Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä lounas­salaattisi liha tulee? Thaimaalaista broileria ja kotimaisia lihapullia

Talous
 
Anu Vallinkoski
Markus Jokela / HS
Merja Koskinen (vas.) ja Saila Vihtari yllättyivät kuullessaan, että heidän syömänsä broileri tulee Thaimaasta.
Merja Koskinen (vas.) ja Saila Vihtari yllättyivät kuullessaan, että heidän syömänsä broileri tulee Thaimaasta. Kuva: Markus Jokela / HS

”Asiakkaat kysyvät lihan alkuperää todella harvoin”, toteaa ravintola Teatterin Wine & Delin salaattibaarissa häärivä kokki Minna Mikkonen.

Mikkonen osaa myös kertoa, että salaatteihin tarjolla oleva broilerinliha tulee Thaimaasta ja chorizo-makkara Espanjasta.

HS:n yhdeksään kahvilaan tai ravintolaan tekemän pistokokeen perusteella helsinkiläiset tarjoilijat ovat melko hyvin perillä myydyn lihan alkuperästä, vaikka lainsäädäntö ei velvoitakaan kertomaan, missä liha on tuotettu.

”Tarjoilupaikoissa myytävän aterian pääraaka-aineen alkuperämaata ei lainsäädäntö vaadi ilmoittamaan. Poikkeustapauksiakin on. Esimerkiksi jos ravintola tai kahvila mainostaa käyttävänsä vain suomalaista lihaa ja poikkeuksellisesti onkin käytetty ulkomaista lihaa, pitää kertoa tämän lihan alkuperämaa tai kokonaan poistaa yleismainosteksti. Olennaista on, ettei kuluttajaa johdeta harhaan”, ylitarkastaja Tuulikki Lehto Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta toteaa.

Tällaisissa poikkeustapauksissa lihan alkuperä pitää ilmoittaa erittäin selkeästi kirjallisesti, suullisesti tai sähköisesti. Sähköinen ilmoittaminen tarkoittaa vaikkapa elektronisia ruokalistoja.

HS:n testaamien kahviloiden työntekijöitä utelut lihan alkuperästä eivät näyttäneet hätkähdyttävän. Osa osasi vastata kysymyksiin suoralta kädeltä, osa joutui tarkistamaan asian keittiöstä tai etsimään tietoa ravintolan papereista.

Fazerin Stockmannin salaattibaarissa paahtopaistin alkuperä ei selvinnyt edes baarin asiapaperikansiosta. Broilerin ja ilmakuivatun kinkun alkuperät sen sijaan löytyivät.

Kampin Picnicin työntekijä taas sekoitti valmistusmaan ja alkuperämaan ja ilmoitti paahtopaistin tulevan erheellisesti Suomesta, vaikka se olikin peräisin Saksasta.

Mutta mistä salaattibaarien lihat sitten ylipäätään tulevat?

Suurin osa tarjolla olevasta broilerinlihasta on peräisin Thaimaasta. Suomalaista lihaa löytyy muun muassa lihapullista. Muita lihan alkuperämaita ovat muun muassa Italia, Espanja, Latvia ja Yhdysvallat.

Kampin ostoskeskuksessa Johto Caféssa broilerisalaattia lounaaksi syövät Saila Vihtari ja Merja Koskinen yllättyvät kuullessaan salaattinsa broilerin tulevan Thaimaasta.

”Aikaa kaukaahan se tulee. Mieluummin söisin suomalaista broileria”, Vihtari toteaa.

”Kotiinkaan en osta koskaan ulkomaista lihaa”, Koskinen sanoo.

Johto Cafén ravintolapäällikkö Anu Korpi perustelee thaimaalaisen broilerinlihan käyttöä tukkujen tarjonnalla. Hänen mukaansa suomalaista kypsää, pakastettua ja kuutioitua broileria on tukuissa huonosti saatavilla. Hinta–laatu-suhteellakin on merkitystä.

Sisäänostaja Marko Pöysti tukkuliike Kanta-Hämeen Tuoretuotteesta puolestaan kertoo, että vastaavaa kotimaista broileria voi kyllä tilata, mutta se on selvästi kalliimpaa kuin thaimaalainen. Samanlaista viestiä kuuluu muistakin HS:n tavoittamista tukkuliikkeistä.

”Hinta puhuu. Kotimaiselle pakastetulle broilerikuutiolle ei ole ollut kysyntää”, sanoo ketjuasiakaspäällikkö Marko Sotejeff Heinon tukusta.

Liisa Takala
Kokki Minna Mikkonen kokoaa salaattiannosta ravintola Teatterissa.
Kokki Minna Mikkonen kokoaa salaattiannosta ravintola Teatterissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat