Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmasto leppyy tutuin tavoin

Talous
 
Juha Metso
Tuulivoimala Haminan Summassa.
Tuulivoimala Haminan Summassa. Kuva: Juha Metso
Fakta

Suomalaisten johtama suurtutkimus

 Kansainvälinen tutkimusryhmä kartoitti, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä voidaan leikata hyödyntämällä tehokkaiksi todettuja keinoja maailmanlaajuisesti.

 Tutkimusta johti Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Mukana ovat esimerkiksi Maailmanpankin rahastoyhtiö IFC, Kiinan Renmin-yliopisto, Euroopan ilmastosäätiö ECF ja YK:n ympäristöohjelma UNEP.

 Raportin laati kestävän kehityksen konsulttiyhtiö Ecofys.

Voimme saada hiilidioksidipäästöt kuriin pääosin nykyisin keinoin ja kärsimättä taloudellista vahinkoa. Elämänlaadusta ei tarvitse tinkiä. Päinvastoin – ilmastonmuutoksen vastainen taistelu luo työpaikkoja, tekee meistä terveempiä ja säästää vuosien mittaa rahaa.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran toteuttama kansainvälinen tutkimus vakuuttaa, että ihmiskunnalla on jo nyt käsissään avaimet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Laajentamalla jo käytössä olevan 17 keinon käyttöä maailman maat voisivat lohkaista vuosittaisista päästöistä lähes neljänneksen vuoteen 2030 mennessä ja säästää vuosittain keskimäärin 36 miljardia euroa. Aluksi investoinnit kirpaisisivat, mutta vuosien mittaan suurin osa keinoista maksaisi itsensä takaisin.

Hanketta johtava Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen painottaa, että tutkimus perustuu jo käytössä oleviin ratkaisuihin.

”Sovelsimme niitä vertailukelpoisiin maihin. Emme tarjoa Bangladeshin ratkaisuja Yhdysvaltoihin. Näinkin rajallisella joukolla keinoja voidaan saada aikaan suuri lovi maailman päästöihin, edullisesti.”

Euroopan ilmastosäätiön ECF:n jäsenen Bert Metzin mielestä Sitran tutkimus todistaa laajassa mittakaavassa, että ihmiskunnalla on tarvittavat työkalut ilmastonmuutoksen kesyttämiseen. Tutkimukseen osallistunut hollantilainen Metz toimi ilmastopaneeli IPCC:n työryhmän puheenjohtajana vuosina 1992–2008. IPCC voitti Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2007.

”Olemme todenneet näin jo aiemmin IPCC:n raporteissa: Olemassa oleva teknologia riittää hillitsemään ilmastonmuutosta YK:n tavoittelemalle tasolle ja jopa sen alle.”

Metz huomauttaa, että paras tapa edistää ilmastonmuutosta on luoda uusiutuvalle energialle markkinat. Esimerkiksi aurinkopaneelien hinnat ovat romahtaneet noin 80 prosenttia viidessä vuodessa.

Monissa maissa ilmastonmuutos tuntuu jo iholla ja kukkarossa.

Rio de Janeiron yliopiston ilmastotutkija Joana Portugal Pereira kertoo, että trooppisella vyöhykkeellä sijaitsevaa Brasiliaa on kiusannut kuivuus jo vuosia.

”Olemme olleet erittäin riippuvaisia vesivoimasta, mikä puolestaan vaatii paljon sadetta. Vesivarantomme ovat ehtymässä, ja olemme lähellä energia- ja vesikriisiä. Taloudellisista ja inhimillistä syistä meidän on pakko toimia.”

Brasilia on lupautunut vähentämään kasvihuonepäästöjään 43 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

”Korostamme toimia, jotka luovat uusia bisnesmahdollisuuksia elinkeinoelämälle ja pelastavat samalla ympäristöä. Olemme esimerkiksi yksi suurimmista biopolttoaineiden tuottajista ja tuulivoimatuotantomme kasvuvauhti on maailman huipputasoa.”

Etiopian näkökantaa tutkimuksessa edusti Haileselassie Medhin. Etiopialaisen ilmastontutkimuskeskuksen johtaja ja Göteborgin yliopiston tutkija kertoo, että Etiopiassa pelätään kuivuusaaltojen katkaisevan kehitysmaan ripeän talouskasvun.

Viime vuonna maan talous kasvoi noin kymmenen prosenttia. Maailmanpankki ennustaa samanlaisia kasvulukemia tälle vuodelle.

”Taloutemme on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, minkä vuoksi ympäristötavoitteemme ovat sitäkin kiinnostavampia: päättäjämme ovat vakuuttuneita, että on mahdollista tavoitella nopeaa kasvua ja päästövähennyksiä yhtaikaa.”

Hän kertoo, että Etiopia ottaa muilta mailta oppia esimerkiksi vesi-, tuuli- ja aurinkovoiman hajautetusta käytöstä.

”Mutta muut maat voisivat oppia meiltä, kuinka vähähiilisyys huomioidaan kaikilla talouden sektoreilla. Kansantaloutemme on tässä mielessä eräänlainen koekaniini.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat