Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näytepakkauksilla myydään pakolla kestotilauksia – Hovioikeus: Pakkauksen tilaajan ei tarvitse maksaa muusta

Talous
 
Sari Gustafsson
Tilausansassa pakkomyydään kestotilaus ilmaisen näytepakkauksen varjolla.
Tilausansassa pakkomyydään kestotilaus ilmaisen näytepakkauksen varjolla. Kuva: Sari Gustafsson

Niin sanottujen tilausansojen käyttäminen puhelinmyynnissä voi saada lopun Suomessa. Kuluttajavirasto on saanut jälleen voiton hovioikeudessa tilausansaa käyttänyttä Westerfieldiä vastaan.

Westerfield on myynyt muun muassa sukkia ja partateriä puhelinmyynnissä tarjoamalla ilmaista näytepakkausta.

Todellisuudessa Westerfield on tulkinnut näytepakkauksen tilauksen kestotilaukseksi, vaikka tästä ei myyntipuhelussa ole ollut mainintaa.

Tilausansoja käytetään runsaasti myös nettikaupassa ja niiden mainoksia levitetään sosiaalisessa mediassa.

Kun asiakkaat ovat yrittäneet peruuttaa tilauksen, heillä on ollut vaikeuksia saada yhteyttä asiakaspalvelunumeroon ja peruuttaminen ei ole onnistunut.

Westerfield on tämän jälkeen siirtänyt laskut perintään usein perintätoimisto Gothialle.

Kuluttaja-asiamiehen ajamassa tapauksessa kuluttaja kiisti maksuvelvollisuutensa, koska hän ei voinut perua tilaustaan Westerfieldin toimimattoman asiakaspalvelun vuoksi.

Helsingin hovioikeus päätti 28.10.2015, ettei se anna jatkokäsittelylupaa Gothia Oy:lle, joka oli valittanut Vantaan käräjäoikeuden 12.6.2015 antamasta tuomiosta Helsingin hovioikeuteen. Vantaan käräjäoikeus hylkäsi tuolloin perintäyhtiö Gothia Oy:n kanteen.

Kuluttajalla on lain ja sopimusehtojen mukaan 14 vuorokautta aikaa peruuttaa puhelinmyynnissä tehty tilaus.

Kuluttaja kertoi, että Westerfieldin asiakaspalvelunumerossa ei vastattu lukuisista yrityksistä huolimatta. Westerfield ei ollut antanut peruutuksia varten muita yhteystietoja kuin asiakaspalvelunumeron.

Kuluttajaviraston mukaan viranomaiset ovat saaneet lukuisia vastaavia, asiakaspalvelun toimimattomuutta koskevia ilmoituksia Westerfieldistä.

Käräjäoikeus katsoi, että toimiva asiakaspalvelu oli ollut keskeinen edellytys kyseisen kuluttajan tilaukselle ja että siihen liittyvät puutteet olivat olleet Westerfieldin olennainen sopimusrikkomus, joka oikeutti sopimuksen purkuun.

Jo aiemmin toisen Westerfieldiä koskevan tapauksen yhteydessä lokakuussa hovioikeus katsoi, ettei näytepakkauksen tilaaminen tarkoittanut laajempaa tilaussopimusta ja ettei asiakkaalla ollut velvollisuutta maksaa muusta kuin näytepakkauksesta.

Kuluttaja-asiamies on kuluvana vuonna pyrkinyt kitkemään tilausansoihin liittyvän perinnän ja avustanut oikeudessa kymmeniä kuluttajia.

Tähän mennessä kuluttaja-asiamies on voittanut kaikki jutut. Kuluttaja-asiamies pyrkii ennakkopäätösten avulla ratkaisemaan samankaltaiset tuhannet velkomusasiat. Kuluttaja-asiamiehellä on valmiudet jatkaa laajamittaisesti kuluttajien avustamista oikeudessa tilausansa-asioissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat