Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muut yhtiöt eivät seuraa Ifin esimerkkiä – If irtisanoo 30 000 hoitokuluvakuutusta

Talous
 
Jarno Mela
If irtisanoo 1980-luvulla myönnettyjä sairauskuluvakuutuksia.
If irtisanoo 1980-luvulla myönnettyjä sairauskuluvakuutuksia. Kuva: Jarno Mela

Muut suuret vakuutusyhtiöt eli OP-ryhmän Pohjola ja LähiTapiola eivät aio seurata Ifin esimerkkiä ja irtisanoa vanhoja sairauskuluvakuutuksia.

Vakuutusyhtiö If tiedotti maanantaina irtisanovansa lähes 30 000 hoitokuluvakuutusta. Yhtiön mukaan 1980-luvulla myydyt vakuutukset ovat olleet yhtiölle raskaasti tappiollisia, vaikka niiden hintoja on korotettu viime vuosina 10–15 prosenttia vuodessa eli yhteensä useita kymmeniä prosentteja.

Irtisanominen koskee 28 000 vakuutettua, joiden Joustoturva-tuotteeseen on kuulunut myös hoitokuluvakuutus.

OP-ryhmän vahinkovakuutuksen liiketoimintajohtaja Olli Lehtilä sanoo, ettei Pohjolalla ole erityistä kannattavuusongelmaa vanhojen sairauskuluvakuutusten osalta.

”Tämän tyyppisiä massairtisanomisia ei ole meiltä odotettavissa. Terveysvakuutukset ovat kannattavuudeltaan ihan normaaleja tuotteita muiden joukossa”, hän sanoo.

Hintoja on kaikissa yhtiöissä korotettu viime vuosina reipasta tahtia. Tilastojen mukaan sairauskuluvakuutusten hinnat ovat viidessä vuodessa kasvaneet yli 30 prosenttia.

Lähi-Tapiola aikoo korottaa esimerkiksi lasten hoitokuluvakuutusten hintoja seitsemän prosenttia myös ensi vuodelle. Lehtilän mukaan Pohjolassa terveysvakuutusten hinnat kasvavat vakuutuslajista riippuen 0–5 prosenttia, keskimäärin kaksi prosenttia ensi vuonna.

Myöskään Lähi-Tapiolassa vakuutuskannan irtisanomisia ei ole suunnitteilla, vaikka sairauskuluvakuutusten kannattavuus on ”haasteellinen”.

”Meilläkin on joskus joitain vanhoja vakuutustyyppejä tarjottu asiakkaille vaihdettavaksi uudempiin. Nyt tällaista ei ole suunnitteilla”, sanoo tuotepäällikkö Tarja Keränen.

Hänen mukaansa Lähi-Tapiolalla ei toisaalta edes ole valikoimassa vakuutuksia, joissa ei olisi lainkaan omavastuuta.

Jotkut yhtiöt myivät sellaisia 1980-luvulla. Ifin henkilövakuutuksista vastaavan johtajan Tero Hoikkalan mukaan silloin ei osattu ennakoida, miten paljon yksityisten terveyspalvelujen tarjonta ja käyttö kasvaisivat.

”Silloin, kun näitä myytiin, yhteiskunnan olot olivat toisenlaiset. Yksityisiä terveyspalveluja ei ollut saatavilla lainkaan siinä määrin kuin nykyään.”

Yksityisiä sairauskuluvakuutuksia alettiin myydä laajamittaisesti 1980-luvulla. Monien yhtiöiden tuotteet olivat nykyiseen verrattuna hinnoiltaan ja korvausehdoiltaan edullisia. Vakuutuksista korvattiin esimerkiksi matkakulut, eikä omavastuuta ollut välttämättä lainkaan. Myös korvauskatto saattoi olla hyvin korkea.

Hoikkalan mukaan yhtiö päätyi irtisanomiseen, koska jatkuvista hinnankorotuksista tuli asiakkailta niin paljon kielteistä palautetta ja tilannetta oli mahdoton korjata jatkamalla hinnankorotuksia.

If tarjoaa irtisanotuille asiakkaille tilalle uutta vakuutusta ilman terveysselvitystä. Tällöin uuden vakuutuksen piiristä ei suljeta pois jo todettuja sairauksia niin kuin yleensä tehdään.

Ifin Hoikkalan mukaan on mahdotonta sanoa, miten paljon asiakkaiden hinnat vakuutuksen vaihdoin takia nousevat.

”Merkittävällä osalla vakuutetuista hinnat laskevat. Vakuutukset hinnoitellaan niin yksilöllisesti, että yleisellä tasolla on mahdotonta antaa yleistä arviota hinnanmuutoksesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat