineisimmat kymmenen yritystä: Talvivaara, Tieto, Posti, Nestle´, Finnair, Nokia, Microsoft, VR, Stockmann ja Danske Bank.

 T-Median luottamus- ja mainetutkimus tehtiin heinä–elokuussa 2015.

 Vastaajina oli 5 492 suomalaista, jotka antoivat yhteensä 15 272 yritysarviota.

Kansainvälinen päivittäistavaraketju Lidl on kohentanut asemaansa suomalaisten mielikuvissa. T-median luottamus- ja mainetutkimuksessa Lidlin maine vahvistui kolmatta vuotta peräkkäin ja ohitti nippanappa ”halpuutuksella” viime aikoina ratsastaneen S-ryhmän, joka on pitkään pitänyt vähittäiskaupan ykkössijaa.

Vielä vuoden 2013 mainetutkimuksessa Lidl oli huonomaisten yritysten listalla.

Lidlin maineen vahvimpia osa-alueita olivat edellisvuosien tapaan tuotteet ja palvelut sekä hintamielikuva. Nyt se onnistui saamaan historiansa parhaimmat arvot myös hallinnosta, vastuullisuudesta ja työntekijöiden kohtelusta, kertoo T-Median kehitysjohtaja Riku Ruokolahti.

”Lidl on esimerkiksi tv-mainonnassaan pystynyt kääntämään aiemman huonon maineensa voitoksi itseironian avulla”, sanoo markkinoinnin professori Jaana Tähtinen Turun yliopistosta.

Yritysbrändejä tutkineen Tähtisen mukaan itseironia ei ole yritysten mainonnassa kovin yleistä ja se voi myös osua omaan nilkkaan.

Itsekin Lidlissä asioinut Tähtinen huomauttaa, että liikkeen tuotevalikoima on monipuolistunut niin, että saatavilla on myös suomalaistuotteita, kuten missä tahansa lähikaupassa tai marketissa. ”Mielikuva suomalaisuudesta on monille tärkeä”, Tähtinen muistuttaa.

Myös ahtaiden pikakassojen vaihtaminen isompiin kassoihin on parantanut mielikuvaa, Tähtinen arvioi.

Yrityksen imagon luomisessa tärkeää on Tähtisen mukaan myymälöiden yhtenäinen brändi, mikä Lidlissä toteutuu myös kansainvälisesti. Myymälät ovat kaikkialla samannäköisiä, ja valikoima on samankaltainen.

Tosin vakiotuotevalikoiman lisäksi eri liikkeissä ja maissa saattaa ”tarjouslaareista” löytyä vähän kaikkea kengistä kodinkoneisiin. ”Laareissa tuotteiden kierto on nopeaa, ja ostajilla on myös odotusarvo, että ne ovat edullisia. Muutenhan juuri missään kaupassa kaikkien tuotteiden hinta ei voi olla se edullisin, vaan asiakkaat joutuvat kiertelemään eri liikkeissä”, Tähtinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat