Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Naisten osuus nuorista johtajista kasvaa nopeasti

Talous
 
Marja Airio
Nuorten naisten osuus pörssiyritysten johdossa kasvaa.
Nuorten naisten osuus pörssiyritysten johdossa kasvaa. Kuva: Marja Airio

Lasikatto murtuu vähitellen. Keskuskauppakamarin tuoreen selvityksen mukaan naisten osuus suomalaisten pörssiyritysten johtoryhmissä on kasvanut yli viidennekseen, 21,5 prosenttiin.

Erityisesti nuoremmissa ikäluokissa naisten osuus on selvässä kasvussa, mikä viittaa Keskuskauppakamarin mukaan siihen, että osuus kasvaa jatkossakin.

”Asiassa on tapahtunut selkeä positiivinen käänne viimeisen kahden vuoden aikana”, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa sanoo.

Nyt 41–45-vuotiaiden johtoryhmän jäsenten joukossa naisia on 24,8 prosenttia. Luku on melkein 10 prosenttiyksikköä viime vuotta korkeampi. Vielä nuoremmissa ikäluokissa naisten osuus on tätäkin suurempi.

Johtoryhmien 36–40-vuotiaissa naisten osuus on 26,2 prosenttia. Alle 36-vuotiaista johtoryhmien jäsenistä naisten osuus on peräti 28,6 prosenttia. Näin nuoria on pörssiyritysten johtoryhmissä tosin vähän.

Suurissa yrityksissä naisten osuus on pk-yrityksiä pienempi. Keskuskauppakamarin viides naisjohtajaselvitys kattaa kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt.

Enemmistö johtoryhmien naisista on yhä tukitoimintojen, kuten lakiasioiden, henkilöstön tai viestinnän johtajia.

Liiketoimintoja johtavien naisten luvut ovat silti nousussa.

”Erityisen ilahduttavaa on, että myös liiketoimintajohdossa nuorempien ikäluokkien naisten osuus on kasvussa. Johtoryhmien 41–50-vuotiaista naisista 31 prosenttia johtaa liiketoimintoja ja sitä nuoremmista peräti 44 prosenttia”, sanoo Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen tiedotteessa.

Naisten osuus riippuu toimialasta. Keskuskauppakamarin mukaan suurin syy naisten vähyyteen yritysjohdossa onkin Suomen elinkeinoelämän teollisuuspainotteisuus.

Johtajilla on usein insinööritausta. Johtoryhmien teknillisen koulutuksen saaneista vain 11 prosenttia on naisia.

Teknillis-tieteellisiin opintoihin naisia toisaalta hakeutuu huomattavasti miehiä vähemmän. Kun taas esimerkiksi oikeustieteen opiskelijoista jo yli puolet on naisia.

”Yhteiskunnan välinpitämättömyys asiaan näkyy jo siinä, että kunnollisia tilastoja teknillisten opintojen sukupuolijakaumasta ei ole julkisesti saatavilla”, Linnainmaa sanoo.

Linnainmaan mielestä olisi tärkeätä ryhtyä toimiin naisten koulutustaustan monipuolistamisen puolesta.

Pörssiyritysten hallituksissa naisten osuus on Suomessa kohonnut Kauppakamarin mukaan EU:n huipputasolle ilman kiintiöitäkin.

Suurissa pörssiyhtiöissä on 30 prosenttia naisia hallituksissa, keskisuurissa yhtiöissä 24 prosenttia ja pienissä 19. Keskiarvo on 24 prosenttia.

Vuotuinen naisjohtajaselvitys on osa Keskuskauppakamarin naisjohtajaohjelmaa. Siihen kuuluu myös kolmatta kertaa järjestettävä Naisjohtajien mentorointiohjelma.

”Ohjelma on suunnattu etenkin keskijohdossa toimiville naisjohtajille, jotka haluavat kehittää osaamistaan tai pohtia uravaihtoehtojaan”, kertoo ohjelmasta vastaava johtaja Anne Horttanainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat