Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkö oli viikko sitten lähellä loppua – Suomi yhä riippuvaisempi sähkön tuonnista

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Mitä tapahtuu, jos sähkö loppuu?

 Jos sähköstä on tulossa pula, sen hinta nousee markkinoilla niin suureksi, että kaikki mahdolliset voimalat, yhteensä 11 600 megawattia, kannattaa käynnistää. Sähköä myös tuodaan tuontikaapelien maksimiteholla.

 Jos sekään ei riitä, Fingrid käynnistää öljyä polttavat kaasuturbiinit, joiden teho on noin 1 300 megawattia.

 Jos sekään ei riitä, Fingrid on sopinut joidenkin teollisuuslaitosten kanssa, että ne voidaan kytkeä tilapäisesti irti sähköverkosta. Se vähentäisi kulutusta noin 300 megawattia.

 Jos tämäkään ei riitä, verkkoyhtiöiden kanssa sovittaisiin rajoitetuista sähkönjakelun keskeytyksistä. Sairaalat ja muut kriittiset toiminnat jätettäisiin katkojen ulkopuolelle. Sähkönjakelun keskeytyksiin ei ole Suomessa jouduttu turvautumaan sitten 1970-luvun lopun.

Suomen sähköjärjestelmä kävi viime perjantaina kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan kriittisillä rajoilla. Sähkö meinasi loppua Suomesta. Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikköön tuli perjantaiaamuna häiriö, ja se irrotettiin valtakunnan sähköverkosta.

Vastaavia tilanteita tulee eteen ajoittain. Silloin Fingrid ryhtyy pikaisiin toimiin, jotta järjestelmän tehotasapaino saadaan palautettua. Jos sähköntuotanto ei kata kulutusta, koko sähkönsiirtojärjestelmä voi romahtaa.

”Tietyt voimalaitokset lisäävät automaattisesti tuotantoa. Se tapahtuu jo parissa minuutissa. Sen jälkeen korvaavaa sähköä ruvetaan ostamaan markkinoilta”, johtaja Reima Päivinen Fingridistä sanoo.

Jos Suomen ja Ruotsin välillä olisi vapaata siirtokapasiteettia, korvaavaa sähköä olisi voitu tuoda muista Pohjoismaista. Viime kuukausina sähköä on kuitenkin tullut Ruotsista täydellä teholla muutenkin. Sen takia korvaavan tuotannon piti perjantaina löytyä Suomesta. Eikä sitä tahtonut löytyä.

Energiayhtiöt pyörittävät voimaloita sähkön kysynnän ja markkinahinnan mukaan.

Niin sanotun säätösähkön hinta nousi perjantaina iltapäivän tuntien aikana jopa 500 euroon megawattitunnilta, kun sähkön normaali markkinahinta vaihtelee noin 20–70 euron välillä. Silti energiayhtiöt eivät tarjonneet Fingridille riittävästi Loviisan korvaavaa tuotantoa. Sitä ei yksinkertaisesti ollut.

Fingrid joutui käyttämään iltapäivällä omaa Forssassa sijaitsevaa 300 megawatin tehoista kaasuturbiinivoimalaa, joka on tarkoitettu aivan viimeiseksi säätökeinoksi.

Fingridillä on omia ja vuokrattuja kaasuturbiineja yhteensä 1 300 megawatin verran. Niillä voisi tarvittaessa korvata Loviisan molempien yksiköiden tuotannon. Eli hätätilanteessa perjantaina ei vielä oltu.

Suomen sähköjärjestelmän tilanne on Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen mukaan kuitenkin huolestuttava. Kotimaan sähköntuotantokapasiteetti on pienentynyt samaan aikaan, kun Olkiluodon kolmosyksikön valmistuminen on viivästynyt. Suomi on yhä riippuvaisempi sähkön tuonnista.

”Erityisesti meiltä on poistunut säätövoimaa eli hiili- ja öljylauhdevoimalaitoksia, yhteensä noin 2 000 megawatin edestä muutamassa vuodessa”, Ruusunen sanoo.

Säätövoimalla tarkoitetaan voimaloita, joiden tuotantomäärää voidaan helposti säätää tarpeen mukaan. Hiili- ja öljyvoimaloiden lisäksi helposti säädettävissä on vesivoima.

Pula säätövoimasta voi muodostua ongelmaksi talvipakkasilla, kun sähkönkulutus nousee huippuunsa. Silloin järjestelmä ei juuri kestäisi häiriöitä. Pohjoismaihin ja viime aikoina Suomeenkin on rakennettu paljon tuulivoimaa, mutta siitä ei ole apua paukkupakkasilla. Silloin on usein tyyntä.

Fingridin laskujen mukaan kovina pakkaspäivinä tuulivoimasta saadaan keskimäärin irti vain kuusi prosenttia suhteessa nimellistehoon.

”Yhteiskunta ei ole ottanut riittävällä vakavuudella, mitä seuraa, kun tuettu uusiutuva tuotanto laskee sähkön markkinahintaa ja samaan aikaan päästökaupalla pyritään eroon hiilivoimasta. Sähköjärjestelmässä on menossa valtava ja ennakoitua nopeampi murros”, Ruusunen sanoo.

Ruotsissa on päätetty sulkea ydinvoimaloita 3 000 megawatin edestä. Saattaa olla, että tuotanto korvataan voimakkaasti tuetulla tuulivoimalla. Se voi laskea entisestään sähkön markkinahintaa ja heikentää muiden tuotantomuotojen kilpailukykyä.

”Se vaikuttaa koko markkinaan. Pohjoismaissahan on sikäli hyvä tilanne, että Ruotsissa ja Norjassa on paljon vesivoimaa, joka on hyvää säätövoimaa. Suomelle olisikin elintärkeää saada lisää siirtokapasiteettia Ruotsiin.”

Ruususen mukaan perjantain häiriö oli vakava varoitus. Vastaavien tilanteiden riski on kasvanut.

”Se ei ollut edes kylmä päivä.”

Lokakuussa HS kertoi sähkön edellisestä rajusta hintaheilahduksesta.

Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikköön tuli toissa perjantaina käyttöhäiriö. Korvaavaa sähköä oli vaikea saada.
Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikköön tuli toissa perjantaina käyttöhäiriö. Korvaavaa sähköä oli vaikea saada.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat