Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muut yhtiöt eivät seuraa Ifin esimerkkiä – If irtisanoo 30 000 hoitokuluvakuutusta

Talous
 
Helsingin Sanomat
Jarno Mela
If irtisanoo 1980-luvulla myönnettyjä sairauskuluvakuutuksia.
If irtisanoo 1980-luvulla myönnettyjä sairauskuluvakuutuksia. Kuva: Jarno Mela

Muut suuret vakuutusyhtiöt eli OP-ryhmän Pohjola ja Lähi-Tapiola eivät aio seurata Ifin esimerkkiä ja irtisanoa vanhoja sairauskuluvakuutuksia.

Vakuutusyhtiö If tiedotti maanantaina irtisanovansa lähes 30 000 hoitokuluvakuutusta. Yhtiön mukaan 1980-luvulla myydyt vakuutukset ovat olleet yhtiölle raskaasti tappiollisia, vaikka niiden hintoja on korotettu viime vuosina 10–15 prosenttia vuodessa eli yhteensä useita kymmeniä prosentteja.

Irtisanominen koskee 28 000 vakuutettua, joiden Joustoturva-tuotteeseen on kuulunut myös hoitokuluvakuutus.

OP-ryhmän vahinkovakuutuksen liiketoimintajohtaja Olli Lehtilä sanoo, ettei Pohjolalla ole erityistä kannattavuusongelmaa vanhojen sairauskuluvakuutusten osalta.

”Tämän tyyppisiä massairtisanomisia ei ole meiltä odotettavissa. Terveysvakuutukset ovat kannattavuudeltaan ihan normaaleja tuotteita muiden joukossa”, hän sanoo.

Hintoja on kaikissa yhtiöissä korotettu viime vuosina reipasta tahtia. Tilastojen mukaan sairauskuluvakuutusten hinnat ovat viidessä vuodessa nousseet yli 30 prosenttia.

Lähi-Tapiola aikoo korottaa esimerkiksi lasten hoitokuluvakuutusten hintoja seitsemän prosenttia myös ensi vuodelle. Lehtilän mukaan Pohjolassa terveysvakuutusten hinnat nousevat vakuutuslajista riippuen 0–5 prosenttia, keskimäärin kaksi prosenttia ensi vuonna.

Myöskään Lähi-Tapiolassa vakuutuskannan irtisanomisia ei ole suunnitteilla, vaikka sairauskuluvakuutusten kannattavuus on ”haasteellinen”.

”Meilläkin on joskus joitain vanhoja vakuutustyyppejä tarjottu asiakkaille vaihdettavaksi uudempiin. Nyt tällaista ei ole suunnitteilla”, tuotepäällikkö Tarja Keränen sanoo.

Keräsen mukaan Lähi-Tapiolalla ei toisaalta edes ole valikoimassa vakuutuksia, joissa ei olisi lainkaan omavastuuta.

Jotkut yhtiöt myivät sellaisia 1980-luvulla. Ifin henkilövakuutuksista vastaavan johtajan Tero Hoikkalan mukaan silloin ei osattu ennakoida, miten paljon yksityisten terveyspalvelujen tarjonta ja käyttö kasvaisivat.

”Silloin, kun näitä myytiin, yhteiskunnan olot olivat hyvin toisenlaiset. Yksityisiä terveyspalveluja ei ollut saatavilla lainkaan siinä määrin kuin nykyään”, Hoikkala sanoo.

Yksityisiä sairauskuluvakuutuksia alettiin myydä laajamittaisesti 1980-luvulla. Monien yhtiöiden tuotteet olivat nykyiseen verrattuna hinnoiltaan ja korvausehdoiltaan edullisia. Vakuutuksista korvattiin esimerkiksi matkakulut, eikä omavastuuta ollut välttämättä lainkaan. Myös korvauskatto saattoi olla hyvin korkea.

Vaativaa erikoissairaanhoitoa, kuten syöpähoitoja ei juuri ollut yksityispuolella saatavilla. Nykyään on, mikä on kasvattanut vakuutuskorvausten määriä.

Hoikkalan mukaan yhtiö päätyi irtisanomiseen, koska jatkuvista hinnankorotuksista tuli asiakkailta niin paljon kielteistä palautetta ja tilannetta oli mahdoton korjata jatkamalla hinnankorotuksia.

If tarjoaa irtisanotuille asiakkaille tilalle uutta vakuutusta ilman terveysselvitystä. Se tarkoittaa, ettei uuden vakuutuksen piiristä suljeta pois jo todettuja sairauksia niin kuin yleensä tehdään.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen mukaan Ifin menettely vaikuttaisi olevan lain ja hyvän vakuutustavan mukainen. Vakuutusyhtiöllä on yleensä oikeus irtisanoa sairauskuluvakuutus, jos tuotteen korvausmaksut kasvavat huomattavasti.

Jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäen mukaan muistissa on muutama muukin tapaus, jossa yhtiöt ovat irtisanoneet vanhoja vakuutuskantoja.

”Vakuutusehdoissa on yleensä kirjaus, jonka mukaan irtisanominen on mahdollinen. Olennaista on se, tarjotaanko asiakkaille uutta vakuutusta ilman terveysselvitystä. Tämä on ollut yleensä näissä tapauksissa menettelytapa”, Korkeamäki sanoo.

Vakuutuksen irtisanomisen perusteena ei saa olla yksittäisen vakuutetun sairastuminen tai muu vakuutustapahtuma.

Ifin Hoikkalan mukaan on mahdotonta sanoa, miten paljon asiakkaiden hinnat vakuutuksen vaihdon yhteydessä nousevat.

”Merkittävällä osalla vakuutetuista hinnat laskevat. Vakuutukset hinnoitellaan niin yksilöllisesti, että yleisellä tasolla on mahdotonta antaa yleistä arviota hinnanmuutoksesta”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat