Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiot tukevat yhä saastuttajia

Talous
 

Valtiot ympäri maailmaa tukevat fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n heinäkuussa julkaiseman raportin mukaan maailman energiatuet ovat vuosittain noin 5 300 miljardia dollaria eli 4 900 miljardia euroa. Määrä vastaa 6,5 prosenttia maailman kokonaistuotannon arvosta. Energiamuodoista eniten tukea sai hiili.

Jos energiatuista luovuttaisiin, fossiiliset polttoainepäästöt vähentyisivät IMF:n mukaan viidenneksellä ja päästöihin liittyvät kuolemantapaukset puolittuisivat.

Suomi suosii muiden Pohjoismaiden tavoin verovähennyksiä. Energiaverotuet ovat valtion elokuussa julkaiseman talousarvion mukaan 2,1 miljardia euroa. Uusiutuvan energian tuet ovat noin 250 miljoonaa euroa.

Ympäristöministeriö laski vuonna 2013, että kaikkiaan Suomessa jaetaan ympäristölle haitallisia tukia noin 3,8 miljardin euron edestä.

Ruotsalaisen eläkerahaston AP4:n toimitusjohtaja Mats Andersson arvioi, että globaali hintalappu hiilidioksidipäästöille olisi merkittävin keino jarruttaa ilmastonmuutosta.

”Vero rankaisee heti yrityksiä, jotka eivät ota ympäristövaikutuksia vakavasti.”

YK ei todennäköisesti ole riittävän vahva viemään hiiliveron kaltaisia ratkaisuja läpi maailmanlaajuisesti. 193 jäsenmaan järjestöllä on hankaluuksia solmia edes löyhiä lupauksia, ja kansalliset energiatukijärjestelmät vaikeuttavat hiilen hinnoittelua entisestään.

”Globaalit ongelmat tarvitsevat globaaleja ratkaisuja. Toistaiseksi meillä ei ole sellaista järjestöä tai liittoutumaa, joka kykenisi tähän. Siksi meidän on pakko aloittaa kansallisessa tai alueellisessa mittakaavassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat