Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä alkaa periä tiemaksuja raskaalta liikenteeltä

Talous
 
Ilya Naymushin / Reuters
Rekka ajoi tiellä Venäjän Siperiassa syksyllä 2015.
Rekka ajoi tiellä Venäjän Siperiassa syksyllä 2015. Kuva: Ilya Naymushin / Reuters

Venäjä ryhtyy perimään raskaalta liikenteeltä tienkäyttömaksuja kaikilla Venäjän teillä. Maksu koskee vähintään kaksitoista tonnia painavia ajoneuvoja.

Venäjä ilmoitti asiasta torstaina maantieliikenteen neuvotteluissa Pietarissa. Maksut tulevat voimaan jo ensi sunnuntaina.

Suomalaisten kuljetusyrittäjien etujärjestön Skalin mielestä käyttömaksun vaikutukset ovat suomalaisesta näkökulmasta vähäisiä.

Maksu on kilometripohjainen, ja se koskee kaikkien maiden ajoneuvoja. Maksu on aluksi 1,53 ruplaa kilometriltä, mutta ensi keväänä se kokoaa 3,06 ruplaan. Eurolla saa 71 ruplaa.

Johtaja Mikael Nyberg liikenneministeriöstä arvioi maksuja maltillisiksi.

Venäjä seuraa ajoneuvon liikkumista satelliittijärjestelmän avulla, jolloin ajoneuvon ei tarvitse pysähtyä maksamista varten. Maksu veloitetaan automaattisesti, kun kuljetusyritys on etukäteen luonut tilin järjestelmään ja suorittanut etumaksun.

Suomen ja Venäjän välisestä raskaasta liikenteestä yli 90 prosenttia on venäläisten yrittäjien hallussa. Venäläiset autot siirtävät kontteja Vuosaaren, Kotkan ja Haminan satamista itään.

Suomalaisten tuotteiden vienti on vähentynyt, kun Venäjä on rajoittanut länsimaisten elintarvikkeiden tuontia.

Rekoilla Venäjältä tuodaan Suomeen raakapuuta ja suuria määriä haketta.

Skalin toimitusjohtajaa Iiro Lehtosta arveluttaa eniten se, miten Venäjän kaavailema systeemi toimii. Maksurasite on Lehtosen mukaan Suomen rajalta Pietariin tai Moskovaan marginaalinen.

”Se ei ole iso juttu Suomen ja Venäjän väliselle kaupalle”, Lehtonen sanoo.

Suomi ei peri raskaalta liikenteeltä tienkäyttömaksuja, mutta kuljetusyrittäjät kannattavat käyttömaksuja kaikille raskaille ajoneuvoille. Ajatus on, että käyttömaksut korvattaisiin suomalaisille yrittäjille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat