Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämän roolit uusiksi – jakautuuko yhteiskunta hyväosaisiin tilaajiin ja pienipalkkaisiin suorittajiin?

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Matias Mäkitalo on perustanut "työelämän Tinderin", Treamerin, jolla nuoret ja työnantajat voivat saada yhteyden toisiinsa.
Matias Mäkitalo on perustanut "työelämän Tinderin", Treamerin, jolla nuoret ja työnantajat voivat saada yhteyden toisiinsa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Työelämän rakenteet muuttuvat kovaa vauhtia.

Yhdysvalloissa voi Taskrabbit-palvelun avulla tilata jonkun esimerkiksi kantamaan kauppakassit tai parkkeeraamaan auton. Handybookin kautta saa siivoojan tai vaikka muuttomiehen.

Artikkeliin liittyvät

Yhä useammasta työntekijästä on tullut silpputyötä tekevä miniyrittäjä. Yritykset taas ovat kasvavassa määrin vain välittäjiä tilaajan ja työntekijän välillä.

Esimerkiksi maailman suurin majoituspalvelu Airbnb ei omista lainkaan kiinteistöjä eikä taksipalvelu Uber yhtään taksia.

Ilmiö, jota kutsutaan muun muassa jakamis- tai keikkataloudeksi, on rantautumassa myös Suomeen kovaa vauhtia.

Tästä saatiin mallia viime viikolla, kun selvisi että ravintola-annoksia välittävä startup-yritys Wolt ei ole maksanut ruokakuskeilleen sovittua korvausta. Wolt on myös joutunut arvostelun kohteeksi, koska eräälle yhtiön läheteistä jäi 26,5 tunnin työviikosta käteen vain 150 euroa.

19-vuotiasta yrittäjää Matias Mäkitaloa Woltin kaltaisten keikkatöitä tarjoavien yritysten arvostelu tympii.

”Jos oikeasti haluamme, voimme saada yhdessä positiivisia asioita aikaan. Jakamistalous tulee kuitenkin olemaan tulevaisuuden työelämän ytimessä.”

Mäkitalo itse haluaa selättää nuorisotyöttömyyden keikkatalouden avulla. Muutama kuukausi sitten perustettu yhtiö Treamer välittää puhelinsovelluksella nuoria yhteen työtä tarvitsevien tahojen kanssa.

Tästä on kyse

 Ruoka-annoksia välittävä Wolt nousi viime viikolla otsikoihin ruokalähettien palkkoihin liittyvien epäselvyyksien takia.

 Wolt edustaa globaalia työelämän ilmiötä, jota kutsutaan keikka- tai jakamistaloudeksi. Se on rantautumassa kovaa vauhtia myös Suomeen.

 Keikkataloudessa työnantaja on pelkkä välittäjä työntekijän ja asiakkaan välillä. Työntekijät taas ovat yrittäjiä.

Kyseessä on eräänlainen työelämän Tinder, Mäkitalo selittää, viitaten tunnettuun seuranhakupalveluun. Tammikuussa julkaistava sovellus kehittyy vielä, mutta minimituntipalkka on tällä hetkellä kahdeksan euroa.

”Nuorille tämä tarjoaa mahdollisuuden löytää oma juttu sekä tienata esimerkiksi opintojen ohessa. Kotitalouksille ja yrityksille kyseessä on mahdollisuus löytää hukattu potentiaali, joka makaa sohvanpohjalla kotona.”

Ensimmäiseltä pilottikäyttäjältä on kuulemma tullut hyvää palautetta.

”Hän haki kaksi vuotta lukion ohessa työpaikkaa tuloksetta, mutta sai meidän kautta välittömästi pari keikkaduunia.”

Juhani Niiranen / HS
Antti J. Peltonen on perustanut "siivouksen Uberin", Mopin, joka yhdistää siivoojia ja asiakkaita.
Antti J. Peltonen on perustanut "siivouksen Uberin", Mopin, joka yhdistää siivoojia ja asiakkaita.

Keikkatalousilmiö on alkanut levitä Suomessa nopeasti. Kesäkuussa perustetun Moppi-palvelun kautta voi nyt tilata ja maksaa siivouksen kännykällä 90 sekunnissa.

”Emme ole työnantaja vaan markkinapaikka asiakkaan ja siivoojan välissä. Voimme maksaa siivoojille paremmin ja hinnat ovat asiakkaalle edullisemmat. Kaikki voittavat”, yhtiön perustajajäsen Antti J. Peltonen kertoo.

Peltonen sanoo ymmärtävänsä täysin, että palvelualojen ammattiliitto Pam suhtautuu Moppiin epäilevästi.

”Moni ajattelee, että tässä on pakko olla jotain hämärää. Ei meillä ole mitään Pamia vastaan, heidän työnsä on vastustaa tällaista kehitystä. Se tavallaan kertoo, että teemme ihan oikeita asioita.”

Moppi maksaa siivoojilleen noin 13 euroa tunnissa ennen veroja. Se on 40 prosenttia parempi palkka kuin alalla yleensä.

Peltonen on vakuuttunut, että työelämän murros tulee etenemään junan lailla.

”Tämä wolt-kohu on vasta alkua. Kyse on isosta keskustelusta, jota tullaan käymään vuosien ajan.”

Keikkatalousyritykset kokeilevat jatkuvasti sallitun rajoja. Työlainsäädännön tulisi Mäkitalon mielestä herätä muutokseen. ”Mutta sitä ei voi jäädä odottamaan, koska silloin voi olla liian myöhäistä. Pitää vain keksiä tapoja toteuttaa asiat hieman eri tavalla.”

Mäkitalon ja Peltosen mukaan on selvää, ettei Suomi ole varautunut työelämän muutokseen.

Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen on samaa mieltä.

”Järjestelmämme on rakennettu täysipäiväiselle vakinaiselle palkkatyölle, ja pääkestoista yrittäjyyttä vähän sallitaan siinä sivussa”, hän sanoo.

”Esimerkiksi Ruotsi ja Saksa ovat toteuttaneet työmarkkinauudistuksia, jotka ovat joten kuten keikkatalouden hengessä mukana.”

Perustulo on Rouvisen mukaan yksi hyvä keino varautua työelämän muutokseen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus toteuttaa perustulokokeilun.

Vaikka ilmiö laajenee jatkuvasti, Rouvisen mielestä keikkatalouden merkitystä ei pidä liioitella.

”Peruspalkkatyö on varmasti vallitseva työn tekemisen tapa vielä vuosikymmenien päästä. Se, että ihan kaikki muuttuisi, on vähän naiivi ajatus.”

Peltonen pitää ihmisten vapautta omasta työstään niin hyvänä asiana, että se peittää alleen keikkatalouden ongelmat.

”Meillä on ihmisiä, jotka soittavat bändissä, opiskelevat tai tekevät toista työtä. On maahanmuuttajia, jotka eivät saa muuta työtä, koska joku on päättänyt, että heidän täytyy osata täydellistä suomea. On ammattisiivoojia, jotka tekevät lähes täyttä viikkoa.”

Jakamistalous on mahdollisuus lisätä ihmisten välistä yhteisöllisyyttä, Mäkitalo lisää.

”Mutta on olemassa se riski, että ihmiset jakaantuvat suorittajiin ja tilaajiin. Toivon, että asia ratkaistaan, ennen kuin tästä tulee luokkayhteiskunta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat