Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi tutkii valtionyhtiö Finavian sijoitussotkut

Talous
 
Sami Kero
Finavian lennonjohtotorni Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Finavian lennonjohtotorni Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Sami Kero

Myös poliisi on alkanut tutkia kymmenien miljoonien eurojen johdannaistappioita, jotka valtion lentoasemayhtiö Finavia on tehnyt.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan poliisi ja syyttäjä tekivät päätöksen esitutkinnan aloittamisesta torstaina.

Rikosnimikkeeksi on kirjattu luottamusaseman väärinkäyttö.

Poliisi haluaa saada selville, ketkä kaikki ovat vastuussa Finavian vuosina 2009–2011 tekemistä keinotteluluontoisista johdannaisista. Niistä koitui lopulta 34,3 miljoonan euron tappiot.

Tappiolukema selvisi, kun valtionyhtiö sai suljettua riskiasemansa lokakuussa. Lopullinen luku on selvästi vähemmän kuin 60 miljoonaa euroa, johon tappiot näyttivät nousevan vielä vuoden alussa.

Summa on kuitenkin valtava valtionyhtiölle, jonka liikevaihto on noin 350 miljoonaa euroa vuodessa. Tappiot tuntuvat isoilta myös sen vuoksi, että spekulatiiviset johdannaiset eivät olisi voineet olla millään tavalla hyödyllisiä Finavialle.

Kukaan ei tähän mennessä ole osannut selittää, miksi valtionyhtiö on aikoinaan ottanut näin suuren riskin eräänlaisessa vedonlyönnissä, joka koski korkojen kehitystä.

”On hyvin vaikea ymmärtää, miksi nämä johdannaiset on tehty. Ne eivät olleet riskienhallinnan näkökulmasta perusteltuja, koska ne eivät suojanneet sitä, mitä olisi pitänyt suojata”, Finavian nykyinen talousjohtaja Kai Laitinen sanoo.

Poliisin mielenkiinnon kohteena ovat tapahtumien kulku sekä vastuulliset. Syyniin tulevat ainakin Finavian vanha johto ja hallitus.

Yhtiön hallitus ja johto ovat vaihtuneet täydellisesti johdannaissotkun paljastumisen jälkeen. Finavian nykyinen väki ei siis ole poliisin mielenkiinnon kohteena.

Johdannaissotkujen vastuita on selvittänyt myös valtiontalouden tarkastusvirasto. Se odottaa, että valtio-omistaja eli liikenne- ja viestintäministeriö selvittää Finavian vuosien 2009–2011 hallitusten ja johdon vastuun tapahtumista.

Kyse on siitä, onko hallitus valvonut huolellisesti, mitä yhtiössä oikein tapahtui.

Lisäksi Finavia hakee sotkuille maksajaa käräjäoikeudessa, jossa se vaatii jopa 70 miljoonan euron vahingonkorvauksia entiseltä tilintarkastusyhtiöltään.

Deloitte & Touche Oy on kiistänyt vaatimukset ja katsoo hallituksen tienneen johdannaisista.

Oikeudenkäynti on yhä valmisteluvaiheessa, ja käräjäsaliin osapuolet päässevät vasta vajaan vuoden päästä.

Finavia on jo hävinnyt yhden kiistan välimiesoikeudessa, jossa valtioyhtiö yritti sada vakuutusyhtiö Ifiltä miljoonakorvaruksia johdon vastuuvakuutuksen perusteella.

Valtionyhtiö perusteli vaatimustaan sillä, että kaksi Finavian johtotason henkilöä oli aiheuttanut tappiot tekemillään johdannaissopimuksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat