Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumene hiipi maailmalle

Talous
 
Markus Jokela / HS
Markkinointijohtaja Susanna Takkusen mielestä Lumenen tilanne Yhdysvalloissa on hyvä. "Melkein kuka tahansa amerikkalainen pääsee käsiksi Lumenen tuotteisiin. Nyt pitää vaan saada kierto suuremmaksi."
Markkinointijohtaja Susanna Takkusen mielestä Lumenen tilanne Yhdysvalloissa on hyvä. "Melkein kuka tahansa amerikkalainen pääsee käsiksi Lumenen tuotteisiin. Nyt pitää vaan saada kierto suuremmaksi." Kuva: Markus Jokela / HS
Kuka?

Susanna Takkunen

 Syntynyt vuonna 1975.

 Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

 Aloitti Lumenen markkinointijohtajana elokuussa 2014.

 Työskennellyt aiemmin esimerkiksi Valiolla ja L’Orealilla.

Espoossa Kauklahdessa sijaitsevan harmaan rakennuksen pihalla seisovissa lipputangoissa heiluvat sinivalkoiset Lumene-liput. Koivunrungoilla sisustetussa valkeassa aulassa vastaan tulee Lumenen markkinointijohtaja Susanna Takkunen. Kättely on napakka.

Kosmetiikkayhtiössä runsas vuosi sitten aloittaneen Takkusen tehtävän voisi ajatella olevan helppo, ainakin kotimarkkinoiden osalta. Suomesta tuskin löytyy kovin montaa naista, jonka meikkipussissa tai kylpyhuoneen kaapissa ei olisi Lumenen tuotteita.

Lumene on suosittu Ruotsissa ja Venäjällä. Viime syksystä yhtiö on panostanut markkinaosuuden valtaamiseen myös Etelä-Koreassa.

Yhdysvaltalaisten kosmetiikkamyymälöiden hyllyiltä Lumene on löytynyt jo kymmenen viime vuotta. Lääketeollisuusyhtiö Orionista 1970-luvulla omaksi tuotemerkikseen irtautunut Lumene onkin hiipinyt maailmalle kuin huomaamatta.

Lumenea myydään Yhdysvalloissa 20 000 myyntipisteessä, joista ei juuri muita pohjoismaisia kosmetiikkamerkkejä löydy.

”Se on aika huikea saavutus. Tästä ei vaan kauheasti ole pidetty meteliä”, Takkunen sanoo.

Yhdysvaltojen osuus liikevaihdossa mitattuna vielä pieni.

Mainostamiseen ja markkinointiin Yhdysvalloissa Lumene panostaa silti tosissaan. Se esimerkiksi osti yhdysvaltalaisen muotilehti Voguen syyskuun numerosta kokosivun mainoksen.

Takkunen ei kerro mainoksen hintaa. Selvää on, että hinta on suuri.

”Ei ole itsestäänselvyys, että saat tuotteen valikoimiin.”

Takkunen kertoo, että kosmetiikkaketju CVS on tilannut Lumenelta aiempaa enemmän näytteillepanomateriaalia myymälöihinsä. Uutta ihonhoitotuotetta on myyty kuukaudessa enemmän kuin viime vuoden syksynä julkistettua vastaavaa tuotetta vuoden aikana yhteensä.

Lumene siis panostaa Yhdysvaltoihin tosissaan. Takkunen kuitenkin muistuttaa, että isoihin tuotemerkkeihin verrattuna Lumenen panos on pieni.

”Meidän mittakaavassamme tämä on merkittävin investointi, mikä on tehty todella pitkään aikaan.”

Markkina-alueena Yhdysvallat on vaikea. Vaikka Lumene on tehnyt CVS-ketjun kanssa yhteistyötä runsaat kymmenen vuotta, jokainen uusi tuote täytyy myydä sisään erikseen.

Tärkeimmässä asemassa ovat kuitenkin kuluttajat.

”Jos ei ole ison, kansainvälisen yhtiön markkinointibudjetteja, miten kuluttajat löytävät tuotteen? Se on tällä hetkellä haasteemme numero yksi.”

Takkunen siirtyi Lumenelle Valiolta, jossa hän työskenteli muutaman vuoden ajan. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta ranskalaisen kosmetiikkajätin L’Orealin palveluksessa.

”Jopa L’Orealin kokoinen yritys oli kiinnostunut siitä, mitä Lumenella tehdään. Uudet tuoteinnovaatiot haluttiin nähtäväksi hanakasti”, Takkunen kertoo.

Lumenen ydinosaaminen on Takkusen mukaan täällä, Espoon Kauklahdessa tehdyssä tuotekehityksessä.

Noin puolet Lumenen liikevaihdosta tulee muualta kuin Suomesta. 500 työntekijästä noin 300 työskentelee Suomessa. Kauklahdessa valmistetaan Lumenen tuotteista 80 prosenttia. Lumene tilaa alihankkijoilta vain tuotteet, joiden valmistaminen ei vaadi erityisosaamista.

”Ydintuotteet tehdään täällä ja tullaan jatkossakin tekemään. Se on osa tarinaa ja tosi tärkeää, se made in Finland.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat