Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tärkeintä on pysyä pelissä”

Slush-sijoittajien pokeriturnauksessa näyttäytyy startup-yrittämisen lumo ja julmuus

Talous
 
Sami Kero / HS
Turnauksen voittaja Lars Jörnow tuulettaa ratkaisevaa kättä finaalipöydässä. Vasemmalla turnauksen järjestäjä Tom Henriksson.
Turnauksen voittaja Lars Jörnow tuulettaa ratkaisevaa kättä finaalipöydässä. Vasemmalla turnauksen järjestäjä Tom Henriksson. Kuva: Sami Kero / HS

Valkoiseen smokkiin sonnustautunut Tom Henriksson kyselee ravintola Kaivohuoneen ovimieheltä, montako kutsuvierasta on jo saapunut.

”Ai sata henkeä. Odotetaan vielä hetki ennen kuin aloitetaan”, Henriksson sanoo.

Slush-tapahtuman yhteydessä järjestettävä sijoittajien ja startup-yrittäjien suljettu pokeriturnaus on juuri alkamassa.

Kello on 18.40 keskiviikkona. Ravintolassa on kymmenkunta pokeripöytää, joiden äärellä jakajat odottelevat kisan alkua.

Buffet-pöytä notkuu ruokaa. On gin toniceja, olutta ja viiniä.

Texas hold’em -peli pelataan vain pelimerkeillä, mutta voittaja saa järjestäjiltä piin verran (3,1415) virtuaalista rahaa, bitcoineja.

Baaritiskillä on jo ahdasta.

Kello 19 varhaisen vaiheen ohjelmistoyrityksiin sijoittavan Open Ocean Capital -pääomasijoitusyhtiön osakas Henriksson pitää tervetuliaispuheen ja kertaa säännöt.

Sitten on SportSetterin perustaja Niko Karstikon vuoro muistella viime vuoden voittoa.

Karstikko osallistui myös viime vuonna Slushiin, silloin saadakseen miljoonan dollarin rahoituskierroksen kasaan ”liikunnan Uberiksi” kutsuttuun sovellutukseensa.

Mutta sinä päivänä kaikki meni pieleen, Karstikko kertoo.

Sijoittajat peruivat tapaamisia, mutta iltapäivällä Open Oceanin väki oli kutsunut Karstikon turnaukseen.

Voitto tuli sattumalta, ja mikä tärkeintä, sinä iltana hankitut kontaktit johtivat 15 tapaamiseen ja rahoituskierroksen onnistumiseen maaliskuussa.

Tammikuussa tilanne oli kuitenkin vielä kireä. Karstikon täytyi lopettaa loppuvuodesta palkanmaksu itselleen ja eikä rahaa ollut edes vuokraan.

”Sitten huomasin kotona palkintoni, ja tiesin mistä vuokrarahat saadaan”, Karstikko kertoo.

Yleisö hörähtää.

Turnaus alkaa. Noin 80 henkeä ryhmittyy kymmenen hengen pelipöytiin ja saman verran väkeä jää katsojiksi seurustelemaan.

Paikalla on joukko suurten teknologiasijoitusyhtiöiden edustajia ja erilaisia sijoittajia ja yrittäjiä.

He kaikki uskovat, että lähivuosina digitaalinen talous muuttaa kaupankäyntitavat, ja maailmassa varallisuuden uusjako suosii erityisesti erilaisten mobiilisovellusten hyödyntäjiä.

Ilmassa on innostuksen lisäksi kaikki talouskuplan ainekset.

Viimeisten neljän viikon aikana yksin Applen sovelluskauppaan toimitettiin 45 000 uutta sovellusta.

”Mahdollisuudet siihen, että yksikään niistä pääsee tuhannen suosituimman joukkoon ovat nolla prosenttia, ja vaikka pääsisi, liikenne ei riitä menestyksellisen liiketoiminnan rakentamiseen”, tuore Alex Austinin artikkeli Medium-verkkolehdessä kertoo.

Miksi Slushissa on kuitenkin tuhansia pienyrittäjiä, jotka uskovat unelmaansa?

Baaritiskin vieressä seisova tukholmalainen sijoittajayrittäjä Jonas Kjellberg antaa uskottavan vastauksen.

Sen sijaan, että tekee isossa yhtiössä tympääntyneenä töitä, startup-yrittäjänä voi haastaa luutuneet jätit, tavoitella suuria, pyrkiä kohti jotain merkityksellistä ja oppia paljon uutta, Kjellberg selittää.

”Nämä ihmiset ovat matemaattisesti lahjakkaita ja tietävät todennäköisyydet. Kukaan ei onnistu ensimmäisellä kerralla, mutta epäonnistuminen voi johtaa onnistumisiin myöhemmin”, Kjellberg sanoo.

Ja jos ei onnistu, sen jälkeen kelpo palkka ja oma autopaikka isossa yrityksessä voi yrittäjäuran jälkeen tuntua vihdoinkin innostavalta, Kjellberg jatkaa.

Kjellberg on kirjoittanut aiheesta kolme kirjaa ja on suosittu puhuja. Hänet tunnetaan ennen kaikkea siitä, että hän oli ensimmäisten 15 työntekijän joukossa perustamassa Skype-puhelupalvelua.

Ansiolistaan kuuluu myös Player.IO-pelikehitysyhtiön myynti Yahoolle 25 miljoonalla eurolla ja Zalando-muotiverkkokaupan osakkeiden ostosuosituksen antaminen tarpeeksi varhain ruotsalaiselle Kinnevik-mediayhtiölle.

Menestyksistä huolimatta Kjellberg kertoo itse heräävänsä joka aamu siihen, että hän on valmis kohtaamaan joukon epäonnistumisia. Lopulta vain sisukas työ tuo tuloksia, Kjellberg opettaa.

”Mutta oletko tavannut Jessican?” Kjellberg kysyy.

Jessica Nilsson pääsi vuonna 2008 Lontooseen työharjoitteluun sveitsiläiseen investointipankkiin ja tapasi siellä saksalaisen työharjoittelijan ja tämän kaverin.

”Puhuimme, että meidän pitäisi perustaa oma firma”, Nilsson kertoo.

Vuonna 2011 tuo idea oli kypsynyt päätökseksi.

Tukholmasta kotoisin oleva Nilsson muutti Berliiniin, koska siellä yrityksen perustaminen oli helppoa.

”Päätimme heti alusta alkaen, että yhtiöstä tulee iso”, Nilsson kertoo.

Yhtiön nimeksi tuli HelloFresh. Sen ideana oli tehdä reseptejä ja myydä kotiin toimitettuina ruokapaketteja, joissa oli kaikki reseptin vaatimat raaka-aineet helppoa kotikokkausta varten.

Nyt HelloFresh toimittaa yli neljä miljoonaa ateriaa kuukaudessa seitsemässä maassa, kolmella mantereella.

Viimeksi syyskuun rahoituskierroksella HelloFresh arvostettiin 2,6 miljardin euron arvoiseksi, ja yhtiö valmistelee listautumista Frankfurtin pörssiin.

Jessica Nilsson kertoo itse pitkälti vetäytyneensä yhtiön operatiivisesta toiminnasta ja toimivansa nyt lähinnä sijoittajana. ”Keskityn auttamaan muita.”

Kello kymmeneltä pelipöytiä on enää yksi, ja pelaajien määrä on karsiutunut kolmeen.

Yleisöjoukko seuraa finaalin loppuratkaisua pöydän ympärillä. Vieressäni seisova suomalaissijoittaja huokaa. Hän kertoo kymmenvuotiaan poikansa juuri soittaneen ja pyytäneen häntä tulemaan kotiin nukuttamaan.

”Mutta tässä mä seison drinkki kädessä ja katson pokeria.”

”Bisneksessä ja pokerissa on molemmissa yksi ja sama sääntö. Tärkeintä on pysyä pelissä.”

Sami Kero / HS
Viimevuotisen pokeriturnauksen voittaja, SportSetterin perustaja Niko Karstikko (vas.) pelaa turnaustovereidensa kanssa vähän intiaanipokeria.
Viimevuotisen pokeriturnauksen voittaja, SportSetterin perustaja Niko Karstikko (vas.) pelaa turnaustovereidensa kanssa vähän intiaanipokeria.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat