Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriön työryhmä haluaa lopettaa asuntolainojen kytkykaupat

Talous
 
Lauri Lähteenmäki
Asunnon ostotarjous ja avaimet.
Asunnon ostotarjous ja avaimet. Kuva: Lauri Lähteenmäki

Oikeusministeriön työryhmä esittää kuluttajansuojalakiin pykäliä, jotka kieltävät asuntoluottojen ja muiden kuluttajaluottojen kytkykaupan. Tällöin luottotarjouksen ehtona ei saisi olla se, että kuluttaja tekee samalla sopimuksen toisesta rahoituspalvelusta kuten vakuutuksesta tai muusta palvelusta.

Pankit ovat tarjonneet asuntolainoihin edullista korkoa sillä ehdolla, että asiakas ostaa samalla jonkun muun tuotteen. Se on voinut olla esimerkiksi rahasto tai vapaaehtoinen eläkevakuutus.

Toinen kuluttajansuojaa parantava ehdotus on katumispykälä.

Ehdotuksen mukaan kuluttajalla olisi oikeus peruuttaa pankissa tehty asuntoluottosopimus 14 päivän kuluessa. Nykyisin peruuttamisoikeus koskee vain etämyynnissä ja kotimyynnissä tarjottuja asuntoluottoja.

Kolmas asuntolaina-asiakkaan asemaa parantava ehdotus liittyy vertailun helpottamiseen.

Ehdotuksen mukaan pankin olisi annettava asuntoluottoa koskevat tiedot kuluttajalle vakiomuotoisella lomakkeella ennen luottosopimuksen tekemistä. Sellainen on jo nyt käytössä kulutusluotoissa.

Neljäs työryhmän ehdotus koskee sitä, milloin pankilla on oikeus nostaa korkoa.

Oikeusministeriö kertoo, että pankit ovat vaatineet oikeutta muuttaa asuntolainan korkoa tilanteissa, joissa luotonantoon liittyvät kustannukset kasvavat luottosuhteen aikana, josta taustalla on lainsäädännön tai viranomaispäätöksen aiheuttama muutos.

Työryhmä selkeyttäisi pykäliä niin, että lainan korko voisi muuttua vain sillä perusteella, että luottosopimuksessa sovittu viitekorko muuttuu.

Lisäksi työryhmä ehdottaa uutta sääntelyä niin sanotusta vertaislainoista. Vertaislainalla tarkoitetaan elinkeinonharjoittajan kuluttajalle välittämää luottoa, jonka myöntää muu kuin pankki.

Työryhmä ehdottaa, että vertaislainojen välittäminen kuluttajille edellyttäisi välittäjän rekisteröintiä samalla tavalla kuin kuluttajaluottojen tarjoaminen. Rekisterinpitäjänä toimisi Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Työryhmä haluaa rinnastaa vertaislainat kuluttajaluottoihin, jolloin välittäjän olisi huolehdittava muun muassa siitä, että luotosta ei peritä korkokaton ylittäviä korkoja tai maksuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat