Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen inflaatio matelee lähellä nollaa - halpa öljy vaikuttaa

Talous
 

Euroalueen vuosi-inflaatio mateli myös lokakuussa lähellä nollaa, vaikka nouskin lievästi positiivisen puolelle, 0,1 prosenttiin, kertoo EU-maiden tilastoviranomainen Eurostat.

Matala luku, vaikka se olikin odotettu, tuottaa paineita Euroopan keskuspankille EKP:lle, joka yrittää rahapoliittisilla toimillaan saada alueella aikaan suurempaa inflaatiota ja sen mukana talouskasvua.

EKP:n virallisesti lausuttu tavoite on ”keskipitkällä aikavälillä” saada vuosittainen inflaatio lähelle kahta prosenttia, mutta kuitenkin pitää sen tuon luvun alapuolella.

Keskuspankki on luvannut tarvittaessa lisätä rahapoliittista elvytystään ostamalla markkinoilta joukkovelkakirjoja, mikäli kasvu ja inflaatio eivät muuten ota kiihtyäkseen. Tuoreet luvut viittaavat siihen, että lisäelvytystä on tulossa.

Lokakuun inflaatiota piti alhaalla halventunut energia, joka halpeni 8,5 prosenttia verrattuna viime vuoden lokakuuhun.

Hintatasoa veti ylöspäin vihannesten kallistuminen. Ne olivat alueella keskimäärin 9,4 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten. Viime vuoden lokakuuta kalliimpia olivat myös hedelmät, alkoholi, tupakka ja palvelusektorin hinnat.

Niin sanottu perusinflaatio nousi lokakuussa alueella yhteen prosenttiin. Tästä luvusta on jätetty pois energian ja prosessoimattomien elintarvikkeiden hinnat. Nämä kaksi ovat ne sektorit, joiden hintataso heittelee vahvimmin kuukaudesta toiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat