Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus voi viedä valtaa suurilta terveysyrityksiltä, uskoo tutkija

Talous
 
Markus Jokela / HS
Perheyhtiö Bulevardin klinikan lääkäri ja toimitusjohtaja Jan Lassus uskoo, että sote avaa ovia entistä laajemmalle asiakasjoukolle. Hoidettavana maanantaina oli Marko Virtanen.
Perheyhtiö Bulevardin klinikan lääkäri ja toimitusjohtaja Jan Lassus uskoo, että sote avaa ovia entistä laajemmalle asiakasjoukolle. Hoidettavana maanantaina oli Marko Virtanen. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Terveyspalvelut keskittyvät muutamille yrityksille

 Yksityiset terveyspalvelualan yritykset työllistävät noin 34 000 henkeä.

 Tilastokeskuksen mukaan alan liikevaihto oli 3,7 miljardia euroa vuonna 2011.

 Noin tusinan verran yrityksiä hallitsee 50–60 prosenttia lääkäri- ja yksityislääkäritoiminnasta, kertoo konsultti Pekka Lithin selvitys.

 Suurimmat ovat siirtyneet ulkomaiseen omistukseen ja maksavat hyvin vähän veroa.

Marraskuun alussa syntynyt sote-ratkaisu voi antaa pienille- ja keskisuurille terveysalan yrityksille nykyistä paremmat mahdollisuudet kasvattaa liiketoimintaansa.

Nykymenolla liiketoiminnan keskittyminen yksityisille suuryrityksille jatkuu.

Näin uskoo sosiaali- ja terveyspalveluita sekä sote-malleja vuosikausia tutkinut konsultti Pekka Lith. Hän on tehnyt useita selvityksiä valtiolle ja etujärjestöille, viimeksi muun muassa työ- ja elinkeinoministeriölle sekä Sosiaalialan työnantajille.

”Asiakkaan valinta antaa pienille ja paikallisille palveluntuottajille nykyistä paremmat mahdollisuudet tarjota palveluja”, Lith kiteyttää.

Hän järkeilee asian niin, että asiakkaan valintajärjestelmän vuoksi perinteisiä julkisia hankintoja ei enää tarvitse tehdä nykyisessä laajuudessaan. Juuri julkiset hankinnat ovat kiihdyttäneet terveysalan yritysten keskittymistä.

Lith kertoo esimerkin asiakkaiden valinnanvapauden toteuttaneesta Ruotsista.

”Ruotsissa on hyvin suuri määrä pieniä yrityksiä. Noin 80 prosenttia terveysasemista on sellaisia, että niitä pyörittää yksi pieni terveysalan yritys”, Lith sanoo.

Hänen mukaansa hyvillä perusterveydenhuollon palveluilla ja ennaltaehkäisevillä palveluilla voidaan parhaiten tasoittaa kansalaisten välisiä eroja hoitoon pääsyssä. Ja juuri pienet yritykset voivat paikallisesti tarjota näitä palveluja, hän katsoo.

”Teesini on, että meidän pitää valjastaa yksityinen sektori tuottamaan perusterveydenhuollon julkisrahoitteisia palveluita, mutta julkisen sektorin valvonnan alla. Erikoissairaanhoito saa sitten olla pääosin julkista.”

Kuntien terveyspalvelujen vapautuvat markkinat houkuttelevat yrityksiä ainakin koollaan. Lith arvioi selvityksessään, että kuntien ja kuntayhtymien terveyspalvelujen kysynnän arvo vuonna 2013 oli 10,2 miljardia euroa.

Kymmenestä miljardista eurosta on yksityisten tuottamaa vain 4,8 prosenttia, joten noin 95 prosenttia on julkisen sektorin tuottamaa eli mahdollisen kilpailun piirissä.

Lithin arvion mukaan parhaat mahdollisuudet yksityiseen liiketoimintaan tarjoaa perusterveydenhoito, jonka osuus kymmenen miljardin euron kakusta on kolmannes eli 3,5 miljardia euroa.

Vaikeinta yksityisten on tavoitella bisnestä suurimmasta kakun palasta eli yli kuuden miljardin euron arvoisista erikoissairaanhoidon palveluista. Pienin palanen on puolen miljardin euron hammashoito, josta yksityisten palveluntuottajien osuus on prosentuaalisesti suurin.

Terveyspalvelualan liiton mukaan yksityiset yritykset tuottavat jo 50 prosenttia hammaslääkäripalveluista.

Alueelliset erot ovat suuria. Kun Pirkanmaalla yksityiset yritykset vastasivat 15 prosentista kuntien koko terveydenhuollon palvelukysynnästä, niin Itä-Savossa osuus oli 0,5 prosenttia.

Nyt jo yli kolmasosa perusterveydenhoidon palveluista tuotetaan yksityisillä lääkäriasemilla, Lith arvioi. Niissä on tarjolla yleislääkäripalveluja, laboratorio- ja kuvantamispalveluja sekä erikoislääkäripalveluja.

”Asutuskeskuksissa yksityislääkäriasemien osuus perusterveydenhoidon tasoisista palveluista voi olla 50 prosenttia.”

Oikaisu (HS 21.11.2015): 17. marraskuuta olleessa grafiikassa kerrottiin, että Attendo Terveyspalvelujen verotettavat tulot olivat 0,1 miljoonaa euroa vuonna 2014. Koska Attendo siirsi konsernin osien tuloja verotettavaksi emoyhtiössään, Attendo kokonaisuutena maksoi Suomessa vuonna 2014 veroja noin kuusi miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat