Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntolainojen miinuskorot eivät ole enää kaukana – kolmen kuukauden euribor jo -0,08 prosenttia

Talous
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Osassa vanhoista asuntolainoista marginaali on niin pieni, että kokonaiskorko on jo lähellä nollaa.
Osassa vanhoista asuntolainoista marginaali on niin pieni, että kokonaiskorko on jo lähellä nollaa. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Tilanne, jossa joidenkin vanhojen asuntolainojen kokonaiskorko painuu miinukselle, ei ole enää kaukana. Asuntolainojen yleisimmät viitekorot ovat painuneet tasaista tahtia alaspäin Euroopan keskuspankin kiihtyvien elvytystoimien vuoksi.

Kolmen kuukauden euribor oli perjantaina -0,08 prosenttia ja kuukauden euribor -0,14 prosenttia. Monissa ennen vuoden 2007 finanssikriisiä myönnetyissä lainoissa on viitekorkona kolmen kuukauden euribor ja joissain jopa kuukauden euribor.

Näiden lainojen marginaalit voivat olla vain 0,3–0,4 prosenttia. Kuukauden euriborin ja 0,3 prosentin marginaalin lainan kokonaiskorko on siis enää 0,16 prosenttia.

Pankit eivät anna uusille laina-asiakkaille viitekoroksi enää näin lyhyitä ja negatiiviseksi painuneita euriboreja. Viitekoroksi saa tällä hetkellä lähinnä 12 kuukauden euriborin, joka on vielä hitusen plussan puolella.

Lähes kaikki pankit ovat viimeisen vuoden aikana myös lisänneet uusiin lainasopimukseen ehdon, jonka mukaan asuntolainan korko on vähintään marginaalin suuruinen. Vanhoissa lainasopimuksissa ehtoa ei ole.

Asuntolainoja koskevan lainsäädännön muutoksia pohtinut työryhmä kuitenkin kieltäisi lainasopimuksista tällaisen ehdon.

Pankit joutuivat odottamattoman ja uuden tilanteen eteen viime keväänä, kun Euroopan keskuspankin (EKP) entistä voimakkaammat elvytystoimet painoivat pankkien väliset lyhyet lainakorot, eli euriborit negatiivisiksi.

EKP:n laski oman yliyön talletuskorkonsa negatiiviseksi jo viime vuoden kesäkuussa. Tämän vuoden alussa se aloitti vielä mittavan arvopaperien osto-ohjelman.

Kuukauden euribor kävi ensimmäistä kertaa miinuksella viime helmikuussa. Kolmen kuukauden euribor painui pysyvästi miinukselle huhtikuussa.

EKP:lta odotetaan jälleen joulukuun alussa uusia elvytystoimia, mikä on sysännyt euriborit uuteen luisuun. Nyt myös kuuden kuukauden euribor on negatiivinen.

Normaalioloissa korkojen lasku ei haittaa kovin paljon pankkien toimintaa, koska ne voivat kompensoida lainakorkojen laskun talletuskorkojen alentamisella.

Talletuskorkojen painaminen negatiiviseksi on käytännössä vaikeaa. Se voisi johtaa pahimmillaan talletuspakoon, jos asiakkaiden kannattaisi mieluummin pitää rahansa käteisenä kuin pankkitilillä.

Ruotsissa ja Tanskassa, missä keskuspankkikorot ovat vielä matalampia kuin euroalueella, jotkut pankit ovat laskeneet yritystalletusten korot miinukselle. Yritysten on käytännössä pakko pitää varansa tileillä, joten niiden kohdalla pankkien ei tarvitse pelätä talletuspakoa.

Pankeille negativiiset korot ovat iso ongelma, koska ne syövät vähitellen peruspankkitoiminnan kannattavuutta. Finanssiala onkin huolissaan työryhmän ehdotuksesta, joka voisi merkitä sitä, että yhä useamman asuntolainan korko voisi painua lähelle nollaa tai jopa miinuksen puolelle.

Myös pankkeja valvoja Finanssivalvonta sekä kuluttajien asiaa ajava vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine vastustivat ehdotusta työryhmässä sillä perusteella, että se voisi merkitä asiakkaiden lainamarginaalien nousua.

Pankkien olisi pakko ottaa negatiiviset korkot huomioon marginaalin määrittelyssä.

Isot pankit ja pankkiryhmät ovat voineet korvata korkokatteen pienenemistä varainhoidon ja muiden palvelujen myyntituotoilla.

Erityisesti perinteistä pankkitoimintaa harjoittavien pienten pankkien toiminnalle korkokatteen kapeneminen on ongelma.

”Jos pankin varainhankinta pohjautuu pitkälti talletuksille, on kestämätöntä ajatella, että viitekorkojen mennessä negatiivisiksi asiakas ei maksaisi luotoistaan mitään samaan aikaan, kun esimerkiksi määräaikaistalletukselle on maksettava korkoa. Tämä johtaisi täysin kannattamattomaan pankkitoimintaan”, Finanssialan Keskusliiton edustajana asuntoluottotyöryhmässä istunut lakimies Eeva Lahikainen sanoo tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat