Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiilenmusta raha käy kalliiksi – Fossiilisten polttoaineiden aikakausi on päättymässä

Talous
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Ruotsalaisen eläkerahaston AP4:n toimitusjohtaja Mats Andersson kävi viime viikon tiistaina Suomessa luennoimassa, kuinka ilmastonmuutos mullistaa sijoittamisen. AP4 on ylittänyt tuottotavoitteensa ja kutistanut hiilijalanjälkeään yhtä aikaa.
Ruotsalaisen eläkerahaston AP4:n toimitusjohtaja Mats Andersson kävi viime viikon tiistaina Suomessa luennoimassa, kuinka ilmastonmuutos mullistaa sijoittamisen. AP4 on ylittänyt tuottotavoitteensa ja kutistanut hiilijalanjälkeään yhtä aikaa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuka?

Mats Andersson

 Syntynyt vuonna 1954.

 Ruotsin valtion suurimman eläkerahaston AP4:n toimitusjohtaja vuodesta 2006. Rahastoja on viisi.

 Työskennellyt aiemmin muun muassa Deutsche Bankissa, vakuutusyhtiö Skandiassa ja eläkerahasto AP3:ssa.

 Mukana perustamassa kansainvälistä PDC-liittoutumaa, joka pyrkii saamaan institutionaaliset sijoittajat kartoittamaan hiilijalanjälkiään tuhansien miljardien eurojen edestä.

Aloittaessaan eläkerahasto AP4:n toimitusjohtajana yhdeksän vuotta sitten Mats Andersson uskoi, että vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa tuotoista tinkimistä. Nyt hän lukee vakavalla naamalla sijoitusvinkkejä kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporteista.

”Tällä hetkellä on 1,6 prosentin mahdollisuus, että ilmasto lämpenee yli kuusi astetta vuosisadan loppuun mennessä esiteolliseen aikaan verrattuna. Se olisi meidän loppumme.”

Hän kiirehtii selittämään, että täystuhon todennäköisyys kuulostaa toki pieneltä.

”Mutta suhteutapa se vaikkapa lentoalaan. Lentoyhtiöille vastaava onnettomuusprosentti olisi katastrofi – 1 300 lentokoneturmaa päivittäin! Kukaan ei rahoittaisi alaa. Miksi emme ota ilmastonmuutoksen riskejä tosissaan, vaikka ne koskevat koko maailmaa?”

Andersson kehottaa tutustumaan Britannian keskuspankin Bank of Englandin pääjohtajan Mark Carneyn syyskuussa pitämään puheeseen.

Carney nosti ilmastonmuutoksen systeemiseksi riskiksi, joka vaarantaa koko rahoitusjärjestelmän. Hänen mukaansa ilmastonmuutos voi aiheuttaa fyysisiä tuhoja, maksuvelvollisuuksia saastuttajille ja epävakautta talousjärjestelmälle, joka on rakennettu fossiilisten energiamuotojen varaan.

”Yksi parhaita puheita koskaan”, Andersson kehuu.

Artikkeliin liittyvät

Moni yhtiö kärsii jo nyt kehnosta ympäristöriskien hallinnasta.

Saksalainen autoyhtiö Volkswagen voi joutua pahimmillaan maksamaan kymmenien miljardien eurojen laskun päästöhuijauksesta. New Yorkin osavaltio kertoi viime viikolla aloittaneensa tutkinnan siitä, onko öljyjätti Exxon Mobil valehdellut tietoisesti sijoittajille ilmastonmuutoksen aiheuttamista riskeistä. Kilpailija Shell puolestaan ilmoitti syyskuussa vetäytyvänsä Alaskan arktisilta vesiltä tuhlattuaan projektiin Deutsche Bankin arvion mukaan yli kahdeksan miljardia euroa.

”Kun aloimme nelisen vuotta sitten kysellä yrityksiltä, kuinka ne ovat varautuneet ympäristöriskeihin, suurimmalla osalla ei ollut aavistustakaan, kuinka vastata. Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut valtava asennemuutos”, Andersson kertoo.

Ripeästi kasvanut AP4 on nykyään Ruotsin viidestä kansallisesta eläkerahastosta suurin. Rahastolla oli kesäkuun lopussa 310 miljardia kruunun eli noin 33 miljardin euron edestä varallisuutta.

Ympäristöjärjestöt ovat viime vuosina alkaneet painostaa institutionaalisia sijoittajia eli esimerkiksi eläkerahastoja, vakuutusyhtiöitä ja pankkeja huomioimaan kasvihuonekaasupäästöt sijoituspäätöksissä. AP4:n ja vaikkapa suomalaisen eläkeyhtiön Varman kokoluokan sijoittajat liikuttelevat etenkin kotimaissaan niin suuria summia, että niiden päätöksillä on suoria vaikutuksia sijoituskohteiden markkina-arvoihin.

AP4 on jo siivonnut salkustaan toimialoittain suurimmat saastuttajat.

”On selvää, että fossiilisten polttoaineiden kaikkia varantoja ei voida käyttää. Itse sijoitamme edelleen öljy- ja kaasualalle, mutta sielläkin vain vähäpäästöisimpiin yrityksiin. Ymmärrän niitä sijoittajia, jotka ovat jo luopuneet kokonaan fossiilisesta sektorista.”

Ympäristöriskien kaihtaminen ei ole Anderssonin mielestä hyväntekeväisyyttä, vaan järkevää bisnestä. AP4 on perustamisvuotensa 2001 jälkeen saavuttanut keskimäärin tasan viiden prosentin tuoton inflaatiosta puhdistettuna. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuotto on ollut yli kuusi prosenttia, kun rahaston tavoite on 4,5 prosenttia.

”Eläkerahastona toimimme hyvin pitkäjänteisesti, jopa 30–40 vuoden jänteellä. Mitä pidempi sijoitushorisontti on, sitä suuremmaksi ympäristöriskien merkitys kasvaa. Emme tee päätöksiä kvartaalien perusteella.”

Andersson ei ole tyytynyt vain siivoamaan työnantajansa sijoitussalkkuja.

Hänen johdollaan AP4 on lyöttäytynyt yhteen YK:n ympäristöjärjestön, hiiliriskejä kartoittavan CDP-järjestön ja Euroopan suurimman varainhoitoyhtiön Amundin kanssa. Amundin hoivissa on lähes 1 000 miljardin euron edestä varallisuutta.

Yhdessä toimijat perustivat viime vuonna Portfolio Decarbonization Coalitionin PDC:n, jonka tavoitteena on houkutella suursijoittajia selvittämään ja julkistamaan hiilijalanjälkensä sekä vähentämään saastuttavimpia sijoituksia.

”Käytännössä keinoja on kolme: luopua eniten päästöjä aiheuttavista sijoituskohteista, vähentää omistusten hiilijalanjälkeä esimerkiksi vaikuttamalla yritysten johtoon tai sijoittaa ympäristöteknologiaan ja uusiutuviin energiamuotoihin.”

Suomesta PDC:ssä on mukana Vakuutuskonserni Sampoon kuuluva Mandatum, jonka tilaisuudessa Andersson kävi marraskuussa puhumassa Helsingissä.

”Vakuutusyhtiöille ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on välttämätöntä, sillä niiden liiketoimintaa ei ole suunniteltu maailmaan, joka on lämmennyt yli kaksi astetta”, Andersson kertoo.

Kahden asteen lämpenemistä 1800-luvun loppupuoliskoon verrattuna pidetään vaarallisen ilmastonmuutoksen rajana. Merenpinnan kohoaminen ja sään ääri-ilmiöt mylläävät raaka-ainemarkkinoita, lisäävät pakolaisten määrää ja tuhoavat asuinalueita.

Yritysten kannattaa jo hyvissä ajoin varautua siihen, että suursijoittajat vaativat jatkossa hyvin tarkat tiedot sijoituskohteittensa ympäristöriskeistä. Ranskassa tuli syyskuussa voimaan laki, joka velvoittaa institutionaaliset sijoittajat selvittämään hiilijalanjälkensä.

”Ruotsissa hallitus virittelee samankaltaista lakia. Todennäköisesti koko EU:ssa hiilijalanjäljen mittaaminen on pakollista parin vuoden sisällä”, Andersson ennustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat