Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästöpiinan avaimet esittelyssä

Talous
 
Jatkoa edelliseltä sivulta
Jatkoa edelliseltä sivulta
Fakta

Ilmastonmuutoksen lyhenteet

 GtCO2 tarkoittaa gigatonnia hiilidioksidia. Tuhat megatonnia on yksi gigatonni. Viime vuonna päästöjä pihahti ilmaan noin 53 gigatonnia. Muut päästöt mitataan hiilidioksidiin suhteutettuna käyttäen CO2e-mittaria.

 INDC eli intended nationally determined contribution on ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyvä sitoumus, jonka maa tai maiden liittoutuma on antanut ennen Pariisin ilmastokokousta.

 COP21 viittaa kuun vaihteessa järjestettävään YK:n ilmastokokoukseen Pariisissa. COP tulee sanoista Conference of the Parties. Numero 21 kertoo tapaamisten lukumäärästä sitten vuoden 1992.

1 Uusiutuva energia

Kiinassa veden lämmittäminen edullisilla aurinkokeräimillä on jo arkista puuhaa. Saksassa puolestaan jyrkkä energiapolitiikan käänne on saanut tehnyt tavallisista kotitalouksista aurinkosähkön tuottajia.

Tuulivoima on otettu käyttöön tehokkaasti Tanskassa, joka tuottaa jo 40 prosenttia sähköstään sen avulla. Suomessa suosittua biomassan käyttöä voisi puolestaan käyttää laajamittaisesti Kanadassa ja Venäjällä.

Pelkästään Sitran tutkimuksen keinoja muihin maihin laajentamalla maailman vuosipäästöjä voitaisiin supistaa 4 500 megatonnia.

2 Maa- ja metsätalous

Metsähakkuiden vähentäminen voisi vähentää vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä noin 2 800 megatonnilla, jos Brasiliassa käytettyjä metodeja monistettaisiin muun muassa Afrikan ja Etelä-Amerikan kehittyvissä valtioissa.

Costa Rica palkitsee kestävää metsänhoitoa harjoittavat maanomistajat. Saaduilla tuloilla köyhät alueet voivat kehittää infrastruktuuria ja terveydenhuoltoa.

Maa- ja metsätalouden tuttuja keinoja laajentamalla maailman päästöistä lähtisi 4 000 megatonnia vuodessa.

3 Asuminen

Kiina ohjaa kansalaisiaan modernien, energiatehokkaiden liesien käyttöön.

Etenkin kehitysmaissa savuavien liesien käyttö on suuri terveysongelma, joka kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia.

Japanin tiukat standardit ajavat sähkösyöpöt jääkaapit pois markkinoilta. Kodinkoneiden energiatehokkuuden parantaminen on yksi kivuttomimmista ilmastonmuutoksen torjuntatavoista. Kalleimmillaankin se toisi maailmalle 28 miljardin euron vuosittaiset säästöt.

Meksiko myöntää vihreitä asuntolainoja ja edistää näin energiatehokasta rakentamista. Asumisen tehokkaimpia keinoja laajentamalla päästöt vähenisivät 1 400 megatonnia vuodessa.

4 Teollisuus

Vakavista ilmansaasteongelmista kärsivä Kiina on ottanut viime vuosina ympäristöystävällisiä loikkia teollisuudessa. Energiatehokkuus on kasvanut vuosittain 3–4 prosenttia

Yhdysvaltojen öljy- ja kaasuteollisuus on vähentänyt metaanipäästöjä. Metaanivuodot maksavat, joten niiden välttäminen on myös kannattavaa toimintaa.

Teollisuus voisi sivaltaa muutaman keinon avulla lähes 1 400 megatonnia päästöistään vuodessa.

5 Liikenne

        Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa on käytössä pikabussijärjestelmä Trans Millenio, jota käyttää yli kaksi miljoonaa asukasta päivittäin.

Euroopan unionissa autojen hiilidioksidipäästöt ovat kutistuneet lähes viidenneksellä vuosina 2006–2012.

Päästöhuijaukset ovat harmillisia, sillä aidosti polttoainepihit autot säästävät luonnon lisäksi rahaa.

EU:n keinoja käyttäen maailma voisi säästää vuosittain vähintään 14 miljardia euroa.

Liikenteen keinovalikoimaa muihin maihin laajentamalla maailman päästöt vähenisivät hieman yli 500 megatonnilla. 

 

Lähde: Sitran tutkimus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat