Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Vuokra- ja keikkatyöt yleistyvät

Talous
 

Suomalaisten työt ovat murroksessa, sanovat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

Jatkossa useampi työskentelee vuokratyötä välittävässä yrityksessä, Uberin tapaan osa-aikaisena taksikuskina tai Woltille keikkaa tekevänä ravintolaruokalähettinä. Myös robotisaatio syö perinteisiä työpaikkoja.

Murros tarkoittaa palveluita kuluttaville niiden helppoa saatavuutta. Palveluita tuottaville ihmisille muutos ei välttämättä ole yhtä ruusuinen.

Asiantuntijat kertovat, miten suomalaisten työt muuttuvat.

Vakituinen työpaikka, katoava luonnonvara?

Vakituiset työpaikat säilyvät, mutta niitä on tarjolla aiempaa harvemmille. Yritykset pyrkivät ulkoistamaan kaiken työn, joka ei kuulu niiden ydintoimintaan.

Tämä tarkoittaa vuokratyön käytön yleistymistä. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto haluaisi eroon työehtosopimuksista, joissa rajoitetaan vuokratyön käyttöä. Postissa on kiistelty näyttävästi vuokratyön käytöstä. Vastaavat riidat tulevat yleistymään varmasti.

Työläisestä yrittäjäksi, luoko jakamistalous uuden palvelusväen?

HS kertoi keskiviikkona, ettei Wolt maksa työntekijöilleen työehtosopimuksen mukaisia iltalisiä tai sunnuntaikorvauksia. Yritys pyrkii eroon työsopimuksista, sillä toiminta ei ole kannattavaa, jos joutuu pitämään työntekijöitä palkkalistoillaan.

Tapaus on malliesimerkki työelämän murroksesta. Woltin kaltaiset yritykset helpottavat niitä käyttävien ihmisten arkea, mutta vaativat palveluiden käytännön tuottajilta suurta riskinottokykyä ja joustoa.

Tällaisten firmojen työntekijöistä tulee työpanostaan myyviä pienyrittäjiä, joilta puuttuu työsopimuksen takaama työaika ja palkka.

Palkansaajia edustava SAK uskoo, että tällaisen työn kiinnostavuus lisääntyy sitä mukaa, kun perinteiset työpaikat ja työsuhteet häviävät. Palkansaajien näkökulmasta kyse on siis yrittäjäriskin siirtämisestä yrittäjältä työntekijälle. Töihin suostutaan, kun muuta ei ole tarjolla. Elinkeinoelämän näkökulmasta tällainen muutos lisää työntekijän autonomisuutta: työntekijä voi päättää, missä ja milloin työtä tekee.

Asia ei ole juridisesti yksioikoinen ja freelance-muotoista työtä koskevat oikeusriidat yleistyvät varmasti jatkossa. Tämä johtuu siitä, että suomalainen oikeuskäytäntö vaatii nykyisin esimerkiksi sitä, että alihankkijana toimivalla on useampi kuin yksi asiakas.

Maailmalla vastaavat oikeusriidat ovat jo arkea. Yhdysvalloissa on nostettu oikeusjuttuja Woltin kaltaisia ruoanjakeluyrityksiä vastaan. Oikeusjutuissa on kyse nimenomaan työntekijän asemasta.

Kokonaispalkka saattaa pian korvata palkkalisät

HS:n haastattelemista asiantuntijoista kolme neljästä uskoo, että nykymuotoisista palkkalisistä tullaan jollain aikavälillä luopumaan.

Tämä tarkoittaisi, ettei työehtosopimuksiin kirjattaisi enää, paljonko sunnuntai- tai iltatyöstä on maksettava ylimääräistä korvausta, vaan työntekijöille neuvotellaan kokonaispalkat.

Suomessa kokonaispalkkaus on jo nyt käytössä esimerkiksi insinöörivaltaisilla aloilla sekä muilla ylimpiä toimihenkilöitä työllistävillä aloilla.

Elinkeinoelämän mielestä lisistä luopuminen on kannatettavaa, sillä esimerkiksi sunnuntaityö saattaa tulla monille yrityksille niin kalliiksi, ettei niiden kannata pyörittää toimintaa sunnuntaisin.

Lisistä luopuminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä se tarkoittaisi monilla aloilla neuvotteluja siitä, kuinka paljon peruspalkkaa pitäisi nostaa. Tämän sovun löytyminen ei olisi myöskään läpihuutojuttu.

Juttua varten on haastateltu työoikeuden professori Seppo Koskista, työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitistä, SAK:n työehtoihin erikoistunutta lakimiestä Anu-Tuija Lehtoa sekä EK:n työlainsäädännön asiantuntijaa Mika Kärkkäistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat