Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt: Fossiiliset polttoaineet pois vuoteen 2050 mennessä

Talous
 

Suomalaiset kehitys- ja ympäristöjärjestöt vaativat, että maailma luopuu kokonaan fossiilisista polttoaineista vuoteen 2050 mennessä. Tämä on edellytys sille, että hiilidioksidipäästöt saadaan nollaan. Muuten maailma lämpenee yli kriittisenä rajana pidetyn kaksi astetta.

Järjestöt kertoivat tiistaina odotuksiaan Pariisin ilmastokokoukselta, joka alkaa 30. marraskuuta. Pariisissa on määrä sopia uudesta, kaikki maat kattavasta ilmastosopimuksesta.

Maiden antamia päästövähennystavoitteita pitää järjestöjen mielestä tarkistaa viimeistään vuonna 2018, sillä tähän mennessä annetut lupaukset eivät riitä rajoittamaan maapallon lämpenemistä tarpeeksi.

Ilmastorahoitus on niin ikään järjestöjen listalla.

Järjestöt odottavat, että jo Kööpenhaminan ilmastokokouksessa vuonna 2009 luvattu rahoitus toteutuu ja että haavoittuville ja köyhille maille turvataan riittävä julkinen rahoitus.

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa teollisuusmaat sopivat sadan miljardin dollarin vuosittaisesta ilmastorahoituksesta kehitysmaille vuoteen 2020 mennessä. Toistaiseksi rahoitus on ollut keskimäärin 57 miljardia vuodessa.

Järjestöt korostavat myös energiamurrosta ja kansalaisyhteiskunnan roolia ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Suojeluasiantuntija Hanna Aho Suomen luonnonsuojeluliitosta muistuttaa, että kaupungeilla, alueilla ja yrityksillä on iso rooli energiamurroksen aikaansaamisessa.

Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaavan Kaisa Kososen mukaan Pariisin sopimukselta tarvitaan ennen kaikkea vahva viesti sille, että fossiilisten polttoaineiden aika on ohi.

”Lämpötilatavoite edellyttää, että päästöt saadaan nollaan. Sopimukseen pitäisi kirjata tavoite niin, että se antaa sijoittajille, yrityksille ja päättäjille vahvan signaalin.”

Suomi on järjestöjen mielestä tullut lepsuksi etenkin ilmastorahoituksessa.

”Tänä vuonna ilmastorahoitukseen on varattu 88 miljoonaa euroa. Lisäpanoksia ei kuitenkaan anneta toisin kuin monissa muissa EU-maissa. Sen sijaan Suomi on ohjaamassa päästökauppatulot kehitysmailta teollisuuden tukemiseen, vaikka direktiivin mukaan puolet huutokauppatuloista pitäisi ohjata ilmastorahoitukseen”, sanoo WWF Suomen ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle.

Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat