Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suhdanne horjahti taas huonommaksi

Talous
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Euroalueen talouden näkymät ovat taas kolkot.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote kasvoi heinä–syyskuussa 0,3 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Ennakoitua heikomman talouskehityksen takia osakkeet euroalueella halpenivat perjantaina yli prosentin.

”Teollisuustuotanto ja investoinnit eivät kasva euroalueella riittävästi. Lisäksi vienti kangertelee etenkin kehittyvien kansantalouksien ongelmien takia. Talouskasvua euroalueella ylläpitää sekä tavallisten kotitalouksien että julkisen sektorin kulutus”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Kehittyvien talouksien ongelmia on pahentanut raaka-aineiden voimakas halpeneminen. Se taas johtuu Kiinan talouskasvun hidastumisesta. Kiinan teollisuus on maailman suurin energian sekä raaka-aineiden ja niistä jalostettujen hyödykkeiden kuluttaja.

”Euroalueella etenkin vientiteollisuudesta riippuvaisten valtioiden taloudet ovat hieman heikossa kunnossa. Perimmäinen syy siihen on Kiinan hidastunut talouskasvu, joka on aiheuttanut ongelmia kehittyvissä kansantalouksissa.”

Uusien investointien vähäisyys on erikoista siksi, että Euroopan keskuspankki (EKP) on monin tavoin lisännyt rahan tarjontaa ja kannustanut liikepankkeja lisäämään lainanantoaan.

Maaliskuussa se aloitti 1 140 miljardin euron rahapoliittisen elvytyksen ostamalla esimerkiksi liikepankeilta eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita.

Syyskuussa 2014 EKP asetti liikepankkien talletuskoron -0,20 prosenttiin. Talletuskoron ollessa negatiivinen liikepankkien ei kannata pitää talletuksia keskuspankissa, koska ne joutuvat maksamaan niistä.

Epävarmuus maailmantalouden kehittymisestä on ilmeisesti niin suuri, että yritykset eivät vain uskalla suurissa määrin uusia investointeja tehdä.

”Euroalueen investointilama on yhä ongelma. Ennusteemme mukaan investoinnit lisääntyvät ensi vuonna, jos talouskasvu jatkuu ja rahoitusolot ovat suotuisat. EKP:lla ei ole juuri syitä lykätä rahapoliittisen elvytyksen lisäämistään”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kangasharjun mielestä on jo selvää, että Euroopan keskuspankin täytyy lisätä rahapoliittista elvytystään talouskasvun jouduttamiseksi.

”Kysymys on oikeastaan enää siitä, kuinka paljon enemmän liikepankkien talletuskorkoa muutetaan negatiiviiseksi. Lisäksi rahapoliittisen elvytyksen lisäämisen pitäisi olla riittävän suurta ja yllättää markkinat, jotta euro heikkenisi ja parantaisi yritysten kustannuskilpailukykyä”, Kangasharju sanoo.

Heinä–syyskuussa euroalueen heikoin lenkki oli Suomi. Yhdessäkään muussa eurovaltioissa bruttokansantuote ei supistunut yhtä paljon kuin Suomessa.

Heinä–syyskuun 0,6 prosentin romahdusta enemmän kokonaistuotanto on vähentynyt viimeksi loppuvuonna 2012. Silloin bruttokansantuote väheni 0,7 prosenttia.

”Suomen ongelmat ovat pääasiassa kotimarkkinoilla. Alkuvuonna talouskasvua piristivät asuntolainojen lyhennysvapaat, jotka lisäsivät kulutusta. Niiden vaikutuksen vähentyessä talous on supistunut. Vientiteollisuudella on yhä ongelmia, joita euroalueen hidastunut talouskasvu pahentaa”, Kangasharju sanoo.

Edellisellä vuosineljänneksellä huhti–kesäkuussa Suomen talous kasvoi Eurostatin mukaan 0,2 prosenttia ja alkuvuonna tammi–maaliskuussa supistui 0,1 prosenttia.

”Suomen ongelmat eivät ole täysin kotimarkkinoista johtuvia. Vienti väheni kolmannella vuosineljänneksellä, mihin vaikuttaa Venäjän taantuma, euroalueen hidas talouskasvu ja investointien puute”, Kuoppamäki sanoo.

Jarno Mela / Lehtikuva
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat